Wellness

Γιατί μετά τη δίαιτα παίρνουμε περισσότερα κιλά από όσα χάσαμε;

Κάνουμε μια δίαιτα-αστραπή, χάνουμε βάρος και μόλις αρχίσουμε να τρώμε πάλι κανονικά, το βάρος όχι μόνο επανέρχεται αλλά πολλές φορές το σώμα δείχνει χειρότερο από ότι πριν!  

 

Είναι σύνηθες όσοι ξεφορτώνονται τα περιττά κιλά να τα επαναπροσλαμβάνουν ύστερα από λίγο διάστημα και μάλιστα διπλά! Αυτό συμβαίνει, όπως τονίζουν οι διαιτολόγοι, γιατί στις δίαιτες-αστραπή η απώλεια βάρους οφείλεται κυρίως στην απώλεια υγρών, ενώ η πρόσληψη βάρους οφείλεται κυρίως στη συσσώρευση λίπους.

 

«Είναι σύνηθες να κάνουν οι άνθρωποι δίαιτα με λάθος τρόπο και για λάθος λόγο. Παραδείγματος χάριν, «κόβουμε» το φαγητό για να είμαστε αδύνατοι στον γάμο της ξαδέρφης μας ή επειδή έρχεται το καλοκαίρι και αναπόφευκτα θα πρέπει να εμφανιστούμε με μαγιό. Το αποτέλεσμα είναι να αναγκάζουμε τον οργανισμό μας σε μία βασανιστική λιμοκτονία. Τι χάνει όμως στην πραγματικότητα; «Νερό και μυϊκό ιστό», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γρηγόρης Ρίσβας, διαιτολόγος-διατροφολόγος στη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

 

Το σώμα, όμως, έχει την τάση να αναπληρώνει τον μυϊκό ιστό στην πρώτη ευκαιρία που θα του δοθεί. Έτσι, όταν μετά τις αυστηρές απαγορεύσεις ξεκινά η κατανάλωση φαγητού χωρίς περιορισμούς, ο οργανισμός λαχταρά λιπαρά τρόφιμα με αυξημένο ενεργειακό φορτίο. Και δυστυχώς οι περισσότεροι υποκύπτουν…

 

Η σημασία του σωστού πρωινού
Κλασική «παγίδα» για την επαναπρόσληψη του βάρους είναι και το γεγονός ότι οι περισσότεροι στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τον νέο- πιο αδύνατο- εαυτό τους ξεχνούν το πρωινό. «Έτσι όμως δεν ρυθμίζεται η όρεξη. Το αποτέλεσμα είναι να πέφτει κατακόρυφα η γλυκόζη και συνεπώς να ανοίγει η όρεξη για γλυκό», λέει ο κ. Ρίσβας.

 

Η σημασία των 5 γευμάτων τη μέρα
Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, οι διαιτολόγοι επιμένουν για τη σημασία των πέντε γευμάτων την ημέρα, ώστε ο οργανισμός να λαμβάνει ανά τακτά χρονικά διάστημα- περίπου κάθε τρεις ώρες- την απαιτούμενη ενέργεια χωρίς να αναζητά διατροφικούς… πειρασμούς.

 

Τι ρόλο παίζει η καθιστική ζωή και εργασία
Λίγο- πολύ όλοι γνωρίζουν πως οι θερμίδες που πρέπει να προσλαμβάνουν οι άντρες είναι 2.500 την ημέρα, ενώ οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 2.000. Όλα αυτά όμως, ίσχυαν κάποτε: τότε που η δουλειά ήταν στενά συνδεδεμένη με τη σωματική εργασία και συνεπώς ο μυϊκός ιστός απαιτούσε περισσότερη ενέργεια.

Πλέον όμως, μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού κάνει καθιστική ζωή ακόμη κι όταν εργάζεται. «Σε αυτή την περίπτωση ο οργανισμός χρειάζεται λιγότερες θερμίδες για να διατηρηθεί- περίπου 500 λιγότερες- αλλιώς θα παχύνει.

 

Η σημασία της άσκησης ή έστω της κίνησης

Και βέβαια, για να διατηρήσει κανείς το βάρος του πρέπει να αυξήσει τη σωματική του δραστηριότητα. Αυτό μπορεί κάποιος να το πετύχει κάνοντας δουλειές στο σπίτι, πηγαίνοντας τον σκύλο βόλτα ή παίζοντας με τα παιδιά. Το ζητούμενο είναι το σώμα να βρίσκεται εν κινήσει, εάν όχι να γυμνάζεται», προσθέτει ο κ. Ρίσβας.

 

Ποιοι έχουν μικρότερες πιθανότητες να παχύνουν

Σύμφωνα με τους επιστήμονες για το βάρος σου στην ενήλικη ζωή παίζει ρόλο το πόσο αθλητικός τύπος ήταν κανείς στην παιδική του ηλικία. Και αυτό γιατί έως τα έξι χρόνια διαμορφώνεται ο αριθμός των λιποκυττάρων. Συνεπώς, ως ενήλικος καταναλώνει περισσότερη ενέργεια σε σχέση με άλλους.

 

 

ΠΗΓΗ:

tanea.gr