Μαμά-Παιδί
Το μικρό σας έκανε τα πρώτα του βήματα; Τώρα αρχίζουν όλα!
Σηκώθηκε δειλά-δειλά κι έκανε τα πρώτα του αβέβαια βήματα. Καιρός να προετοιμαστείτε για μεγάλες αλλαγές στη ζωή του μικρού σας (αλλά και τη δική σας), αφού τώρα βλέπει τον κόσμο με άλλα μάτια.
Οι ειδικοί λένε ότι αυτό το στάδιο της ανάπτυξης μοιάζει με την εφηβεία: το μωρό καλείται να ισορροπήσει τον ενθουσιασμό του για την ανεξαρτησία που τώρα απολαμβάνει (αφού παύει να εξαρτάται από τους άλλους για τη μετακίνησή του) με την ανάγκη του να είναι διαρκώς κοντά σας.
Έτσι, θα το δείτε τη μια στιγμή να απομακρύνεται για να εξερευνήσει και την άλλη να κοιτάζει πίσω του για να δει αν είστε κοντά και το παρακολουθείτε, τη μια στιγμή να επιδιώκει να τα κάνει όλα μόνο του και την αμέσως επόμενη να αναζητά την προστατευτική αγκαλιά σας για να το μεταφέρετε όταν βαριέται. Τώρα που το μωρό σας περπατά ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά του και η συμπεριφορά του αλλάζει καθώς μεταμορφώνεται σιγά-σιγά σε μεγαλύτερο παιδάκι.
Αβέβαια, ασταθή βηματάκια
Το πιτσιρίκι σας καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, χρόνο και αυτοσυγκέντρωση προκειμένου να μείνει όρθιο στα δυο του ποδαράκια. Επομένως, είναι φυσιολογικό να έχει σκαμπανεβάσματα στην υπόλοιπη ανάπτυξή του. Εκεί λοιπόν που όλη την ώρα τριγυρνούσε όρθιο μέσα στο σπίτι, τώρα δεν αποκλείεται να παρατήσει το περπάτημα για λίγες μέρες και να προτιμήσει να μπουσουλά.
Αυτό είναι ακόμη πιο πιθανό αν το παιδί περάσει κάποιες μέρες στο κρεβάτι εξαιτίας μιας ίωσης ή έχει μια απότομη πτώση. Μην το πιέσετε να περπατήσει, απλώς ενθαρρύνετέ το δίνοντάς του ένα παιχνίδι με ρόδες για να σπρώχνει. Προσπαθήστε να μη χάνετε την ψυχραιμία σας όταν πέφτει και συγκρατήστε την ανάγκη σας να τρέξετε αμέσως κοντά του για να το σηκώσετε.
Θα παρατηρήσετε ότι τις περισσότερες φορές οι πτώσεις είναι ανώδυνες και το μικρό σας δεν παραπονιέται. Αντίθετα, αρχίζει να κλαίει όταν τρέχετε πανικόβλητοι κοντά, όχι όμως επειδή πόνεσε αλλά επειδή τρόμαξε από την αντίδρασή σας.
Οι πτώσεις είναι μέσα στο παιχνίδι της μάθησης. Μια καλή ιδέα είναι να τις διακωμωδήσετε. Περπατήστε και προσποιηθείτε ότι σκοντάφτετε και πέφτετε. Στη συνέχεια κοιτάξτε το μικρό σας και γελάστε. Να είστε σίγουροι ότι θα το βρει ιδιαίτερα διασκεδαστικό να δει έναν ενήλικα να πέφτει (όπως κι εκείνο όταν προσπαθεί να περπατήσει) και θα ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή του. Ωστόσο, προσέξτε μην κάνετε το λάθος να κοροϊδέψετε το παιδί για τις πτώσεις του γιατί θα πετύχετε το αντίθετο, αρνητικό αποτέλεσμα.
Ώρα για… νοικοκυριό
Η εξερεύνηση αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το μικρό σας όταν του δίνετε η ευκαιρία να ανοίξει ντουλάπια και να παίξει με το περιεχόμενό τους, να ψάξει την τσάντα σας και να μεταφέρει αντικείμενα από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Φυσικά, δεν μπορείτε να του επιτρέψετε πρόσβαση σε όλα τα ντουλάπια του σπιτιού, αλλά κάντε του το χατίρι να αφήσετε να εξερευνήσει κάποιο με ασφαλές περιεχόμενο όπως ένα χαμηλό ντουλάπι κουζίνας όπου φυλάτε τις κατσαρόλες.
Παραχωρήστε του επίσης μια τσάντα σας στην οποία θα έχετε βάλει ένα πορτοφόλι (εννοείται χωρίς χρήματα, γιατί μπορεί να καταλήξουν στο στόμα του), ένα παλιό κινητό τηλέφωνο και άλλα αντικείμενα (αρκετά μεγάλα ώστε να μην κινδυνεύει να τα καταπιεί).
Η Νέλλη Θεοδοσίου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Αμιένης (Γαλλία) και εργάζεται ως ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία τόσο ενηλίκων, όσο και παιδιών από το 1990. Έχει δημιουργήσει το χώρο ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής, μαθησιακής υποστήριξης και λογοθεραπείας «Διαλέγεσθαι», όπου σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες του κάθε τομέα, αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών κάθε ατόμου που απευθύνεται στο κέντρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Όναρ – μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» και μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής».
Για περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το έργο της κάντε κλικ ΕΔΩ.
Πηγή: iStock/Ideal Image
Μια ματιά ακόμα: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέες μανούλες με τα παιδάκια τους!