Celebrity News

Δύσκολες ώρες για τη Ναταλία Γερμανού – Πέθανε ο πατριός της

Πολύ δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες για τη Ναταλία Γερμανού και την οικογένειά της, αφού «έφυγε» από τη ζωή ο πατριός της και σπουδαίος ιστορικός Γιώργος Δερτιλής.

Ο ίδιος άφησε την τελευταία πνοή του χθες 20/2 σε ηλικία 84 ετών στα Κύθηρα, όπου ζούσε μόνιμα τα τελευταία χρόνια. Την τραγική είδηση επιβεβαίωσε η σύζυγός του, Εριέττα Μαυρουδή, σήμερα το πρωί, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ.

Η Ναταλία Γερμανού αποχαιρέτησε με ένα συγκινητικό μήνυμα στο προφίλ της στο Facebook τον Γιώργο Δερτιλή, αναδημοσιεύοντας την ανάρτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος, ήταν ο δεύτερος πατέρας μου. Ο πατριός μου. Τα τελευταία 25 χρόνια χάζευα το λόγο του, τη μόρφωσή του, τη σπάνια ευγένεια και τη γλυκύτητα που είχε σαν άνθρωπος.

Δεν ξέρω για ποιο πράγμα καμάρωνα πιο πολύ για τις συζητήσεις που κάναμε -κι όσα μάθαινα από κείνον- ή για την απίστευτη αγάπη που είχε στη μητέρα μου. Γιώργο μου αγαπημένε.. ξεκουράσου. Σ αγαπάμε», έγραψε χαρακτηριστικά η Ναταλία Γερμανού.

Ποιος ήταν ο Γιώργος Δερτιλής;

Ο Γιώργος Δερτιλής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Ηταν ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Οικονομικές Επιστήμες στην Αθήνα, Πολιτική Θεωρία και Ιστορία στην Αγγλία (1973-1977). Από το 1978 έως το 2000 δίδαξε Ιστορία στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εξελέγη ομοφώνως υφηγητής το 1980 και καθηγητής Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών το 1983.

Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, και ηταν τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας. Το 2000 εξελέγη τακτικός καθηγητής (directeur d’ etudes) στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι και παραιτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Είχε ιδρύσει το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει διατελέσει μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας και των Επιστημονικών ή Διοικητικών Συμβουλίων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης και των Ιδρυμάτων Schlumberger και Maison Suger (Παρίσι).

Δώδεκα βιβλία και σαράντα περίπου άρθρα του, έχουν δημοσιευθεί ή μεταφραστεί στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, ισπανική και ιταλική γλώσσα. Από το 1989, έχει εκλεγεί τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Academia Europaea).

Συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο διεισδυτικών και των πλέον αναγνωρισμένων ιστορικών ενώ αρκετοί τον έχουν χαρακτηρίσει ως έναν φιλόσοφο της Ιστορίας. Στο τελευταίο βιβλίο του «Επτά πόλεμοι, τέσσερις εμφύλιοι, επτά πτωχεύσεις 1821-2016», το οποίο αποτελεί μια ψύχραιμη ακτινογραφία της σύγχρονης πολιτικής και οικονομικής ιστορίας ο ιστορικός σημειώνει «Αν οι Έλληνες πολίτες γνώριζαν τα σφάλματα που έφεραν τις έξι πρώτες πτωχεύσεις μας, θα είχαμε αποφύγει την έβδομη.

Αν οι ηγέτες μας γνώριζαν πώς φθάσαμε στους τρεις πρώτους εμφύλιους πολέμους της Ιστορίας μας, θα είχαν αποκηρύξει την εμφυλιοπολεμική δημαγωγία».

Διαβάστε ακόμα:

 Δημήτρης Μακαλιάς για Αντιγόνη Ψυχράμη: «Έβλεπα κάθε βράδυ τη σκηνή της και έκλαιγα»

 Η Αγγελική Δαλιάνη έγινε θεία! Η φωτογραφία με τον νεογέννητο ανιψιό της

Survivor All Star – Spoiler: Η ομάδα που χάνει και οι δύο νέοι υποψήφιοι