Wellness
Τι αντίκτυπο έχουν στη ζωή σου οι φίλοι σου στο Facebook;
Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι ένα μέρος του στρες που έχεις μπορεί να το έχει προκαλέσει… η σελίδα σου στο Facebook; Έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου σε πάνω από 300 χρήστες του δημοφιλέστερου social media, αποδεικνύει ότι ένα μέρος του στρες που νιώθουν αυτοί προέρχεται από το Facebook.
Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι όσο αυξάνονταν οι αριθμοί διαδικτυακών φίλων των ατόμων, τόσο πιο αυξημένα ήταν και τα επίπεδα στρες και άγχους στην προσωπική τους ζωή.
Και αυτό γιατί;
Παρατηρήθηκε ότι ένας μέσος χρήστης έχει περίπου 7 διαφορετικές ομάδες ανθρώπων από την συνολική κοινωνική του ζωή, όπως: οικογένεια, συνάδελφοι, φίλοι- φίλων, πολύ καλοί φίλοι, μακρινοί συγγενείς. Αυτοί λοιπόν που έχουν πάνω από πέντε με έξι ομάδες διαφορετικών ανθρώπων στο προφίλ τους, τείνουν να νιώθουν περισσότερο αγχωμένοι για το τι θα ανεβάσουν στη σελίδα τους, πως θα το ανεβάσουν, πότε, κοκ.
Στην πραγματική μας ζωή σίγουρα δεν θα προσκαλούσαμε όλα αυτά τα άτομα για ένα ποτό, ή μια συγκέντρωση γιατί υπάρχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα και βεβαίως η οικειότητα που έχουμε με την κολλητή μας φίλη είναι τελείως διαφορετική με εκείνη που έχουμε με τον προϊστάμενό μας. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όμως δεν μπορούν να μπουν εύκολα όρια, στο κάθε «post» που γίνεται δεν υπάρχουν κοινωνικά φίλτρα που να διαχωρίζουν τις δικές μας διαπροσωπικές σχέσεις και το τι θέλουμε να μοιραστούμε με κάθε ομάδα ατόμων του κύκλου μας.
Για παράδειγμα, μια φωτογραφία από ένα ξέφρενο πάρτι που στέλνεις στη φίλη σου, σίγουρα δεν θα ήθελες να την έχει δει ο προϊστάμενος σου και να τη σχολιάσει την επόμενη μέρα το πρωί.
Ακόμα ένας λόγος που προκαλεί άγχος σε ένα χρήστη του Facebook, είναι η υπερ- κοινωνικότητα που εν τέλει καταλήγει σε απομόνωση. Πολλά άτομα προσπαθούν μέσω αυτού του μέσου να κρατήσουν τέλειες σχέσεις με τους πάντες, με αποτέλεσμα αυτό να τους δημιουργεί περισσό άγχος και στρες. Άτομα που έχουν πολλούς «φίλους» και θέλουν να έχουν τις καλύτερες σχέσεις με όλους εν τέλει καταλήγουν να αγχώνονται για να κανονίσουν με όλους μια συνάντηση και το αποτέλεσμα είναι η κοινωνική απομόνωση.
Όταν ένα κοινωνικό ον, δεν εμβαθύνει στην δημιουργία μιας φιλίας με βάσεις και θεμέλια και αναζητά την «επιφανειακή» φιλία, τελικά καταλήγει να μένει ουσιαστικά χωρίς επιστήθιους φίλους, και αυτό σταδιακά προκαλεί στρες και άγχος με μοναδικό φόβο την μοναξιά. Οι πιο υγιείς- κοινωνικά- άνθρωποι είναι εκείνοι που έχουν ένα μεγάλο κύκλο «γνωστών» και έναν κύκλο, 3 με 7 ατόμων, που είναι στενοί φίλοι.