Σχέσεις-Σεξ
Το μωρό κλαίει και ΕΚΕΙΝΟΣ δεν ξυπνάει (και θέλεις να του σπάσεις το κεφάλι)
9 στις 10 φίλες μου που έχουν κάνει μωρό τα τελευταία χρόνια, στην ερώτηση «Ο Γιάννης/Κώστας/Μάκης κ.α. ασχολείται με το μωρό;», γυρίζουν τα μάτια με απελπισία, σκάνε γελάκι και πίνοντας μια γουλιά από τον περίφημο καφέ που κανονίζαμε εδώ και μια βδομάδα, καταλήγουν πως «έλα μωρέ, πόσο ασχολείται ένας άντρας με το μωρό;».
Εκείνη την ώρα του καφέ (που το μωρό είναι σπίτι με τη γιαγιά ή τη νταντά –ή σε εντελώς σπάνιες περιπτώσεις και με τον μπαμπά) είναι ήρεμες, χωρίς το μωρό που κλαίει, φοράνε ρουζ και μάσκαρα μετά από μέρες και έχουν ξεχάσει την απελπισία τους εκείνα τα βράδια που το μωρό σπαράζει κάθε μία ώρα και πρέπει να σηκωθούν, να το αγκαλιάσουν, να το ταίσουν και να κάνουν τα χιλιόμετρα της Κλασικής διαδρομής του Μαραθώνιου, πάνω-κάτω το διαμέρισμα για να το νανουρίσουν.
Για να μην με πιάσετε από τα μούτρα: ναι, είναι υπέροχο να ξυπνάς μέσα στη νύχτα για να ταίζεις και να αγκαλιάζεις το μωρό σου. Και είναι κάτι που όσο και να σε κουράζει κάποιες φορές θα το θυμάσαι για πάντα. Με συγκίνηση. Ίσως και με νοσταλγία. Αλλά την πέμπτη μέρα που περνάς σερί άυπνη, δεν μπορεί, κάπου θα τσακίσουν τα νεύρα σου. Ειδικά αν ο μπαμπάς του μωρού που κοιμάται ακριβώς δίπλα σου, όταν το μωρό ωρύεται, αυτός απλά αλλάζει πλευρό.
Κλασικές ατάκες: «Μα είναι δυνατόν να μην ξυπνάει να δει τι έχει το παιδί και κλαίει;». «Ούτε να σηκωθεί να ρωτήσει αν χρειάζομαι κάτι…». Ή –ακόμα χειρότερα- «Δεν ήταν καν σπίτι… Δεύτερη μέρα στα καπάκια είχε πάει για ποτό με τους φίλους του και γύρισε καλές 03.00».
Ένα 90% από όσες γυναίκες ξέρω (μπορεί να λέω και λίγες) έχουν να λένε για το πόσο λίγο –έως καθόλου- ασχολείται ο «καλός» τους με το μωρό, όσο αυτό είναι βρέφος.
Προφανώς, ένας άντρας από τη φύση του προτιμά να ασχολείται με άλλου τύπου μωρά: με γόβες στιλέτο και τουρλωτό flip side. Ναι, θα μου πεις, αλλά όταν γίνεται κάποιος πατέρας δεν θα ‘πρεπε να ξυπνά αυτό το ρημάδι το «πατρικό ένστικτο»; Θα ‘πρεπε; Μήπως δεν είναι τυχαίο πως δεν υπάρχει ο όρος πατρικό ένστικτο;
Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι άντρες που το’ χουν. Που θα ξυπνήσουν το βράδυ, θα ταίσουν το μωρό με μπιμπερό, θα του αλλάξουν και πάνα και θα το πλύνουν και στη βρύση με αυτό το περίεργο ταχυδακτυλουργικό που σου δείχνουν οι μαίες, που στην αρχή σου φαίνεται σαν να πρέπει να λύσεις τον κύβο του Ρούμπικ και μετά το κάνεις και εσύ με άνεση και ταχύτητα που ποτέ δεν φανταζόσουν. Αλλά αυτοί οι μπαμπάδες είναι πιο σπάνιοι κι από τα αρκουδάκια Πάντα. Αν έχεις πέσει σε τέτοιον μπορείς να του κάνεις surprise party στη γιορτή του πατέρα και να κλείσεις και μια στρίπερ γδυμένη Μέριλιν να του τραγουδήσει το «Μy heart belongs to daddy». Αν, όμως, δεν έχεις πέσει σε τέτοιον, μην απελπίζεσαι. Welcome to the club: Δεν είναι κακός μπαμπάς, ούτε αδιάφορος σύζυγος. Είναι απλά μια κλασική περίπτωση άντρα.
Ναι, κάν’ του μια συζήτηση πως πρέπει να συμμετέχει περισσότερο. Ναι, εξήγησέ του ότι νιώθεις μόνη, κουρασμένη και αβοήθητη. Για τις επόμενες μέρες θα φιλοτιμηθεί να προσπαθήσει περισσότερο, αλλά ακόμα κι αν το κάνει το πιο πιθανό είναι πως θα εξακολουθήσεις να είσαι δυσαρεστημένη με τις επιδόσεις του.
Με ένα περίεργο τρόπο όπως η γυναίκα χρειάζεται 9 μήνες για να φέρει το μωρό στον κόσμο, ο άντρας θέλει άλλους 9 από τότε που το παιδί γεννηθεί για να μάθει να διαχειρίζεται τη νέα κατάσταση. Αυτός ο «αδιάφορος» μπαμπάς μετά το χρόνο -που το πιτσιρίκι αρχίζει και γίνεται πιο επικοινωνιακό, που γελάει με τα αστεία του, που μπορεί να παίξει και λίγο μαζί του- θα ανακαλύψει ξαφνικά πως εκείνο το πλασματάκι μέσα στην κούνια δεν είναι κάτι εξωγήινο. Είναι άνθρωπος! Κι εκεί που τον έπιανε πανικός που το μωρό έκλαιγε γοερά μέσα στη νύχτα και φοβόταν και να το πιάσει, τώρα το πετάει ψηλά στον αέρα και ενθουσιάζεται που εκείνο γελάει (ναι ξέρω, εσύ παθαίνεις εφτά εγκεφαλικά και φοβάσαι μην του πέσει!). Κάποια στιγμή θα τον πει και μπαμπά -και από εκείνη τη μέρα θα θελήσει να του μάθει όλες τις λέξεις του κόσμου,. Θα το βάλει να πει και καμιά βρισιά για να γελάσει. Κι εσύ (πάλι) θα γίνεις έξαλλη. Αλλά θα διαπιστώσεις πως –επιτέλους- ασχολείται πολύ περισσότερο απ’ ότι πριν.
Δες ακόμα: Φόβοι: 5 τρόποι για να τους αντιμετωπίσεις (και να βγεις πιο δυνατή!)