Wellness
Φύτεψε λουίζα στο μπαλκόνι σου και άλλαξε τη γραμμή αλλά και τη διάθεσή σου!
Το βότανο της λουίζας, με το λατινικό όνομα «Lippia citriodora» έχει την ικανότητα να «μεταμορφώνει» τα πιάτα μας, και το καλύτερο; … Είναι από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και βοηθά στο αδυνάτισμα, αφού λειώνει τα λίπη, αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού, αποβάλλει τα περιττά υγρά και καταπολεμά την κυτταρίτιδα!!!
Δεν είναι τυχαίο που σε παλαιότερες εποχές η λουΐζα ήταν αντικείμενο λατρείας για τις πολυάριθμες αρετές της, που θεωρούντο μαγικές. Η λατινική ονομασία της «verbenaca» σημαίνει, εξ άλλου, «ιερό κλαδί»…
Πώς καλλιεργείται σε γλάστρα
Τοποθετούμε ελαφρόπετρα στη βάση και γεμίζουμε τα κενά με χώμα για φυτά εξωτερικού χώρου αναμεμειγμένο με κομπόστ ή κοπριά. Λιπαίνουμε 3-4 φορές τον χρόνο με υγρό πλήρες λίπασμα. Τον χειμώνα καλύτερα να τη μεταφέρουμε σε εσωτερικό χώρο.
Πού ευδοκιμεί και πότε τη βρίσκουμε
Τη βρίσκουμε όλο το χρόνο στα φυτώρια, αλλά στην καλύτερη φάση ανάπτυξής της είναι από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο. Δεν θέλει ιδιαίτερη φροντίδα, μόνο ήλιο και πότισμα 2-3 φορές την εβδομάδα (και είναι πολύ οικονομική).
Με τα ξερά της φύλλα μπορούμε να φτιάξουμε ένα γευστικό (ζεστό ή παγωμένο) αφέψημα το οποίο διαθέτει καταπραϋντικές ικανότητες, βοηθάει στην καταπολέμηση της αϋπνίας και ανακουφίζει από ημικρανίες.
Ζεστό ρόφημα
Βράζουμε 1 φλιτζάνι νερό. Στη συνέχεια το αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 5-6 φύλλα λουίζας και το αφήνουμε σκεπασμένο για 5 λεπτά. Αφού το σουρώσουμε μπορούμε να προσθέσουμε μέλι.
Για δίαιτα Πίνε για ένα μήνα ένα φλιτζάνι αφέψημα περίπου 20 λεπτά πριν το κάθε γεύμα. Κάνε ένα διάλειμμα 2 εβδομάδων και συνέχισε με την ίδια συχνότητα. Προσοχή, όμως , επειδή είναι διουρητική και ρίχνει την πίεση, καλό είναι να αποφύγεις τη λουίζα εάν έχεις υπόταση.
Δροσιστικό αναψυκτικό Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε για 5 λεπτά νερό με 3 κ.γ. ζάχαρη. Στη συνέχεια αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά και προσθέτουμε 10 φύλλα λουίζας. Το αφήνουμε να κρυώσει, το σουρώνουμε και το διατηρούμε σε ένα γυάλινο δοχείο στο ψυγείο. Κάθε φορά που σερβίρουμε, αραιώνουμε με λίγη σόδα και παγάκια.
Στην κουζίνα Τα φρεσκοκομμένα φύλλα της μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε σε εδέσματα, καθώς η δροσερή λεμονάτη γεύση της συνδυάζεται υπέροχα με σάλτσες που συνοδεύουν λευκά κρέατα ή ψάρια, σούπες και σαλάτες, αλλά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν, επίσης, για να δώσουμε άρωμα σε ποτά. Δοκίμασε για παράδειγμα, να φτιάξεις μόνη σου εύκολα ένα απολαυστικό μοχίτο!
Για την κυτταρίτιδα Φτιάξε κομπρέσα με βάμμα και αιθέριο έλαιο λουίζας και θα τρίβεις τα μάτια σου με τα αποτελέσματα!