Μαμά-Παιδί
Αδέλφια: Σχέσεις αγάπης και ανταγωνισμού -Ο ρόλος των γονιών!
Τα περισσότερα αδέρφια τσακώνονται μεταξύ τους και συνήθως χωρίς κάποιο προφανή λόγο. Αυτό συμβαίνει γιατί συναγωνίζεται το ένα παιδί το άλλο για να προσελκύσουν την προσοχή μας με τρόπους που δε φανταζόμαστε καν.
Έτσι όσο και αν επιθυμούμε την ηρεμία στο σπίτι αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί καθώς ανεξαρτήτως της ηλικίας των παιδιών, θα στραφούν χωρίς κάποιο λόγο το ένα εναντίον του άλλου και έτσι στο σπίτι επικρατεί διαρκώς ένταση.
Πολλοί γονείς αναρωτιούνται γιατί τα παιδιά να διαφωνούν διαρκώς, γιατί δεν τους ακούνε και γιατί δεν σταματάνε οι τσακωμοί και οι εντάσεις παρότι έχουν κάνει τα πάντα γ’ αυτό. Ίσως δεν το βλέπετε καθαρά, αλλά σχεδόν πάντα τα παιδιά σας τσακώνονται για να προσελκύσουν την προσοχή σας και να ασχοληθείτε μαζί τους δείχνοντάς τους ενδιαφέρον. Όταν έχουν συνηθίσει πως μέσα από τις εντάσεις οι γονείς τους θα τρέξουν κοντά τους τότε θα τις συνεχίζουν.
Επιπλέον, είναι και ο τρόπος να διεκδικήσουν περισσότερο ενδιαφέρον από τον αδελφό τους, μπαίνοντας έτσι στην θέση αυτού που έχει αδικηθεί, ενώ το άλλο αδελφάκι θα έχει τον ρόλο του”κακού”. Και τα δυο παιδιά όμως με αυτούς τους ρόλους σας προκαλούν να ασχοληθείτε μαζί τους!
Έχοντας αυτό στο νου μας, ίσως μας βοηθήσει για να διαχειριστούμε διαφορετικά τις εντάσεις και τις διαφωνίες των παιδιών μας. Αρχικά, είναι σημαντικό να δημιουργούμε αρμονία στο σπίτι και να μειώνουμε όσο περισσότερο μπορούμε την ανταγωνιστικότητα. Ο περιορισμός της ανταγωνιστικότητας θα βελτιώσει και τις σχέσεις μεταξύ των παιδιών. Άλλο ένα σημαντικό είναι να μην τρέχετε μόλις ξεκινάει μια ένταση να παρέμβετε. Αφήστε τα παιδιά σας να μάθουμε βρίσκουν μόνα τους λύσεις,
Με το να επεμβαίνετε, τότε εσείς βρίσκεται την λύση και τελικά δεν τα μαθαίνει πως να διαχειριστούν μία κατάσταση. Επιπλέον, εάν δεν εμπλακείτε την ώρα της έντασης, αν’ αυτού απομακρυνθείτε ή πείτε στα παιδιά σας να πάνε στο δωμάτιό τους και να τα βρουν μόνα τους, ενδέχεται να σταματήσει πολύ σύντομα και η ένταση.
Όπως είπαμε προηγουμένως επειδή συνήθως ο κύριος λόγος των εντάσεων είναι τα παιδιά να προσελκύσουν το ενδιαφέρον και την προσοχή μας, όταν αυτό δεν έρθει, τότε δεν υπάρχει και λόγος να συνεχιστεί η διαφωνία.
Χρήσιμες συμβουλές:
-Να προτρέπετε τα αδέλφια να βοηθιούνται μεταξύ τους στην καθημερινότητα
-Να παίζεται μη ανταγωνιστικά παιχνίδια με όλη την οικογένεια
-Να επισημάνετε τυχόν δικαιολογημένα παράπονα των παιδιών και να βρίσκετε μαζί τη λύση τους
-Να απομακρύνεται τα παιδιά από κοντά σας ενώ τσακώνονται (τα παιδιά τότε συνήθως σταματούν επειδή δεν έχουν ακροατήριο, αλλά αποφεύγετε και η τιμωρία)
-Να λειτουργείτε ως σωστό πρότυπο
-Να συζητήστε με όλη την οικογένεια μπροστά όταν δυσκολεύονται τα παιδιά να βρουν λύσεις.
ΠΡΟΣΟΧΗ
-Μη βάζετε ταμπέλες στα παιδιά σας (καλός- κακός κτλ.)
-Μη χαρίζεται σε κανένα παιδί την ιδιαίτερη εύνοιά σας.
-Μην ενδίδετε στο παιδί που παραπονιέται διαρκώς, χωρίς προφανή λόγο.
Αλλά ….
Δώστε περισσότερη προσοχή και ενδιαφέρον κάνονας πράγματα με το κάθε παιδί χωριστά, αλλά και όλοι μαζί. Έτσι όλο και λιγότερο θα προσπαθούν να διεκδικήσουν με λάθος τρόπους την προσοχή σας.
Αγγελική Καβαλλιεράτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Ψυχολόγος BSc, ΜSc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος, Ειδικευόμενη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Μεταπτυχιακό Παιδοψυχολογίας και Ψυχολογίας Εφήβων
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6983433267