Μαμά-Παιδί

Πώς θα κάνω το παιδί μου να τρώει το φαγητό του χωρίς να χρειάζεται να δίνω παράσταση;

Η στιγμή του φαγητού έχει γίνει για εσάς ένα μικρό μαρτύριο. Κι αυτό γιατί κάθε φορά πρέπει να δίνετε μια μικρή παράσταση προκειμένου να φάει το αγγελούδι σας.

Το παιδάκι σας απολαμβάνει το φαγητό του μόνο αν το ξεγελάτε παίζοντας με δαχτυλόκουκλες, αρκουδάκια ή άλλα παιχνίδια. Από την στιγμή που πέρασε από το μπιμπερό στο κουτάλι, ”το θέατρο” ήταν ο μόνος τρόπος για να τον/την πείσετε να τρώει χωρίς να δυσανασχετεί.

Και μπορεί στην αρχή όλο αυτό να ήταν – και για εσάς τους ίδιους – ένα ευχάριστο παιχνίδι, τώρα πλέον όμως έχει αρχίσει να σας κουράζει, άλλωστε δεν έχετε πάντα ούτε το κέφι ούτε το χρόνο να το κάνετε.

Στο μεταξύ φοβάστε ότι αν το σταματήσετε θα δυσκολεύεται να φάει… Υπάρχει λύση!

Τα παιδιά δεν είναι απαραίτητο να ξεγελιούνται προκειμένου να φάνε. Συνήθως οι γονείς πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό θα τα κάνουν να φάνε αδιαμαρτύρητα όλο το φαγητό τους, όμως τα παιδιά πρέπει να τρώνε συνειδητά κι όχι επειδή κάποιος…τα ξεγελά!

Αν κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας μπορεί να ασχοληθεί με το τάισμα του παιδιού, ζητήστε του να σας βοηθήσει.

Σε διαφορετική περίπτωση, ετοιμάστε το τραπέζι και απολαύστε το φαγητό μαζί με το παιδί σας. Όσο το ταΐζετε μπορείτε να του μιλάτε, να του λέτε τα χρώματα που έχουν τα λαχανικά στο πιάτο του ή ακόμη και να του εξηγείτε πώς γίνεται το τυρί ή το ψωμί που τρώει.

Μπορείτε, επίσης, να του δώσετε ένα παιδικό πιρούνι ή κουτάλι και να του ”αναθέσετε” να το χρησιμοποιεί για να φάει. Να θυμάστε ότι στο πιάτο του παιδιού δεν έχει θέση η βιασύνη. Όσο πιο χαλαρή είστε τόσο πιο ενδιαφέρουσα θα γίνει η διαδικασία για το μικρό σας.

Αν αρνείται να φάει και δεν πείθεται με κανέναν τρόπο, μην επιμείνετε περισσότερο! Όταν πεινάσει, είναι βέβαιο ότι θα φάει και μάλιστα με περισσότερη όρεξη!

Η Νέλλη Θεοδοσίου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Αμιένης (Γαλλία) και εργάζεται ως ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία τόσο ενηλίκων, όσο και παιδιών από το 1990. Έχει δημιουργήσει το χώρο ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής, μαθησιακής υποστήριξης και λογοθεραπείας «Διαλέγεσθαι», όπου σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες του κάθε τομέα, αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών κάθε ατόμου που απευθύνεται στο κέντρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Όναρ – μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» και μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής».

Για περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το έργο της κάντε κλικ ΕΔΩ.

Μια ματιά ακόμα: 4 τέλεια tips για να δίνετε το καλύτερο στο παιδί σας!