Special guest
Γλυπτά από ποδήλατο: Τα υπέροχα έργα της Καίτης Χόρτη!
Πρωταρχική ύλη στα έργα της Καίτης Χόρτη είναι το ποδήλατο. Εκείνη μας εξιστορεί πώς ξεκίνησε η ιδέα της, πως ονομάζει τα έργα της, αλλά και που μπορούμε να τα δούμε σήμερα!
Πότε αρχίσατε να ασχολείστε με τη γλυπτική και ποιος ήταν ο λόγος που στραφήκατε προς αυτήν την κατεύθυνση;
Άρχισα να ασχολούμαι με τη γλυπτική εντελώς τυχαία. Είδα ένα άρθρο για το Εργαστήριο Περαντινού στην Αθήνα σε ένα περιοδικό και μου φάνηκε ελκυστικό να ασχοληθώ με τη γλυπτική στον ελεύθερο χρόνο μου. Στο παρελθόν είχα ασχοληθεί με διάφορες τεχνικές, οπότε θεώρησα πως θα μπορούσα να δοκιμαστώ και σε ένα ακόμη είδος. Τελικά κατάλαβα πως σαν τη γλυπτική… καμία τέχνη!
Τι είναι αυτό που σας ενέπνευσε ώστε να δημιουργήσετε το πρώτο σας γλυπτό;
Μετά από 4 χρόνια μαθητείας στο εργαστήριο γλυπτικής και αφότου δοκίμασα όλα τα υλικά (πλαστελίνη γλυπτικής, γύψος, πηλός, μάρμαρο) βρήκα ότι το υλικό που με αντιπροσωπεύει καλύτερα είναι το μέταλλο. Επειδή παράλληλα αγαπώ πολύ το ποδήλατο, σκέφτηκα πως θα ήθελα να δημιουργήσω έργα από παλιά ποδήλατα. Έτσι το 2011 έφτιαξα το πρώτο μου έργο, «Ζωή-ποδήλατο».
Πώς ξεκίνησε η ιδέα των ποδηλάτων ως πρώτη ύλη στα έργα σας;
Θεωρώ πως τα ποδήλατα είναι πολύ καλές κατασκευές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη νέων έργων. Επίσης τα υλικά ενός ποδήλατου (σκελετός, ρόδες, πετάλια κ.λπ.) μου δίνουν την ευκαιρία να φανταστώ ένα έργο. Για παράδειγμα, μου ταιριάζουν πολύ για πουλιά, έντομα. Νομίζω πως ο δυναμισμός ενός ποδηλάτου «αγγίζει» το δυναμισμό ενός ζώου!
Είναι εύκολο να «δουλέψετε» με ένα τέτοιο υλικό όπως το μέταλλο του ποδηλάτου; Συνεργάζεστε με κάποιον τεχνίτη;
Το μέταλλο του ποδηλάτου είναι όπως κάθε μέταλλο. Δεν είναι πιο δύσκολο ή πιο εύκολο. Χρειάζεται τα εργαλεία που θα χρειαζόταν κάθε μέταλλο. Η διαφορά με το ποδήλατο είναι ότι η επιλογή γίνεται από συγκεκριμένα κομμάτια, οπότε πρέπει να τα «παντρέψεις» μεταξύ τους για να δώσεις το αποτέλεσμα που θέλεις κάθε φορά. Και βέβαια συνεργάζομαι με τεχνίτη… Εγώ δεν μπορώ να χειριστώ κόφτες, μέγγενη και ηλεκτροκόλληση (γέλια). Είμαι πολύ τυχερή που ο συνεργάτης μου Ιωάννου Χ. είναι κυριολεκτικά χρυσοχέρης και επιμελής και μπορεί να φτιάξει εξαιρετικά έργα!
Πόσο χρόνο μπορεί να χρειάζεται για να ολοκληρωθεί ένα έργο;
Ο χρόνος δεν είναι σε καμία περίπτωση συγκεκριμένος. Ποικίλλει ανάλογα με το έργο και τη δυνατότητα να συγκολληθούν τα κομμάτια που επιλέγω. Πολλές φορές αρχίζει κάποιο έργο και μοιάζει πως θα τελειώσει σε 3 μέρες και μπορεί να πάρει 10-15. Είναι μια δύσκολη δουλειά γιατί ακριβώς «παίζεις» με συγκεκριμένα υλικά.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας γλυπτό και γιατί το ξεχωρίζετε από τα υπόλοιπα;
Δεν ξεχωρίζω κάποιο έργο. Είναι όπως τα παιδιά μου… (γέλια). Τα αγαπώ όλα εξίσου. Απλώς τα έργα αυτά σου βγάζουν διαφορετικά συναισθήματα. Κι αυτό γιατί επιδιώκω κατά την κατασκευή να μου «μιλήσει» το έργο. Για παράδειγμα, ο «Ερωδιός» έτσι όπως στέκεται μου δημιουργεί την αίσθηση πως θα πετάξει, η «Πασχαλίτσα» νομίζω πως κάθεται σε ένα φυτό, η «Μέλισσα» πως πετάει για κάποιο λουλούδι. Όμορφα συναισθήματα…
Γιατί έχετε επιλέξει αυτά τα ονόματα για τα έργα σας; Έχουν κάποιο συμβολισμό για εσάς;
Τα ονόματα των έργων είναι ακριβώς αυτό που υποδηλώνουν. Εκτός από τη «Ζωή-ποδήλατο» που μπορώ να πω πως μου βγάζει το μπέρδεμα που έχει η ζωή μας και είναι και γυναίκα, όλα τα άλλα δεν έχουν κάποιο συμβολισμό.
Εκθέσατε το καλοκαίρι τα έργα σας, σε δημόσια θέα, στο κέντρο της Λευκάδας με φόντο τη θάλασσα. Γιατί επιλέξατε αυτό το μέρος;
Η έκθεση των έργων μου στην ξέρα του ιβαριού της Λευκάδας θεωρώ πως είναι μεγάλης εικαστικής αξίας. Έχει πάμπολλες αναγνώσεις και ελπίζω πως θα αποτελέσει έναυσμα και για άλλους καλλιτέχνες να εκθέσουν σε αυτόν ή παρόμοιο χώρο. Η έκθεση έργων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο νομίζω πως είναι η επιτομή της «απόδοσης» μιας δημιουργίας. Κι αυτό γιατί ο πολίτης έχει την ευκαιρία να συνδιαλλαγεί με το έργο σε διάφορες στιγμές της μέρας και της νύχτας και να κερδίσει διαφορετικά συναισθήματα.
Τι συναισθήματα και σκέψεις θέλατε να ξυπνήσετε σε όσους ταξιδιώτες έβλεπαν τα έργα σας μέσα σε αυτό το τοπίο;
Όσοι είδαν τα έργα μου ήθελα να αισθανθούν ότι τα έργα είναι μέρος του χώρου τους. Ότι κοσμούν το χώρο που κινούνται και ότι ο άνθρωπος μπορεί με μικρές παρεμβάσεις να μιμηθεί τη φύση. Να πάρει κάποιο στοιχείο της και να το αναπαράγει…
Από τις αρχές Σεπτέμβρη τα έργα σας βρίσκονται στον Κήπο των Zαμπελίων στη Λευκάδα. Πού θα μπορούσε ο κόσμος να δει τις δημιουργίες σας από εδώ και πέρα; Σκέφτεστε να μεταφέρετε τα γλυπτά σας στην Αθήνα;
Αυτή την περίοδο κάνω κάποιες συζητήσεις με δήμους αλλά και με γκαλερί στην Αθήνα. Σύντομα θα ξέρω που θα εκτεθούν τα έργα μου οπότε… αναμείνατε στο ακουστικό σας!
Αυτήν την περίοδο προετοιμάζετε κάποιο νέο γλυπτό;
Ήδη ολοκλήρωσα 2 έργα: τον «Ποδηλάτη» και τον «Τζίτζικα». Βρίσκονται στη διαδικασία του βαψίματος όποτε δεν έχουν φωτογραφηθεί. Στην έκθεση όμως που θα κάνω θα έχουν τη θέση που τους αρμόζει! (γέλια)