Celebrity News
Το τελευταίο αντίο στον συγγραφέα Κώστα Μουρσελά
Το τελευταίο αντίο είπαν συγγενείς και φίλοι στον μεγάλο θεατρικό συγγραφέα και πεζογράφο, Κώστα Μουρσελά, στο Νεκροταφείο της Κηφισιάς, που έφυγε από τη ζωή το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, σε ηλικία 85 ετών.
Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε στον ιερό ναό του Αγίου Τρύφωνος στην Κηφισιά. Πλήθος καλλιτεχνών, συγγραφέων και ανθρώπων του πολιτισμού και του πνεύματος, βρέθηκαν στο στερνό αντίο για να αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγάλο συγγραφέα.
Η οικογένεια του εκλιπόντος
Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος με τον Γιώργο Κυρίτση και την Έλενα Ακρίτα
Λόλα Νταϊφά
Θεανώ Φωτίου αναπληρώτρια υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης
Η ηθοποιός, Τατιάνα Λύγαρη
Ο συγγραφέας και κριτικός θεάτρου, Κώστας Γεωργουσόπουλος
Η πρώην βουλευτής, Μιλένα Αποστολάκη
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής
Ο τραγουδιστής Μανώλης Μητσιάς
Ο Κώστας Μουρσελάς ήταν πολυγραφότατος. Η Ελλάδα του Μουρσελά, την οποία ξανάστησε μέσα από τα θεατρικά και τα λογοτεχνικά του βιβλία, είναι γεμάτη με αμαρτωλούς και με φτωχούς, που κάνουν σφάλματα και προδίδουν, που αγαπάνε, εκδικούνται αλλά ζουν. Είναι μια Ελλάδα πραγματική που νιώθει τη φλέβα της να πάλλεται με πρωταγωνιστές αντι-ήρωες, αλάνια και πόρνες, διανοούμενους, δωσιλόγους, προδότες και ιδεαλιστές.
Η τηλεοπτική σειρά “Εκείνος και Εκείνος”με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο και τον Κώστα Μιχαλακόπουλο , σε πνεύμα αντίστασης μέσα στη δικτατορία και αργότερα το μυθιστόρημα του “Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά” επίσης στην τηλεοπτική του μεταφορά , τον έκαναν γνωστό και αγαπητό στο μεγάλο κοινό.
Ο Κώστας Μουρσελάς γεννήθηκε στον Πειραιά το 1932. Το 1951, πρωτοετής φοιτητής της Νομικής, συλλαμβάνεται ως στέλεχος της ΕΠΟΝ και δικάζεται από έκτακτο στρατοδικείο της εποχής (υπόθεση Μπελογιάννη).
Για χρόνια σπούδαζε βιολί, που το διέκοψε όταν άρχισε να τον θέλγει το θέατρο. Σπούδασε νομικά, αλλά λίγο πριν πάρει την άδεια δικηγόρου εγκατέλειψε τη δικηγορία και διορίστηκε ως δημόσιος υπάλληλος μέχρι το 1969, οπότε τον απέλυσε η Χούντα. Έκτοτε αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά -και επαγγελματικά πια- στο γράψιμο. Έργα του παίχτηκαν από θιάσους του Ελεύθερου Θεάτρου, από το Εθνικό Θέατρο, από το Θέατρο Τέχνης, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, από Δημοτικά Θέατρα, καθώς και από θιάσους του εξωτερικού (Γαλλία, Γερμανία, Κύπρος). Μερικοί τίτλοι γνωστών θεατρικών έργων του είναι: «Ενυδρείο», «Μαχαίρι στο κόκαλο», «Οι φίλοι», «Το αυτί του Αλέξανδρου», «Η κυρία δεν πενθεί», «Επικίνδυνο φορτίο», «Ω! τι κόσμος μπαμπά!», «Το δίκανο», «Ημιτελής συνουσία», κ.ά. Στο πλατύ κοινό έγινε γνωστός από τηλεοπτικές παρουσιάσεις έργων του («Μικρές αγγελίες», «Σιγά η πατρίδα κοιμάται», «Το ρολόι») και από την περίφημη σατιρική σειρά του «Εκείνος και… Εκείνος», με πρωταγωνιστές τους Β. Διαμαντόπουλο και Γ. Μιχαλακόπουλο (130 θεατρικά μονόπρακτα).
Το 1990 επανήλθε στην πεζογραφία εκδίδοντας το μυθιστόρημα «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» (εκδ. «Κέδρος», νέα οριστική έκδοση «Ελληνικά Γράμματα», 2006), που οι πωλήσεις του ξεπέρασαν, συνολικά, τις διακόσιες χιλιάδες αντίτυπα και μεταφράστηκε στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, τουρκικά και εβραϊκά. Ακολούθησαν διηγήματα, νουβέλες, καθώς και το μυθιστόρημα «Το παιχνίδι των τεσσάρων» που το συνέγραψε με τους Π. Τατσόπουλο, Γ. Σκούρτη και Α. Σουρούνη.
Το 2000 εξέδωσε το μυθιστόρημα «Κλειστόν λόγω μελαγχολίας», που ξεπέρασε τις σαράντα χιλιάδες αντίτυπα και μεταφράστηκε στα τουρκικά. Τελευταίο του βιβλίο είναι η συλλογή διηγημάτων «Ο πόθος καίει τα σωθικά» («Κέδρος», 2004). Έχει γράψει, ακόμη, αισθητικά δοκίμια, καθώς και πολλές επιφυλλίδες δημοσιευμένες στην εφημερίδα «Τα Νέα», στη στήλη «Κουβεντιάζοντας».
Πηγή: protohema.gr