Μαμά-Παιδί
Είμαι έγκυος. Μπορώ να καπνίσω έστω και ένα τσιγάρο;
Η βλαπτική επίδραση του τσιγάρου σε όλους τους τομείς της υγείας του ανθρώπου είναι από μακρόν τεκμηριωμένη και σαφώς αναμφίβολη. Το τσιγάρο με την εγκυμοσύνη είναι δύο έννοιες ουσιαστικά ασυμβίβαστες. Το κάπνισμα έχει καταστροφικά αποτελέσματα τόσο για τη μητέρα, όσο και για το μωρό. Αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, πρόωρης αποκόλλησης πλακούντα, και πρόωρης ρήξης των υμένων. Επίσης ενοχοποιείται για τη γέννηση παιδιών μικρού βάρους (ελλιποβαρών), και για συγκεκριμένες ανωμαλίες διάπλασης, όπως της υπερώας και του καρδιαγγειακού συστήματος.
Εξάλλου, το κάπνισμα ενοχοποιείται και για την εμφάνιση του Συνδρόμου Αιφνιδίου Νεογνικού Θανάτου, και για άλλες μακροπρόσθεσμες διαταραχές, όπως άσθμα, τροφικές αλλεργίες, λοιμώξεις του αναπνευστικού και δυσκολίες μάθησης και συγκέντρωσης που μειώνουν τις σχολικές επιδόσεις.
Το παθητικό κάπνισμα έχει την ίδια επίδραση με το ενεργητικό, και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφεύγεται εξίσου. Η δράση του τσιγάρου εξαρτάται από τη δόση. Κατά συνέπεια όσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζονται στη διάρκεια της ημέρας, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος των δυσμενών συνεπειών του.
Καλό είναι να διακόψετε τελείως το κάπνισμα. Το να σας επιτραπεί να καπνίζετε 2-3 τσιγάρα την ημέρα, για να ομαλοποιήσετε ενδεχομένως την απεξάρτηση από το τσιγάρο, και να αποφύγετε ενδεχόμενους εκνευρισμούς, είναι θεμιτό, υπό την προϋπόθεση ότι στοχεύετε στην οριστική διακοπή του. Σκεφτείτε τι θα κάνατε αν θέλατε να διακόψετε το κάπνισμα αν δεν ήσασταν έγκυος.