Wellness
Η κρίση «χτυπάει» το κάπνισμα. Μειώνονται οι καπνιστές;
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Κατά του Καπνίσματος, καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, την πενταετία 2006 – 2011 μειώθηκαν κατά 50% οι καπνιστές που αγόραζαν κάθε μέρα πακέτο, ενώ πλέον οι μη καπνιστές ξεπερνούν το 61% του πληθυσμού.
Ακόμη πιο σημαντικό είναι σύμφωνα με τους ειδικούς το γεγονός ότι κατά την ίδια περίοδο παρουσιάζεται μείωση και στους νεαρούς καπνιστές: Το 2006 τέσσερις στους δέκα νέους ηλικίας 18 έως 24 ετών άναβαν καθημερινά τσιγάρο. Όμως, το 2011, το ποσοστό μειώθηκε στο 32%. Αντίστοιχα, πτωτική πορεία καταγράφεται και στις ηλικίες από 25 – 44 ετών, όμως αύξηση εντοπίζεται στους 55αρηδες και άνω.
Σημειώνεται ότι με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος 20.000 Έλληνες φοιτητές συμμετείχαν σε έρευνα γνώμης που διεξήχθη Πανελλαδικά από την Εθνική Επιτροπήσε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) σύμφωνα με την οποία το 90% των φοιτητών πιστεύει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα εμφανίζεται ανεξέλεγκτη και το κράτος δεν κάνει ό,τι πρέπει για την εφαρμογή του νόμου κατά του καπνίσματος καθώς επίσης και ότι μόνο το 10 % των ερωτηθέντωναντιμετώπισε δυσκολία να αγοράσει τσιγάρα κατά την παιδική ηλικία.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, κ. Γιάννης Κυριόπουλος, σημείωσε ότι η μείωση του καπνίσματος είναι μία θετική εξέλιξη της κρίσης, καθώς όσο μειώνεται το εισόδημα και αυξάνονται οι τιμές των προϊόντων καπνού, τόσο οι Έλληνες απομακρύνονται από την βλαβερή αυτή συνήθεια.
Η διαφωνία
Σύγχυση προκάλεσε η τοποθέτηση της υφυπουργού Υγείας, κ. Φωτεινής Σκοπούλης, σχετικά με τα στοιχεία που δείχνουν μείωση του καπνίσματος στην χώρα μας.
Η ίδια φάνηκε να τα αμφισβητεί, σημειώνοντας ότι τα μόνα αξιόπιστα στοιχεία είναι αυτά του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τα οποία έως και το 2010 – πιο πρόσφατα δεν είναι διαθέσιμα – έδειχναν την Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στο κάπνισμα.
Σαφείς αιχμές όμως, άφησε και για την γενικότερη πολιτική της Κυβέρνησης σχετικά με το κάπνισμα, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να μπορούμε να θέτουμε φόρο στο πετρέλαιο και να μην μπορούμε να βάλουμε φόρο στα τσιγάρα».
Πηγή: http://ygeia.tanea.gr
Δες επίσης εδώ γιατί το κάπνισμα αποδεικνύεται πιο επικίνδυνο για τις γυναίκες.