Μαμά-Παιδί

Τo παιδί μου λέει συνεχώς κακές λέξεις! Τι μπορώ να κάνω για να σταματήσει;

Το στάδιο που οδηγεί από την παιδική ηλικία στην εφηβική είναι η προεφηβεία (9-13 ετών) και είναι μια περίοδος που θέτει σε δοκιμασία την υπομονή και την κατανόηση ακόμα και των καλύτερων γονέων. Η συμπεριφορά των παιδιών αρχίζει και αλλάζει ενώ δεν είναι λίγοι οι γονείς που ανησυχούν και προβληματίζονται για το τι μέλλει γενέσθαι. Τα παιδιά είναι συχνά αγενή, βρώμικα, απείθαρχα και θορυβώδη. Καλό είναι να γνωρίζεται ότι η συμπεριφορά αυτή είναι φυσιολογική αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει και να αγνοηθεί.

Στην προεφηβική ηλικία υπάρχουν και… πλεονεκτήματα! Στο σύνολό του, και παρά τα λιγότερο αξιαγάπητα χαρακτηριστικά του, το παιδί της προεφηβικής ηλικίας είναι ένα άτομο γεμάτο ρεαλισμό. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγοι οι γονείς που δεν ξέρουν πώς να χειριστούν κάποιες – πρωτόγνωρες γι’αυτούς – καταστάσεις.

Τι γίνεται λοιπόν αν το παιδί λέει παλιόλογα; Είναι ένα ερώτημα που βασανίζει πολλούς…

Πρώτα απ’όλα δεχθείτε το. Είτε από αθωότητα, είτε για να δημιουργήσουν κάποια αίσθηση, τα παιδιά θα προσπαθήσουν να βρίζουν ή να ξεστομίζουν ωμές λέξεις στο σπίτι τους. Δεν θα κερδίσετε τίποτα αν αντιδράσετε με ταραχή ή τρόμο, ή τιμωρώντας το παιδί. Και θυμηθείτε πως οι πρώτες βρισιές που ακούει ένα παιδί πολύ συχνά προέρχονται από τους ίδιους τους γονείς. Αλλά κι έτσι ακόμα δεν πρέπει ν’αγνοήσετε αυτές τις εκφράσεις ή να κάνετε δήθεν πως απολαμβάνετε τα ”παλιόλογα” μέσα στο σπίτι.

Πείτε στο παιδί πως οι λέξεις αυτές δεν σας εκπλήσσουν και πως ξέρετε τη σημασία τους. Είναι απόλυτα δυνατόν να χρησιμοποιεί αυτές τις λέξεις ή να λέει πονηρά ανέκδοτα που ακούει, απλώς για να ενοχλήσει. Αν οι γενικές συμβουλές να σταματήσει δεν φέρουν αποτέλεσμα, μπορεί να είναι – πάλι – σύμπτωμα πως το παιδί έχει άλλες ενασχολήσεις. Θα ήταν πολύ συνετό να κοιτούσατε λίγο μακρύτερα για να δείτε τι είναι αυτό που το κάνει να συμπεριφέρεται κατ’αυτόν τον τρόπο.

Η Νέλλη Θεοδοσίου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Αμιένης (Γαλλία) και εργάζεται ως ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία τόσο ενηλίκων, όσο και παιδιών από το 1990. Έχει δημιουργήσει το χώρο ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής, μαθησιακής υποστήριξης και λογοθεραπείας «Διαλέγεσθαι», όπου σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες του κάθε τομέα, αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών κάθε ατόμου που απευθύνεται στο κέντρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Όναρ – μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» και μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής».

Για περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το έργο της κάντε κλικ ΕΔΩ.

Μια ματιά ακόμα: Ρινορραγία στο σχολείο! Χρήσιμες συμβουλές για γονείς και δασκάλους!