Wellness
8 λεπτομέρειες που πρέπει να ξέρεις για το ενδομήτριο σπιράλ!
Ακούγεται ως η ιδανική μέθοδος αντισύλληψης γιατί εξασφαλίζει πραγματική ελευθερία κινήσεων στο σεξ ιδιαίτερα αν είσαι σε μονογαμική σχέση. Για δύο απλούς λόγους: δεν χρειάζεται να παίρνεις χάπια ούτε να χρησιμοποιείται στο σεξ προφυλακτικό. Είναι όμως το σπιράλ η κατάλληλη αντισυλληπτική μέθοδος για σένα;
Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι το ενδομήτριο σπιράλ, παρόλο που είναι μία από τις πιο διαδεδομένες αντισυλληπτικές μεθόδους, δεν είναι κατάλληλο για όλες τις γυναίκες. Όπως εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO, οι γυναίκες που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά αλλά θα ήθελαν να αποκτήσουν στο μέλλον καλό θα ήταν να μην καταφύγουν σ’ αυτή την αντισυλληπτική μέθοδο, επειδή αυξάνει την πιθανότητα γυναικολογικής φλεγμονής, που με τη σειρά της μπορεί να πλήξει τη γονιμότητά τους.
Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολευτούν να συλλάβουν μετά την αφαίρεση του σπιράλ, αυξάνοντας τις πιθανότητες να χρειαστεί να καταφύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση, για να καταφέρουν να πετύχουν εγκυμοσύνη. Bέβαια τονίζει ότι η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι πολύ μικρή και γι’ αυτό εφαρμόζεται πολύ συχνά στο εξωτερικό σε άτοκες γυναίκες.
Ορίστε τι άλλο χρειάζεται να ξέρετε:
Προσφέρει υψηλή αντισυλληπτική προστασία από 2 μέχρι και 5 χρόνια, όμως θα πρέπει να ελέγχεται κάθε χρόνο από τον γυναικολόγο.
Τα νέα τύπου σπιράλ (τρίτης γενιάς) είναι κατασκευασμένα από πλαστικό ή χαλκό και στον σκελετό τους είναι τοποθετημένο ένα καψίδιο που αποδεσμεύει προγεσταγόνο, πράγμα που μειώνει τις συσπάσεις της μήτρας, ρυθμίζει καλύτερα την περίοδο και ταυτόχρονα έχει και αντισυλληπτική δράση.
Η διαδικασία εισαγωγής του σπειράματος στην ενδομήτρια κοιλότητα είναι απλή και δεν απαιτείται νάρκωση. Μπορεί να γίνει και στο ιατρείο του γυναικολόγου.
Συνήθως η καλύτερη ημέρα για την τοποθέτησή του είναι προς το τέλος της περιόδου, επειδή τότε ο τράχηλος της μήτρας είναι πιο ανοιχτός.
Μπορεί επίσης να τοποθετηθεί αμέσως μετά από αποβολή ή έκτρωση ή, εάν η γυναίκα έχει γεννήσει, 6-8 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Πριν πάντως την τοποθέτησή του θα πρέπει πάντοτε να γίνεται ένα τεστ εγκυμοσύνης.
Μπορεί να φέρει μικροαιμορραγίες στο ενδιάμεσο του κύκλου, αύξηση της διάρκειας που η γυναίκα δεν έχει περίοδο και πόνο, λόγω συσπάσεων της μήτρας.
Δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται, αν υπάρχει γυναικολογική φλεγμονή ή κακοήθεια του γεννητικού συστήματος, ενώ ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε γυναίκες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, λόγω του κινδύνου ανάπτυξης φλεγμονής.
Δεν προστατεύει από τα αφροδίσια νοσήματα, επομένως, παρόλο που δεν υπάρχει ο κίνδυνος εγκυμοσύνης, για την πρόληψη μετάδοσης, όταν υπάρχει νέος σύντροφος, θα πρέπει να χρησιμοποιείται προφυλακτικό.
Μια ματιά ακόμα: Είσαι έγκυος και θες να ταξιδέψεις αυτό το Καλοκαίρι; 10 tips για να το κάνεις με άνεση και ασφάλεια!