Σχέσεις-Σεξ

Βήματα αυτο-φροντίδας μετά τον χωρισμό: Προχώρα τη ζωή σου λειτουργικά και δημιουργικά!

Η διαδρομή του χωρισμού μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη και επώδυνη, ιδιαίτερα όταν η σχέση που αποχωριζόμαστε είναι σημαντική για εμάς ή όταν δεν επιθυμούμε εμείς οι ίδιοι τον χωρισμό.  Συχνά ο χωρισμός ακολουθείται από απομόνωση, παραίτηση, απόσταση από φίλους που αγαπάμε και δραστηριότητες που μας ευχαριστούσαν, αφού «κανείς δεν μπορεί να με καταλάβει» και «τίποτε δεν μπορεί να μου προσφέρει χαρά».

Μια τέτοια παθητική στάση όμως, μια στάση παράδοσης στον πόνο, συχνά οδηγεί σε μια δραματοποίηση της κατάστασης και στη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου αρνητικών συναισθημάτων από τον οποίο δεν μπορείς να ξεφύγεις. Παρακάτω, μπορείς να βρεις κάποιες συμβουλές προκειμένου να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου  και να μπορέσεις να αποδεχτείς το χωρισμό προχωρώντας τη ζωή σου λειτουργικά και δημιουργικά.

*Σε κάποιο σημείο της πορείας του χωρισμού σου, είναι αναγκαίο να κόψεις κάθε είδους επαφή με τον πρώην. Θα σε βοηθήσει στο να «καθαρίσεις» το χώρο σου και να χτίσεις την καθημερινότητά σου σε ένα καινούριο πλαίσιο.

woman-with-bad-cramps_sotgfp

*Τα social media φαίνεται να επιβαρύνουν ιδιαιτέρως την διαδικασία αποχωρισμού, μέσα από τις πληροφορίες και τις εικόνες που μας δίνουν για εκείνον. Στην πορεία ενός χωρισμού, στο πλαίσιο της αυτοπροστασίας σου είναι θετικό βήμα το να αποσυνδεθείς από εκείνον και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του. Όχι από πείσμα, ή από την ανάγκη να του τραβήξεις την προσοχή, αλλά από μια αυθεντική και ώριμη αποδοχή των νέων δεδομένων.

*Μη βιαστείς να προχωρήσεις. Βίωσε αυθεντικά τα συναισθήματά σου. Είναι αναγκαίο να κλάψεις και να πονέσεις- εάν το νιώθεις!

*Βάλε όρια στις ερωτήσεις συγγενών (και λοιπών φίλων) για το «τι έγινε με τη σχέση που είχες…;», εφόσον σε κάνουν να νιώθεις δυσάρεστα. Είναι οκ να πεις «Δεν θέλω να συζητήσω για αυτό..»

*Πέρνα πολύ χρόνο με αγαπημένα σου πρόσωπα– μην απομονώνεσαι και μην «δραματοποιείς» το χωρισμό- ο έρωτας γεννιέται στην υπερβολή όμως στο χωρισμό είναι καλό να μην υπερβάλλουμε.

*«Μίλα» στον πρώην σου, πες του όσα θέλεις να βγάλεις από μέσα σου, γράφοντας καθημερινά σε ένα ημερολόγιο. Αν έχεις τη δύναμη να το κάνεις αυτό θα αποκτήσεις και εσύ η ίδια μια τελείως διαφορετική οπτική της σχέσης ενώ θα σε διευκολύνει να αντιμετωπίσεις ταχύτερα τους φόβους σου.

Φρόσω ΦωτεινάκηMBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια