Μαμά-Παιδί

Τσιμπήματα- Αλλεργίες: Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς!

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αύξηση των ατόμων που εμφανίζουν κάποια μορφή αλλεργίας. Ιδιαίτερα στον παιδικό πληθυσμό το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις  “επιδημίας ” αφού πολλά παιδιά εμφανίζουν την αλλεργία ακόμη και μετά τη γέννηση τους, ενώ άλλα μέχρι την εφηβεία τους όλο και κάποια αλλεργία θα τα έχει ταλαιπωρήσει. Το άσχημο είναι ότι τα περισσότερα παιδιά θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται σε όλη τη ζωή τους έστω και με αυξομειούμενη ένταση.

Τί είναι λοιπόν η αλλεργία; Πώς ένας γονιός μπορεί να αντιληφθεί ότι το παιδί του εμφανίζει συμπτώματα αλλεργίας; Υπάρχει κληρονομικότητα; Πώς αντιμετωπίζεται; Δείτε τι απαντά στο faysbook.gr ο παιδίατρος κ. Σπύρος Μαζάνης.
Τί είναι οι αλλεργίες; Ποιά μπορεί να είναι η βαρύτητα μιας αλλεργίας; Είναι φυσιολογικό να είναι κάποιος αλλεργικός σε κάποιο παράγοντα-ουσία;

Η αλλεργία είναι μια αρρώστια η οποία χαρακτηρίζεται από μια υπερβολική αντίδραση του οργανισμού σε μια ουσία που κατά τα άλλα θεωρείται συμβατή με τη φύση του ανθρώπου. Για κάποιο λόγο όμως ο οργανισμός κάνει ” λάθος δράση” και αντιδρά σα να είναι εντελώς ξένη προς τη φύση του. Η βαρύτητα της αλλεργίας είναι διαφορετική κάθε φορά που την εμφανίζει διότι εξαρτάται από την ποσότητα του αλλεργιογόνου που την έχει προκαλέσει , αλλά και την κατάσταση του αμυντικού συστήματος του παιδιού τη δεδομένη στιγμή. Μπορεί λοιπόν τα συμπτώματα να είναι ελαφριά και να περάσουν με μικρή χορήγηση φαρμάκων, όμως μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ σοβαρά και να χρειασθεί μέχρι και εισαγωγή σε νοσοκομείο καθώς μπορεί να απειληθεί ακόμη και η ζωή. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει να πεθαίνει ένας άνθρωπος από αναφυλακτικό σοκ εξαιτίας ενός τσιμπήματος από σφήκα, μέλισσα κλπ Εννοείται ότι κανένας δε θα έπρεπε να είναι αλλεργικός σε κάτι καθώς πρόκειται για μία μη φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, η οποία μάλιστα είναι εν δυνάμει επικίνδυνη.

Ποιές οι συνήθεις ουσίες που προκαλούν αλλεργία; Τί κάνουμε ειδικότερα σε περίπτωση τσιμπήματος του παιδιού από μέλισσα ή σφίγγα;

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού διαφέρουν κατά κάποιο τρόπο και οι ουσίες που προκαλούν τις αλλεργίες. Για παράδειγμα ένα μωρό που θηλάζει θα εμφανίσει αλλεργία σε κάτι που τρώει η μητέρα του και συνήθως είναι τα γαλακτοκομικά. Μια πολύ δημοφιλής αλλεργία είναι η σκόνη του σπιτιού που είναι και πολύ δύσκολο να την αποφύγει κανεις. Επίσης η γύρη από την ανθοφορία των φυτών και των δένδρων είναι πολύ συνηθισμένη αν και πρόκειται για εποχική αλλεργία όπως την λέμε. Τροφές όπως το αυγό, το ψάρι, τα οστρακοειδή, η σοκολάτα, οι ξηροί καρποί και οι φράουλες είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες. Τα τσιμπήματα είναι η μάστιγα του καλοκαιριού παρόλο που καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα τα κουνούπια επιβιώνουν στα σπίτια λόγω των καιρικών συνθηκών που δεν κάνει τόσο κρύο όσο τα παλιότερα χρόνια. Τα τσιμπήματα από μέλισσα ή σφίγγα μπορεί να μην είναι τόσο συνηθισμένα όσο των κουνουπιών, όμως μπορεί να είναι πολύ πιο επικίνδυνα και να απειληθεί η ζωή ενός παιδιού που είναι αλλεργικό. Επειδή η αντίδραση είναι απρόβλεπτη και ταχεία, θα πρέπει άμεσα να μεταφερθεί σε γιατρό ή κέντρο υγείας ή νοσοκομείο ή ακόμη και σε φαρμακείο προκειμένου να εκτιμηθεί η σοβαρότητα και να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Τί πρέπει να έχουν μαζί τους οι γονείς σε αποδράσεις στην εξοχή μαζί με τα παιδιά;

Αν είναι γνωστό ότι το παιδί τους έχει κάποια γνωστή αλλεργία που πιθανόν να την εμφανίσει στην εξοχή, τότε θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα κατάλληλα φάρμακα όπως κορτιζόνη, σιρόπι atarax, αμμωνία σε υγρή μορφή ή σε στικ και κάποια αντιισταμινικά. Εννοείται ότι θα έχουν σαφείς οδηγίες για την χρήση τους από τον παιδίατρό τους.

Ποιές οι κινήσεις άμεσης βοήθειας σε περίπτωση εκδήλωσης αλλεργίας (εξάνθημα) μετά από τσίμπημα;

Αν το τσίμπημα είναι μικρό θα μπορούσε να μπει λίγη αμμωνία ή μια αλοιφή αντιισταμινική τύπου fenistil. Επίσης και μόνο η πλύση με καθαρό νερό μερικές φορές ανακουφίζει από τα συμπτώματα. Αν υπάρχει πρήξιμο τοπικό τότε λίγη κορτιζονούχα αλοιφή εξουδετερώνει το πρήξιμο και το κοκκίνισμα. Αν όμως οι κοκκινίλες αυξάνονται, προχωράνε, το παιδί έχει έντονη φαγούρα ή αρχίζει να παρουσιάζει δυσκολία στην αναπνοή τότε επειγόντως χρειάζεται ιατρική και νοσοκομειακή βοήθεια.

Ποιά η συμπτωματολογία που θα δείξει ότι ένα παιδί εκδηλώνει αλλεργία;

Εξαρτάται από το αλλεργιογόνο, δηλαδή την ουσία που προκάλεσε την αλλεργία, αλλά και τον κάθε οργανισμό ξεχωριστά. Η εμφάνιση της αλλεργίας σχεδόν ποτέ δεν είναι ίδια με την προηγούμενη φορά και τις περισσότερες φορές είναι απρόβλεπτη. Τα αλλεργιογόνα μπορεί να είναι εισπνευστικά και το παιδί να εμφανίσει δυσκολία στην αναπνοή και βήχα. Αν είναι από τροφή μπορεί να εμφανίσει εξάνθημα δηλαδή κοκκινίλες σχεδόν σε όλο το σώμα. Αν είναι από τοπικό ερεθισμό στο δέρμα τότε θα εμφανίσει στην περιοχή της βλάβης κοκκίνισμα και φαγούρα.
Γιατί πρέπει οι γονείς να γνωρίζουν εάν και σε τί έχει αλλεργία το παιδί τους;

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν την αλλεργία του παιδιού τους διότι έτσι θα μπορέσουν να το βοηθήσουν με την παροχή προσωπικής θεραπείας ή να το τρέξουν γρήγορα σε κάποια υγειονομική μονάδα.
Υπάρχει κληρονομικότητα στην μετάδοση των αλλεργιών; Δηλαδή αν κάποιος από τους γονείς είναι αλλεργικός, τότε θα γίνει και το παιδί του;

Βεβαίως και υπάρχει κληρονομικότητα σε μεγάλο βαθμό. Αν μια μητέρα είναι αλλεργική τότε υπάρχει πιθανότητα  40% να γίνει αλλεργικό και το παιδί της. Αν είναι αλλεργικοί και οι δύο γονείς τότε το ποσοστό ξεπερνάει το 80%. Δεν είναι όμως απαραίτητο να παρουσιάσει το παιδί την ίδια ακριβώς αλλεργία του γονιού. Δηλαδή στο DNA του παιδιού είναι “γραμμένο” ότι έχει πολλές πιθανότητες να παρουσιάσει κάποια αλλεργία, αλλά μπορεί να είναι τελείως διαφορετική από του γονιού. Επίσης ένα παιδί μπορεί να μην έχει κληρονομικότητα αλλά από μόνος του ο οργανισμός του να αποκλείσει κάποια αλλεργία και μάλιστα σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του, ακόμη και όταν ενηλικιωθεί. Ακόμη είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιο παιδί μπορεί να είναι αλλεργικό σε περισσότερες ουσίες, αλλά και σε συνδυασμό αλλεργιογόνων.
Ποιό το χρονικό διάστημα ανάμεσα σε ένα πιθανό τσίμπημα και την εκδήλωση αλλεργίας ή αλλεργικού shock;

Δυστυχώς τα τσιμπήματα έχουν απρόβλεπτη εξέλιξη. Εξαρτάται από το έντομο ή το ζώο που τσίμπησε το παιδί. Οι μέλισσες, οι σφήκες, τα φίδια, οι σκόρπιοι και οι τσούχτρες είναι τα πιο επικίνδυνα.

Πότε είναι απαραίτητη η μεταφορά σε ιατρικό κέντρο;

Αν είναι γνωστή η ευαισθησία του παιδιού σε κάποιο συγκεκριμένο αλλεργιογόνο και οι γονείς μπορούν να υπολογίσουν την σοβαρότητα της κάθε στιγμής , τότε ξέρουν πάνω κάτω πότε πρέπει να μεταφέρουν το παιδί σε ιατρική μονάδα. Αν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζει αλλεργικά συμπτώματα τότε η σοβαρότητα της κατάστασης εκτιμάται από τη δυσκολία της αναπνοής του, το πρήξιμο που μπορεί να πιάνει μεγάλο μέρος του σώματος, τη γενική κατάσταση της συνείδησης του, δηλαδή αν επικοινωνεί με το περιβάλλον ή έχει ζαλάδα, εμετό κλπ.
Υπάρχουν κάποια γενικά μέτρα πρόληψης για την προστασία από πιθανή εμφάνιση αλλεργίας για ένα παιδί;

Το ιδανικό θα ήταν να αποφεύγει την έκθεση του σε κάποιο γνωστό αλλεργιογόνο αλλιώς:

– Έχει παρατηρηθεί ότι τα μωρά που θηλάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν μικρότερες πιθανότητες να γίνουν αλλεργικά, ενώ τα μωρά που πίνουν γάλα αγελάδας έχουν πολύ μεγαλύτερες.

– Καλό θα ήταν να αποφεύγονται να απλώνονται τα ρούχα των παιδιών έξω από το σπίτι διότι γεμίζουν σκόνη και αλλεργιογόνα τα οποία δεν εξουδετερώνονται ούτε με το σιδέρωμα.

– Γενικά να υπάρχουν λιγότερες μοκέτες και χάλια και να σκουπίζονται συχνά.

– Να αποφεύγονται τα υφασμάτινα παιχνίδια και οι κούκλες διότι μαζεύουν σκόνη, άκαρι και γενικά διάφορα αλλεργιογόνα. Επίσης τα παιχνίδια να πλένονται τακτικά σε πλυντήριο ή με άλλο τρόπο.

– Να πλένονται συχνά οι βεράντες και τα πεζοδρόμια.

– Να αποφεύγονται οι κλειστοί παιδότοποι διότι αιωρείται πολύ σκόνη και αλλεργιογόνα.

– Όταν δοκιμάζει ένα παιδί για πρώτη φορά κάποια τροφή που θεωρείται εν δυνάμει αλλεργιογόνα, πρώτα να την “αλοίφει” στο δέρμα του για τυχόν εμφάνιση κοκκινίλας και ύστερα να την καταναλώνει.

Δείτε ακόμα: 10 μωρά έτοιμα για δράση που θα σας φτιάξουν τη διάθεση!