Wellness
Καρκίνος του Μαστού: Εικόνα Σώματος και Γυναικεία Σεξουαλική Λειτουργία. Πώς επηρεάζονται
«Είχα μια σχέση όταν μου βρήκαν τον καρκίνο αλλά είχα ανάγκη να το περάσω μόνη μου όλο αυτό, δεν άντεχα να με βλέπει ο σύντροφός μου έτσι…ούτε εγώ δεν άντεχα να βλέπω την εικόνα μου στον καθρέφτη και ιδιαίτερα το στήθος μου…μεγάλη απώλεια, δεν έχω ακόμη προχωρήσει σε επανορθωτική επέμβαση, ζω με τις πληγές…αλλά θέλω να το κάνω σύντομα. Για πολύ καιρό δεν είχα καθόλου ερωτική επιθυμία…ξέρω πως έφταιγαν τα φάρμακα όμως και τώρα που αρχίζω και πάλι να έχω διάθεση για επαφή μου είναι αδύνατον να με φανταστώ ξανά γυμνή στο κρεβάτι με έναν άνδρα, να παίζει με το σώμα μου και να αφήνομαι στο ερωτικό παιχνίδι…νιώθω ντροπή, αμηχανία, φόβο… »
Η Ν. είναι τώρα 26 ετών και επισκέφθηκε το γραφείο μου για να εκφράσει τη δυσκολία της να βιώσει και πάλι το σεξουαλικό της ρόλο, να νιώσει και πάλι ασφαλής να αφεθεί στο σεξουαλικό παιχνίδι και στα χέρια ενός άνδρα συντρόφου. Μιλά για την αλλαγή της εικόνας της και μοιράζεται μαζί μου την επιρροή που η αλλαγή αυτή είχε στη ψυχολογία της, μια αλλαγή που η ίδια βιώνει ως «απώλεια». Ακόμη, αναφέρει την έλλειψη της ερωτικής επιθυμίας κατά τη διάρκεια των θεραπειών. Πράγματι, πολλές γυναίκες που κάνουν θεραπεία για καρκίνο του μαστού διαπιστώνουν ότι η επιθυμία τους για σεξουαλική επαφή μειώνεται,είτε λόγω των παρενεργειών της θεραπείας είτε λόγω του ότι νιώθουν πως δεν μπορούν να συγκεντρωθούν και να δοθούν σε οτιδήποτε άλλο πέραν της διάγνωσης και της θεραπείας τους. Τα συναισθήματά που βιώνει η γυναίκα ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού, καθώς και ο τρόπος που η ίδια βλέπει το νεό της είδωλο στον καθρέφτη της, είναι δυνατό να έχουν αντίκτυπο στη σεξουαλική της επιθυμία.
Συζητώ με την Ν. πως είναι φυσιολογικό, μετά τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου, να βιώνει πολύ διαφορετικά το σώμα της και τη σεξουαλικότητά της, σε σχέση με το παρελθόν. Η ερωτική της επιθυμία έχει αρχίσει να επανέρχεται, όμως ο καρκίνος του μαστού έχει πιθανόν αφήσει κάποιες ορατές αναμνήσεις, είτε προσωρινές είτε μόνιμες, όπως μεταξύ άλλων ουλές λόγω των επεμβάσεων, αλλαγές στο δέρμα μετά την ακτινοθεραπεία, απώλεια μαλλιών κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας. Ίσως ακόμη η γυναίκα να έχει πάρει ή χάσει βάρος ως αποτέλεσμα των θεραπειών. Βιώνοντας αυτές τις αλλαγές ως απώλειες, η γυναίκα νιώθει πως το σώμα της την έχει απογοητεύσει και ως επακόλουθο αυτού, χάνει την αυτοπεποίθησή της σε σχέση με την εμφάνισή της αλλά με τον σεξουαλικό της ρόλο. Μάλιστα, θέλοντας να προστατεύσει τον εαυτό της από καταστάσεις όπου πρέπει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των άλλων σε σχέση με την εμφάνισή της, η γυναίκα αυτή αποφεύγει την ερωτική επαφή «παγώνοντας» το σεξουαλικό της ρόλο, όπως ακριβώς έπραξε η Ν. όταν αποφάσισε να απομακρυνθεί από τη σχέση που είχε αλλά και τώρα που βιώνει το φόβο της έκθεσής της στα μάτια ενός άνδρα που θα θέλει να την αγγίξει και να να της προσφέρει ηδονή. Μοιράζεται μαζί μου τα συναισθήματα του φόβου, της αμηχανίας και της ντροπής που της προκαλεί η ιδέα της ερωτικής επαφής και διερευνούμε μαζί το πως αυτά τα συναισθήματα σχετίζονται με την εικόνα που η ίδια έχει για το σώμα της αλλά και με την εικόνα που πιστεύει πως οι άλλοι έχουν για αυτή.
«Αρχικά δεν ήθελα να προχωρήσω σε επανορθωτική επέμβαση στήθους, ξέρω ότι από αισθητικής άποψης ο κόσμος το θεωρεί κάτι πολύ καλό και οι γονείς μου με πίεζαν να το κάνω…αλλά εγώ δεν ήμουν έτοιμη να κάνω άλλη μια επέμβαση… Τώρα όμως νιώθω έτοιμη για αυτό το βήμα και μάλιστα πιστεύω πως θα με βοηθήσει να συμφιλιωθώ ξανά με το σώμα μου, με την εικόνα μου αλλά και με την ιδέα της ερωτικής επαφής…»
Η Ν. μοιράζεται την επιθυμία της να προβεί σε ανάπλαση στήθους αναγνωρίζοντας πως η επέμβαση αυτή θα την βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις αλλαγές που είδε στο σώμα της μετά την επέμβαση. Η Ν. τώρα νιώθει έτοιμη για αυτή την επέμβαση παρακινούμενη από λόγους που σχετίζονται άμεσα με την εικόνα του σώματός της, την αυτοεκτίμηση και τη σεξουαλικότητά της. Πράγματι, σύμφωνα με μελέτες, η ανάπλαση στήθους, η οποία μπορεί να λάβει χώρα αμέσως μετά την επέμβαση, μήνες ή ακόμη και χρόνια αργότερα, μπορεί να ενισχύσει το σεξουλικό ρόλο καθώς και τη συμφιλίωση της γυναίκας με τη νέα της εικόνα.
Ο ρόλος του ειδικού σεξουαλικής υγείας είναι, με έγκυρη επιστημονική γνώση αλλά και ενσυναίσθηση, να ενθαρύνει την Ν. να φέρει τα συναισθήματα και τις σκέψεις της γύρω από την εμπειρία της με τον καρκίνο του μαστού στο θεραπευτικό δωμάτιο, στοχεύοντας στη συναισθηματική της ανακούφιση, στη συμφιλίωσή της με τον εαυτό της αλλά στη διεκδίκηση μιας ολοκληρωμένης συναισθηματικά και σεξουαλικά ζωής.
Διάβασε ακόμα: Τι να κάνεις για να μην ξεχνάς εύκολα…