Wellness
Με τα φώτα σβηστά! Ένα τρικ για καλύτερη υγεία
Μια πρόσφατη έρευνα παρουσίασε συσχέτιση μεταξύ της κατάθλιψης και του αμυδρού φως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το φως, σε σύγκριση με τα επίπεδα της ρύπανσης του φωτός στις γύρω πόλεις, όχι μόνο οδήγησε τα πειραματόζωα σε κατάθλιψη, αλλά αύξησε την παραγωγή μορίων που παίζουν ρόλο δημιουργία φλεγμονής στον υποθάλαμο, μία περιοχή του εγκεφάλου η οποία σχετίζεται με τις διαταραχές της συμπεριφοράς. Όταν τα μόρια της φλεγμονής μλποκαρίστηκαν, η κατάθλιψη έδειξε να υποχωρεί.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι η φλεγμονή γενικά σχετίζεται με πολλές ασθένειες, όπως αρθρίτιδα, Alzheimer, Πάρκινσον και πολλές διαταραχές συμπεριφοράς. Η ιατρική κοινότητα έχει θέσει ως στόχο να καταπολεμήσει παράγοντες που συμβάλουν στη δημιουργία χρόνιας φλεγομής. Σημαντικοί παράγοντες έχουν κριθεί το στρες, η διατροφή πλούσια σε λιπαρά και επεξεργασμένες τροφές, γνωστή ως «Western Diet» και καθιστική ζωή. Τώρα έρχεται να προστεθεί και το φως τη νύχτα.
Για χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος έζησε κι εξελίχθηκε σε ένα περιβάλλον με αλληλοδιαδοχή φωτός και σκοταδιού. Τα κύτταρά μας δημιούργησαν ένα είδος ρολογιού που είναι ρυθμισμένο βάση αυτού του καθημερινού προγράμματος. Η διακοπή αυτού του ρυθμού προκαλεί το πρόβλημα. Στα 100 χρόνια χρήσης των ηλεκτρικών λαμπτήρων, το γενετικό μας υλικό δεν έχει προσαρμοστεί στο τεχνητό φως τη νύχτα, γιατί οι γενετικές αλλαγές δεν συμβαίνουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Δεδομένου ότι τη νύχτα επιζητούμε το σκοτάδι, το τεχνητό φως διακόπτει την ομαλή λειτουργία του βιολογικού μας ρολογιού. Μεγάλο μέρος των ερευνητών δηλώνουν ότι το τεχνητό φως τη νύχτα αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων της παχυσαρκίας και διαφόρων τύπων καρκίνου.
Τα κέντρα του εγκεφάλου που ελέγχουν λειτουργίες όπως όρεξη, ύπνος, μνήμη, βρίσκονται στον υποθάλαμο, ο οποίος επηρεάζεται αρνητικά από τη δράση του φωτός τη νύχτα, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου (κοιμούνται λίγο ή υπερβολικά), καταλαβαίνουμε ότι έχει απορρυθμιστεί το βιολογικό τους ρολόι. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα υπήρξε μια δραματική αύξηση στην συχνότητα εμφάνισης των διαταραχών κατάθλιψης, ύπνου και της παχυσαρκίας. Αυτή τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι τουλάχιστον ένα μέρος της αύξησης αυτής θα μπορούσε να οφείλεται στην ολοένα αυξανόμενη έκθεση σε φως κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Με βάση αυτή την έρευνα είναι καλό να αξιολογήσουμε τις συνθήκες που επικρατούν το βράδυ στην κρεβατοκάμαρά μας. Εκτός από το φως της λάμπας, είναι εξίσου επιζήμιο το φως που προκύπτει από ηλεκτρικές συσκευές, όπςω τηλεοραση, υπολογιστής κινητό.