Σχέσεις-Σεξ

Γιατί δεν κάνεις ποτέ όλα όσα θα ήθελες να κάνεις; 5 τρόποι για να τονώσεις την αυτοπειθαρχία σου σήμερα!

1. Κατά μέσο όρο ξοδεύουμε 4 ώρες την ημέρα προκειμένου να αντιστεκόμαστε σε πράγματα που επιθυμούμε. Κάθε φορά που αρνείσαι να πειθαρχήσεις σε κάτι τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σου πέφτουν. Τότε είναι που μείωνεται η αυτοπειθαρχία μας. Για να διατηρείς ψηλά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σου πρέπει να τρως τακτικά γεύματα γεμάτα πρωτεϊνη και καλούς υδατάνθρακες όπως είναι ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί και καθαρό κρέας. Επίσης καλό είναι να θυμάσαι να μην ξεκινάς ποτέ μία δύσκολη δραστηριότητα με άδειο στομάχι. 

2. Όταν αρχίζεις να κυνηγάς έναν στόχο σκέψου τι μπορεί να χαλάσει τα σχέδιά σου. Να ξέρεις ότι μπορεί να βρεθούν κάποιες δυσκολίες στο δρόμο σου και πως μπορεί το κίνητρό σου να κλονιστεί. Έτσι, αν θέλεις να προσπαθήσεις να μαγειρεύεις περισσότερο για την οικογένειά σου, ψώνισε όλα όσα θέλεις από πριν και μην τα αφήσεις τελευταία στιγμή. Φτιάχνε μερικά γεύματα τα Σαββατοκύριακα έτσι ώστε να είναι πιο πιθανό να πετύχεις το στόχο που θέλεις. Κάποιες φορές βάζεις στόχους που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν. Δημιούργησε πρώτα το “κλίμα” για να τους υλοποιήσεις και έπειτα όλα θα είναι πολύ πιο εύκολα.

3. Όπως ένας μυς έτσι και η αποφασιστικότητά σου μπορεί να δυναμώσει με την πάροδο του χρόνου με εξάσκηση. Κάθε φορά που αλλάζεις τη ρουτίνα σου αποκτάς αυτοέλεγχο. Για παράδειγμα, προσπάθησε να βουρτίζεις τα δόντια σου ή να ανοίγεις όλες τις πόρτες με το χέρι που δε είναι το κυρίαρχό σου (αν είσαι δεξιόχειρας, με το αριστερό και το αντίθετο). Μόλις καταφέρεις να κάνεις μία μικρή αλλαγή μπορείς να ξεκινήσεις να δουλεύεις για να πετύχεις κάτι πιο μεγάλο. 

4. Όταν αλλάζεις τη συμπεριφορά σου (όπως το να προσπαθείς να γυμνάζεσαι κάθε μέρα) διάλεξε κάτι, είτε αυτό είναι ένα κομμάτι σοκολάτα είτε να χαλαρώσεις στον καναπέ για 30 λεπτά, με το οποίο θα επιβραβεύσεις τον εαυτό σου μόλις πετύχεις το στόχο σου. Μπορεί να περάσουν μήνες μέχρι να τα καταφέρεις. Έτσι κάθε φορά που θα κοιτάζεις τα αθλητικά σου παπούτσια θα λες στον εαυτό σου, “Θα πάω για τρέξιμο γιατί θέλω να κερδίσω το δώρο που έταξα στον εαυτό μου”. Στρέφοντας όλη σου την προσοχή στον τελικό σου στόχο δε σκέφτεσαι τον πόνο και την προσπάθεια της δραστηριότητας.

5. Έχεις καταφέρει ποτέ τιμωρώντας τον εαυτό σου να πετύχεις τελικά το στόχο σου; Μάλλον, όχι. Μπορεί μάλιστα να έχεις καταλήξει στην ακριβώς αντίθετη μεριά. Αν για παράδειγμα ο στόχος σου ήταν να τρως υγιεινά κατά πάσα πιθανότητα θα έχεις καταλήξει να τρως ότι πιο ανθυγιεινό υπάρχει μπροστά σου. Κάνε, λοιπόν, στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: Πότε είναι πιθανό να ξανακάνω λάθος; Και πώς μπορώ να το αποτρέψω; Μόλις καταλάβεις πώς να αποφεύγεις τα προβλήματα στο μέλλον και δε σκέφτεσαι το λάθος που έκανες τώρα θα τα έχεις καταφέρει. Με λίγα λόγια, το ότι έκανες μία διατροφική ατασθαλία ενώ ήθελες να τρως μόνο υγιεινές τροφές δε σημαίνει κάτι. Μην τιμωρείς τον εαυτό σου γι’αυτό. Προσπάθησε να καταλάβεις πως μπορείς να αποτρέψεις κάτι παρόμοιο στο μέλλον για να μην το ξανακάνεις. 

Διάβασε ακόμα: Better Sex: Καλύτερο σεξ σε σχέση ή σε one night stands;