Wellness

Τα πιο συνηθισμένα γυναικολογικά προβλήματα το καλοκαίρι: Πώς να τα αντιμετωπίσεις!

Δείτε τα πιο συνηθισμένα προβλήματα και πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε:


Μυκητίαση:
Αποτελεί την πιο συχνή φλεγμονή της γεννητικής περιοχής. Μεγαλύτερη έξαρση του φαινομένου παρατηρείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των συχνότερων μπάνιων, της κακής επιλογής θάλασσας και της άμμου.
Συμπτώματα: Κυρίως φαγούρα και έκκριση παχύρρευστων κολπικών υγρών.
Αντιμετώπιση: Η επίσκεψη στον γυναικολόγο είναι απαραίτητη, ο οποίος συνήθως χορηγεί κολπικές αλοιφές, υπόθετα ή και αγωγή από το στόμα.
 
 
Κολπίτιδα:
Η δεύτερη πιο συχνή φλεγμονή του κόλπου, που προκαλείται από μικρόβια που βρίσκονται σε βρώμικες θάλασσες, άμμο και πισίνες.
Συμπτώματα: Υπερέκκριση κολπικών υγρών, δυσάρεστη οσμή, φαγούρα, έντονος πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή κ.α
Αντιμετώπιση: Ο γυναικολόγος θα σας χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή είτε σε μορφή χαπιού είτε σε μορφή κολπικού ζελέ.
 
 
Ουρολοίμωξη:
Προσβάλει αρκετές γυναίκες το καλοκαίρι, όπου μικρόβια ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη και προκαλούν τσούξιμο κατά την ούρηση (ελαφριές περιπτώσεις) μέχρι και υψηλό πυρετό και έντονο κοιλιακό πόνο (στις πιο βαριές περιπτώσεις).
Συμπτώματα: Συχνοουρία, τσούξιμο και δυσκολία κατά την ούρηση, αίμα και κοιλιακός πόνος.
Αντιμετώπιση: Μία καλλιέργεια ούρων και η φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ο γιατρός σας, είναι απαραίτητα για την άμεση αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης.
 
 
Χλαμύδια:
Πρόκειται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, που εμφανίζεται σε γυναίκες που εναλλάσσουν ερωτικούς συντρόφους, χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Συμπτώματα: Αρκετές φορές είναι σιωπηλά, αλλά μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους με ελαφριά ροή αίματος μετά τη σεξουαλική επαφή ή έντονο πόνο στην κοιλιά και χαμηλά στη μέση.
Αντιμετώπιση: Με φαρμακευτική αγωγή που θα συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.
 

Ιός HPV:
Τα κονδυλώματα είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, που οφείλονται σε ορισμένα στελέχη του ιού HPV. Κάποια στελέχη του ιού δεν προκαλούν εμφανή κονδυλώματα, ενώ κάποια ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες.
Συμπτώματα: Εμφανίζονται στην περιοχή μικρά ογκίδια τα οποία σχηματίζουν μικρές, μυτερές προεξοχές που αρχικά είναι μεμονωμένες, ανώδυνες, στο χρώμα του δέρματος και δεν παρουσιάζουν πρήξιμο ή κοκκινίλα. Με την πάροδο του χρόνου όμως διογκώνονται και μπορεί να ματώσουν και γίνουν επώδυνα (ιδίως αν βρίσκονται μέσα στον πρωκτό ή γύρω του).
Αντιμετώπιση: Ο γιατρός μπορεί να εφαρμόσει τοπική θεραπεία ή να σας χορηγήσει θεραπεία που θα ακολουθήσετε μόνη σας. Δεν θεραπευόμαστε ποτέ από τον ιό ΗPV αλλά θεραπευόμαστε από τα κονδυλώματα, τα οποία όμως μπορεί να υποτροπιάσουν ξανά και χρειάζονται τακτική παρακολούθηση.
 
Εγκυμοσύνη:
Η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, μπορεί να καταλήξει σε μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Συμπτώματα: Καθυστέρηση περιόδου, ζαλάδες, υπνηλία, ναυτίες κ.α
Αντιμετώπιση: Αν το τεστ που κάνατε βγήκε θετικό και πρόκειται για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, θα πρέπει να κλείσετε άμεσα ραντεβού με τον γυναικολόγο σας για να συζητήσετε το ενδεχόμενο της έκτρωσης.
 
Δυσχρωμίες:
Μικρές κηλίδες που εμφανίζονται σε χέρια, λαιμό, πρόσωπο και ντεκολτέ λόγω της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, γνωστές και ως πανάδες.
Αντιμετώπιση: Με χημικό peeling, με δερμοαπόξεση ή Fractional Laser.

 

Ευχαριστούμε τον

Dr. Νικόλαο Ναούμ, Μαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο, ειδικευμένο στην Κοσμητική και Επανορθωτική Γυναικολογία
210 8835100 / 200
www.ananeosi.gr