Σχέσεις-Σεξ
Συγκατοίκηση: Είναι το καλύτερο crash test για μια σχέση;
Σε κάθε αρχή ενός νέου έρωτα ο καθένας φαντάζεται και αναρωτιέται «μήπως τελικά θα είναι αυτός ο άνθρωπός μου;». Ο καιρός περνάει και οι όμορφες στιγμές στη σχέση μοιάζουν υπέροχες. Έτσι αφού πιστεύεις πως αυτός είναι ο άνθρωπος με τον οποίο θα ήθελες να κάνεις το επόμενο βήμα και να μείνετε μαζί ξεκινάνε τα κοινά όνειρα. Και από την αρχή κιόλας μιας τέτοιας απόφασης διακρίνεις διαφορές στον τρόπο σκέψης και διαχείρισης ορισμένων θεμάτων. Από μικρά σημεία βλέπεις κα μπορείς να πάρεις πληροφορίες για τις απόψεις σε πιο σημαντικά ζητήματα του συντρόφου σου, γ’ αυτό έχε τα μάτια σου ανοιχτά και να μην «προσπερνάς» καταστάσεις.
Σε κάθε νέα αρχή όπως και αυτή της συγκατοίκησης καλό θα ήταν να έχετε συζητήσει και να έχετε πάρει αυτή την απόφαση από κοινού και όχι επιπόλαια, μιας και αν είναι μια απόφαση της στιγμής πολύ πιθανό να μην έχει μέλλον. Σημαντικό επίσης, είναι να έχετε μιλήσει για θέματα διαχείρισης και το πως θα μοιραστούν διάφορες υποχρεώσεις ώστε να αποφεύγονται παρεξηγήσεις και τριβές στην καθημερινότητα. Ο στόχος και το νόημα της συγκατοίκησης είναι ένας κοινός στόχος και ένα κοινό μέλλον που θέλει το ζευγάρι να χτίσει. Άρα, με αυτές τις προδιαγραφές θα είναι κάτι που πρέπει να βιώνετε ευχάριστα και από τους δύο και να προχωρήσει την σχέση ένα βήμα πιο πέρα.
Να απολαμβάνετε τις κοινές σας στιγμές μαζί, να κάνει πράγματα και να φροντίζει ο ένας τον άλλον, να δημιουργείτε όμορφες αναμνήσεις και να είναι μια ευκαιρία που θα σας δέσει περισσότερο και να είναι η έναρξη μιας κοινής πορείας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, είναι σημαντικό να το σκεφτείτε διπλά πριν κάνετε ένα τέτοιο βήμα.
Τι συμβαίνει στην περίπτωση που μια τέτοια απόφαση φέρει αρνητικό αποτέλεσμα;
Υπάρχει το ενδεχόμενο περνώντας χρόνο με τον σύντροφό σας και μαθαίνοντας περισσότερο ο ένας τον άλλον και τις ιδιαιτερότητές του, αυτό να δημιουργήσει κενό μεταξύ σας με αποτέλεσμα να υπάρχουν τριβές, εντάσεις και άσχημες στιγμές. Μην σας απογοητεύει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σκεφτείτε πως είδατε και ανακαλύψατε συμπεριφορές που ενδεχομένως να σας δυσαρεστούσαν προτού περάσουν πολλά ακόμη χρόνια. Άλλωστε, δεν είναι ούτε η πρώτη περίπτωση που μπορεί να συμβεί αυτό ούτε η τελευταία. Είναι σημαντικό να προβληματιστείς, αν νιώθεις ότι δεν περνάς όμορφα, ότι πιέζεσαι και ότι υπάρχουν εντάσεις. Τότε να αναρωτηθείς για την επιλογή ου και να σκεφτείς ξανά τις δίκες σου προτεραιότητες και όρια. Πολύ πιθανό με την επικοινωνία και με το να εκφράσεις ανοιχτά ότι σε απασχολεί ν βοηθήσει και αν νιώσετε καλύτερα και να αλλάξουν κάποια προβλήματα.
Σε κάθε περίπτωση να έχεις στο μυαλό σου πως αυτό όμως έρχεται ως αποτέλεσμα όταν η σχέση και το ζευγάρι έχει καλλιεργήσει ήδη το αίσθημα την ειλικρίνειας της εμπιστοσύνης και της ανοιχτής επικοινωνίας. Όταν υπάρχει αγάπη, εμπιστοσύνη, σεβασμός, νιώθουν και οι δυο ασφάλεια, είναι ευτυχισμένοι, ισορροπία και όταν ο ένας αποδέχεται και έχει κατανόηση για τον άλλον, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάστε την συγκατοίκηση, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα σας δώσει περισσότερες όμορφες στιγμές μαζί, θα δυναμώσει την σχέση σας και να σας κάνει κάθε μέρα να αισθάνεστε όμορφα.
Αγγελική Καβαλλιεράτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, BSc Ψυχολόγος, MSc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος
www.aggelikikavallieratou.com