Celebrity News

Νέος κανονισμός για τα βραβεία Όσκαρ -Η αλλαγή που ανακοινώθηκε από την Ακαδημία Κινηματογράφου

Με στόχο την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας στη διαδικασία απονομής των βραβείων, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή στους κανόνες της, ενόψει της 98ης τελετής απονομής των Όσκαρ, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου 2026.

«Τα μέλη της Ακαδημίας θα πρέπει στο εξής να βλέπουν τις ταινίες που είναι υποψήφιες σε κάθε κατηγορία για να μπορούν να ψηφίσουν στον τελικό γύρο των Όσκαρ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

Μέχρι πρότινος, οι ψηφοφόροι όφειλαν απλώς να δηλώνουν – «ορκιζόμενοι στην τιμή τους» – πως είχαν παρακολουθήσει τις υποψήφιες ταινίες. Στην πράξη, ωστόσο, υπήρχαν περιπτώσεις όπου μέλη της Ακαδημίας ψήφιζαν χωρίς να έχουν δει καν τις ταινίες, επηρεασμένα απλώς από τη δημοσιότητα ή τις καμπάνιες προβολής.

Οι υποψηφιότητες για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας συνοδεύονται κάθε χρόνο από δυναμικές διαφημιστικές εκστρατείες: ιδιωτικές προβολές, φεστιβάλ, ακόμη και συμμετοχή των δημιουργών σε συζητήσεις με το κοινό. Ωστόσο, το ίδιο δεν ισχύει πάντα για τις υπόλοιπες κατηγορίες, όπως ντοκιμαντέρ, animation μικρού μήκους ή ξενόγλωσσες ταινίες.

Η Ακαδημία δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει πώς ακριβώς θα διασφαλίσει ότι τα μέλη της έχουν παρακολουθήσει τις σχετικές ταινίες. Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Hollywood Reporter, εξετάζεται το ενδεχόμενο παρακολούθησης των προβολών μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα που απευθύνεται αποκλειστικά στα μέλη. Για όσους δουν τις ταινίες σε φεστιβάλ ή σε κινηματογραφικές αίθουσες, θα υπάρχει η επιλογή συμπλήρωσης ενός ειδικού ερωτηματολογίου με λεπτομέρειες για τον χρόνο και τον τόπο προβολής.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν και άλλες τροποποιήσεις στον κανονισμό, με την πιο ηχηρή να αφορά τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Όπως διευκρινίστηκε, ταινίες που ενσωματώνουν στοιχεία ΑΙ – όπως συνέβη φέτος με τα The Brutalist και Emilia Perez – δεν αποκλείονται αυτομάτως από τις υποψηφιότητες.

Η κριτική για τη διαδικασία ψηφοφορίας των Όσκαρ δεν είναι καινούρια. Ήδη από προηγούμενες δεκαετίες, υπήρξαν ηχηρές καταγγελίες ότι πολλές κατηγορίες – ιδιαίτερα οι λιγότερο προβεβλημένες – αντιμετωπίζονταν με προχειρότητα από μερίδα των μελών. Ο ίδιος ο Steven Soderbergh, σε δηλώσεις του το 2021, είχε τονίσει πως «τα Όσκαρ δε μπορούν να συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται σαν ένα PR παιχνίδι. Αν κάποιος δεν έχει δει τις ταινίες, δεν έχει θέση στην ψήφο».

Με αυτή τη νέα προσέγγιση, η Ακαδημία επιχειρεί να επαναφέρει την ουσία του θεσμού στο προσκήνιο: την απονομή βραβείων βάσει καλλιτεχνικής αξίας και όχι επιρροής.

Διαβάστε ακόμα:

Ιωάννα Τούνη: «Τα έκανα μαντάρα, νόμιζα ότι ήταν ανοιχτό το σχολείο του Πάρη ενώ ανοίγει αύριο»

Τάσος Ξιαρχό: Συνελήφθη στο Μπαλί -Όσα έγιναν γνωστά

Άριελ Κωνσταντινίδη: Τι απάντησε στα δίδυμα παιδιά της για τον πατέρα του μωρού που περιμένει -«Ήταν ένας μεγάλος δρόμος για εμένα…»