Μαμά-Παιδί

Στην εφηβεία ντρέπεται να πάει διακοπές μαζί μας…

Ο ορισμός της εφηβείας είναι λίγο πολύ αυτό που περιγράφεται! Δηλαδή είναι η περίοδος εκείνη στην ζωή της οικογένειας όπου όλα τα μέλη της χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις τους, τους τρόπους συμπεριφοράς και επικοινωνίας εξαιτίας της αναπόφευκτης ανάγκης των παιδιών για αυτονομία και ελευθερία. Η εφηβεία δεν εμφανίζεται πάντα σε μια προκαθορισμένη ηλικία ούτε έχει τις ίδιες προεκτάσεις και συνέπειες στην συμπεριφορά και στην ψυχολογική κατάσταση του κάθε παιδιού.

Συγκεκριμένα θα πρότεινα να επιδιώκατε να κάνετε μια κουβέντα με τον γιο σας και να τον ρωτήσετε συγκεκριμένα αν έχει συμβεί κάτι και να μοιραστείτε μαζί του την αίσθηση σας αυτή. Είναι πολύ χρήσιμο να μάθετε στα παιδιά σας και ειδικότερα στην συγκεκριμένη φάση να είναι ανεξάρτητα και ώριμα να μοιραστούν τα συναισθήματα τους και τις σκέψεις τους – άλλωστε αυτή είναι η διαδικασία που θα χρειαστεί να περάσουν για να φτάσουν στο κομμάτι της ενηλικίωσης. Αν η κουβέντα αυτή είναι δύσκολη και ο γιος σας δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμος να σας μιλήσει, μπορείτε να τον διαβεβαιώσετε οτι μπορεί να σας μιλήσει όποτε εκείνος το επιθυμεί και αισθάνεται έτοιμος και με αυτό τον τρόπο του δίνεται την ευθύνη και την δυνατότητα να σας πλησιάσει εκείνος. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική και ουσιαστικά επαναλαμβάνεται κατά την διάρκεια της εφηβείας, δηλαδή η ανάγκη του εφήβου να δοκιμάσει τις δυνατότητες του γνωρίζοντας όμως οτι ανα πάσα στιγμή υπάρχει η ασφάλεια της γονεικής φιγούρας, χωρίς αυτή να θεωρείται δεδομένη και αναγκαία κάθε φορά που θα δοκιμάζει κάτι καινούργιο.

 

Η εξέλιξη στις σχέσεις της οικογένειας αποτελούν ένα απο τα πιο πολύπλοκα αλλά ταυτόχρονα πιο γοητευτικά και χαριτωμένα κομμάτια της ζωή μας! Διαβάστε τα παρακάτω και θα καταλάβετε τι εννοώ!

 

Τα στάδια στη ζωή ενός ανθρώπου:

 

4 ετών: η μητέρα μου μπορεί να κάνει τα πάντα.

7 ετών: η μητέρα μου ξέρει τόσα πολλά!

8 ετών: η μητέρα μου δεν ξέρει τελικά και τόσα πολλά.

12 ετών: η μητέρα μου δεν ξέρει τι της γίνεται.

14 ετών: η μητέρα μου; Άσε καλύτερα!

21 ετών: Ωχ, πάλι αυτή μπροστά μου!

25 ετών: Κάτι ξέρει για το θέμα η μητέρα μου, αλλά όχι και πολλά πράγματα

30 ετών: Θα πρέπει να μάθω τι ξέρει για το θέμα η μητέρα μου.

35 ετών: Πριν αποφασίσουμε ας ζητήσουμε και τη γνώμη της μητέρας μου.

50 ετών: Τι άραγε να πίστευε η μητέρα μου γι’ αυτό;

60 ετών: Τελικά η μητέρα μου είχε τεράστια εμπειρία!!!

65+ετών: Α, ρε μητέρα! Μακάρι να ζούσες και να μιλούσαμε σήμερα οι δυό μας!