Μαμά-Παιδί

Γαστρεντερίτιδα στα σχολεία, ένας συχνός πονοκέφαλος για τους γονείς- Τα συμπτώματα και η αντιμετώπισή της!

Η γαστρεντερίτιδα είναι λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος, με προσβολή του στομάχου ή και του λεπτού εντέρου, και ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στις σχολικές αίθουσες. Πέρα από το γεγονός ότι είναι επιβαρυντική για την καθημερινότητα μιας οικογένειας, είναι από τις κυριότερες αιτίες απουσίας των παιδιών από τα μαθήματα.

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να υπάρχει άρτια και κατάλληλη ενημέρωση τόσο των γονέων όσο και των παιδιών για την λήψη των απαιτούμενων προληπτικών μέτρων. Εμείς συναντήσαμε τον παιδίατρο Δρ. Σπύρο Μαζάνη και του ζητήσαμε να μας λύσει όλες τις απορίες μας.

1.  Πως εκδηλώνεται μια γαστρεντερίτιδα και ποια μπορεί να είναι η συμπτωματολογία;

Όπως το λέει και η λέξη “γαστρεντερίτιδα”, αναφέρεται στα προβλήματα του στομαχιού (γάστρο) και του εντέρου (εντερίτιδα). Δηλαδή τα συμπτώματα είναι οι εμετοί και οι διάρροιες. Μερικές φορές μπορεί να συνυπάρχουν πυρετός, πόνος στην κοιλιά και ίλιγγος.

2. Ποια μπορεί να είναι η αιτία μιας γαστρεντερίτιδας;

Δύο μπορεί να είναι οι αιτίες: λοίμωξη από ιούς ή βακτήρια και από τροφική δηλητηρίαση. Το πιο συνηθισμένο είναι κάποια από τις πολλές ιώσεις που συναντάμε στο περιβάλλον ή από τη στενή επαφή με άλλα άτομα που πάσχουν. Η τροφική γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων, ωμών ή μαγειρεμένων τα οποία δεν έχουν συντηρηθεί ικανοποιητικά ή δεν έχουν μαγειρευτεί με το σωστό τρόπο.

3. Πως μεταδίδεται και τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τη μετάδοση, είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο;

Η επαφή με το πάσχων άτομο είναι η κύρια αιτία μετάδοσης. Αυτό μπορεί να γίνει με την αναπνοή μέσω των σταγονιδίων του στόματος ή με τις χειραψίες και εναγκαλισμούς ή και με την επαφή και ανταλλαγή αντικειμένων. Η καλή και προσεκτική προσωπική υγιεινή είναι το καλύτερο μέσο πρόληψης. Πολύ καλό πλύσιμο των χεριών, καλό κόψιμο των νυχιών, συχνό άλλαγμα των ρούχων, επαρκής και συχνός αερισμός των χώρων είναι μερικά από τα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης των ιών της γαστρεντερίτιδας. Όσον αφορά τα τρόφιμα απαιτείται καλό μαγείρεμα και καλή συντήρηση.

child-in-pain

4. Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε και να απευθυνθούμε στο παιδίατρο μας;

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τη γαστρεντερίτιδα είναι η αφυδάτωση. Δηλαδή, οι πολλοί εμετοί και οι διάρροιες οδηγούν σε απώλεια υγρών και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο αν δεν αποκατασταθεί εγκαίρως, διότι η αφυδάτωση θα επιφέρει απώλεια συνείδησης, λιποθυμία, αλλά και απειλή της ίδιας της ζωής. Αν λοιπόν διαπιστώσουμε ότι έχουν αρχίσει να ξεραίνονται τα χείλη του παιδιού και το στόμα του να μην έχει σάλιο, τότε πρέπει να συμβουλευτούμε τον παιδίατρο αμέσως ή να πάμε σε νοσοκομείο.

5. Ποια είναι η θεραπευτική προσέγγιση μιας γαστρεντερίτιδας του παιδιού μου;

Αναλόγως της ηλικίας του παιδιού αλλά και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων, εξατομικεύεται και η θεραπεία. Για παράδειγμα ένα μωρό μηνών δεν πρέπει να ρισκάρει με την παραμονή του στο σπίτι αλλά θα πρέπει να το δει παιδίατρος. Ένα μεγαλύτερο παιδί θα πρέπει να σταματήσει τη σίτιση για 3-4 ώρες μήπως και σταματήσει ο εμετός και μετά να αρχίσει σταδιακά η επανασίτισή του. Αν έχει διάρροια καλό θα ήταν σε πρώτη φάση να στερήσουμε τον οργανισμό από χόρτα και όξινα φρούτα. Πάντως σε γενικές γραμμές είναι πολύ δύσκολο να θεραπεύσουμε το παιδί από γαστρεντερίτιδα χωρίς τις συμβουλές του παιδιάτρου.

Μια ματιά ακόμα: Βόλιος Εμβόλιος: Συνέντευξη με τον συγγραφέα του παραμυθιού για τα εμβόλια και τη σημασία τους, Δρ. Σπύρο Μαζάνη!