Μαμά-Παιδί
Όταν έρχεται η ώρα του γλυκού για το παιδί σας, ποιες είναι οι σωστές επιλογές;
Θυμηθείτε όμως, είναι λιχουδιές και υποχρεούμαστε να ελέγξουμε την ποσότητα κατανάλωσης. Πριν όμως φθάσουμε σε αυτό το σημείο, πρέπει πρώτα να αξιολογήσουμε την δική μας στάση και το παράδειγμα που δίνουμε. Μην ξεχνάτε ότι από την στιγμή που αποκτάμε ένα παιδί στο σπίτι μας, ξεκινάει και ο ρόλος μας ως το απόλυτο παράδειγμα. Πρέπει λοιπόν να αξιολογήσουμε την στάση της μαμάς και του μπαμπά, ώστε να έχει την απαιτούμενη βαρύτητα ο λόγος μας, την ώρα που δίνουμε κάποιες οδηγίες.
Σε δεύτερη φάση, πρέπει να αξιολογήσουμε τα ερεθίσματα που έχει το παιδί μας. Πρέπει λοιπόν να ανοίξουμε τα ντουλάπια μας και το ψυγείο μας για να δούμε εάν έχουμε γλυκά. Στην περίπτωση που υπάρχουν πρέπει να θεωρήσετε δεδομένο ότι τα γλυκά καλούν τα παιδί σας και όχι το παιδί σας αυτά. Μειώστε τα ερεθίσματα και μην έχετε τα ντουλάπια σας γεμάτα με τρόφιμα που δεν πρέπει να καταναλώνει τακτικά. Ο παιδικός εγκέφαλος δεν μπορεί να κατανοήσει ότι μπορεί να τα έχει αλλά όχι να τα καταναλώνει. Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, συχνά δεν μπορεί ούτε και ο δικός μας εγκέφαλος!
Τέλος, μαζί με το παιδί σας πρέπει, μετά από συζήτηση και αιτιολόγηση, να ορίσετε την συχνότητα κατανάλωσης αλλά και το είδος του γλυκού που μπορεί να καταναλώνει. Προτιμήστε γλυκά όπως τον χαλβά από ταχίνι ή το παγωτό που μπορούν να συμβάλλουν στην θρέψη του παιδιού. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ένα κομμάτι χαλβά από ταχίνι μπορεί να συμπληρώσει την διατροφή του παιδιού σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και ω-3 λιπαρά οξέα. Η τελική επιλογή συχνότητας πρέπει να προκύπτει και από την ποσότητα. Η καθημερινή καταναλώση αντενδείκνυται γιατί δημιουργεί ισχυρή συνήθεια αλλά έως και 3 φορές στην εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετή για να καλύψει την ανάγκη του παιδιού χωρίς να επιβαρύνει ποιοτικά ή θερμιδικά την διατροφή του.
Γιάννης Χρύσου
Κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος
Διευθυντής Διαιτολογικού τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων
Πηγή: www.diettv.gr