Wellness

Η διπλή μαστεκτομή της Αντζελίνα Τζολί: ποιες γυναίκες αφορά;

Σύμφωνα με τους New York Times η Αντζελίνα Ζολί υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή για καθαρά προληπτικούς λόγους. Η ηθοποιός μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ύστερα από τρεις μήνες, και αφού μπόρεσε να κρατήσει μυστικό ένα τέτοιο γεγονός, αποφάσισε να γράψει ένα κείμενο στους New York Times εξηγώντας τους λόγους που την οδήγησαν σε μια τέτοια επέμβαση.
Η Αντζελίνα Ζολί υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή γιατί έχει ένα ελαττωματικό γονίδιο – BRCA1- το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο στις ωοθήκες και τους μαστούς.
“Αποφάσισα να γράψω τώρα για αυτό γιατί ελπίζω ότι οι υπόλοιπες γυναίκες θα μάθουν κάτι από την εμπειρία μου. Ο καρκίνος είναι μια λέξη που προκαλεί φόβο στις καρδιές των ανθρώπων και δημιουργεί μια βαθιά αίσθηση ανημποριάς. Αλλά σήμερα, είναι πιθανό να ανακαλύψεις μέσω εξέτασης αίματος αν έχεις υψηλή επικινδυνότητα να παρουσιάσεις καρκίνο μαστού ή ωοθηκών και να αναλάβεις έγκαιρα δράση”
“Η μητέρα μου πάλεψε τον καρκίνο για περίπου μια δεκαετία και πέθανε στα 56. Άντεξε αρκετά ώστε να γνωρίσει τα πρώτα εγγόνια της και να τα κρατήσει στην αγκαλιά της. Όμως τα υπόλοιπα παιδιά μου δεν θα έχουν την ευκαιρία να τη γνωρίσουν και να μάθουν πόσο γλυκός άνθρωπος ήταν.
Οι γιατροί μου έχουν δώσει ποσοστό 87% να νοσήσω από καρκίνο του μαστού και 50% πιθανότητες να πάθω καρκίνο των ωοθηκών, αν και η περίπτωση της κάθε γυναίκας είναι διαφορετική”
“Η δική μου διαδικασία ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου με μια διαδικασία που λέγεται «nipple delay» και η οποία είναι επώδυνη αλλά ενισχύει τις πιθανότητες να σώσεις τη θηλή (η διαδικασία αποκλείει τη μετάδοση καρκινικών κυττάρων πίσω από τη θηλή και στέλνει περισσότερο αίμα στην περιοχή). Δύο εβδομάδες μετά έκανα τη μεγάλη επέμβαση στην οποία αφαιρέθηκε ο ιστός του στήθους και μπήκαν προσωρινά ενθέματα στη θέση τους. Αυτή η επέμβαση κράτησε οκτώ ώρες – όταν ξύπνησα ένιωθα σαν να παίζω σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Αλλά μερικές μέρες μετά την επέμβαση επανήλθα κανονικά στη ζωή μου. Εννιά εβδομάδες αργότερα, ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του στήθους μου με μια νέα εγχείρηση τοποθέτησης εμφυτευμάτων”.
Ο λόγος που η Αντζελίνα Ζολί θέλησε να μοιραστεί με τον κόσμο την απόφασή της αυτή είναι γιατί: “Ήθελα να τα γράψω αυτά για να πω στις γυναίκες ότι η απόφαση να κάνεις μαστεκτομή δεν είναι εύκολη. Αλλά είμαι ευτυχής που την έκανα. Οι πιθανότητες να νοσήσω από καρκίνο του μαστού μειώθηκαν από το 87% στο 5%. Μπορώ να πω στα παιδιά μου ότι δεν πρέπει να ανησυχούν πως θα με χάσουν εξαιτίας του καρκίνου του μαστού. Θέλω να ενθαρρύνω κάθε γυναίκα, ειδικότερα αυτές που έχετε ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών, να ενημερωθεί και να βρει τους γιατρούς που θα τη βοηθήσουν, ώστε να επιλέξει στηριζόμενη στην πληροφόρηση”.
Όπως εξήγησε στο faysbook.gr ο χειρουργός-μαστολόγος Γεώργιος Ασημακόπουλος “η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται στην Ελλάδα αλλά δεν είναι καθόλου συχνή. Και αυτό συμβαίνει από επιλογή των γυναικών. Οι γυναίκες φοβούνται το κοινωνικό κομμάτι. Συχνά ρωτούν τους γιατρούς, πόσο σίγουρο είναι το ποσοστό να νοσήσουν μη εμπιστευόμενες ουσιαστικά τη στατιστική. Η στατιστική λέει πως όταν η μητέρα μιας γυναίκας έχει πάθει καρκίνο του μαστού σε ηλικία κάτω των 50 ετών, οι πιθανότητες η ίδια να νοσήσει είναι 87%. Εγώ το δίνω σαν δεδομένο, περισσότερο μάλιστα από το ποσοστό που αναφέρει η στατιστική. Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που αποτρέπει τις γυναίκες να πάρουν αυτή την απόφαση είναι το οικονομικό κόστος. Καμία ασφαλιστική δεν αποζημιώνει αυτή την επέμβαση που γίνεται για προληπτικούς λόγους. Ακόμη και το αρχικό κόστος της εξέτασης είναι αρκετά υψηλό, ειδικά αν σκεφτούμε πως ζούμε σε μια χώρα που οι γυναίκες συχνά αποφεύγουν να κάνουν μαστογραφία κάθε χρόνο για οικονομικούς λόγους. Ο ρόλος της γενετικής συμβουλευτικής, αυτής της νέας ειδικότητας, είναι πολύ σημαντικός. Είναι απαραίτητο μια γυναίκα με βεβαρυμένο ιστορικό να επισκεφθεί έναν παθολόγο γενετιστή ογκολόγο να ελέγξει το πόσο είναι απαραίτητη μια τέτοια επέμβαση. Εκείνος θα τις παρέχει όλες τις γενετικές πληροφορίες που θα καθορίσουν την αναγκαιότητα της μαστεκτομής”.
Ποια όμως είναι η σωστή ηλικία για μια γυναίκα να μπει στη διαδικασία των εξετάσεων εφόσον έχει ιστορικό; Υπάρχει νωρίς ή αργά; Σύμφωνα με τον κο. Ασημακόπουλο “μια γυναίκα μέχρι τα 35-37 έχει το περιθώριο να κάνει την οικογένειά της, να κάνει παιδιά. Μη αφήσει όμως τα χρόνια να περάσουν. Ο γενετιστής και ο μαστολόγος, εφόσον όλα τα στοιχεία συνηγορούν θα προτείνουν στη γυναίκα τη διαδικασία αυτή. Αν ο μαστός είναι πολύ καλής ποιότητας, το ανθρώπινο γονιδίωμα δεν είναι θετικό σε όλες του τις εκφάνσεις, δηλαδή το BRCA1 δεν είναι πολύ υψηλό παντού, τότε η επέμβαση αυτή δεν κρίνεται αναγκαία. Είναι σημαντικό οι γυναίκες να γνωρίζουν πως σε αυτό την επέμβαση η αποκατάσταση είναι άμεση. Δεν χρειάζεται μετέπειτα χειρουργείο αποκατάστασης, γίνονται όλα σε ένα χρόνο”.