Wellness

Αυτά είναι τα μυστικά του σωστού φωτισμού για το σπίτι!

Νομίζετε πως ο φωτισμός στο σπίτι σας είναι μόνο για να μη χάνετε το δρόμο σας στο σκοτάδι; Υπάρχουν τόσα μυστικά για το φως ακόμη που πρέπει να μάθετε!

Μια κακή συνήθεια των περισσοτέρων είναι πως δεν αντιλαμβάνονται τον φωτισμό ως μέρος της διακόσμησή τους. Όταν λέμε τον φωτισμό δεν εννοούμε φυσικά τις πηγές φωτισμού κι αυτό γιατί είμαστε σίγουροι πως φωτιστικά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, υπάρχουν. Όσο ακριβό, πολυτελές ή πλούσιο σε λαμπιόνια κι αν είναι ένα φωτιστικό ποτέ δεν θα μπορέσει να αποδώσει σωστά αν εσείς δεν το χρησιμοποιείτε σωστά.

thehomeissue_lightstips02-369x354@2x

Αυτό που θα πρέπει πάντα να προσέχετε είναι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείτε τα φωτιστικά σας σώματα και δε την κατεύθυνση στην οποία τα στρέφετε.

Ένας διευθυντής φωτογραφίας, για παράδειγμα, σε μια θεατρική παράσταση ή σε μια ταινία δεν κάνει αυτό που ο τίτλος του νομίζετε πως προδίδει. Ο διευθυντής φωτογραφίας είναι υπεύθυνος για το φωτισμό κάθε σκηνής. Είναι αυτός που με το φως θα γράψει κάθε σκηνή χωριστά. Είναι αυτός που μέσω του φωτός θα περάσει ή θα δημιουργήσει στους θεατές κάθε μοναδικό συναίσθημα του έργου που παρακολουθούν.

Συγκρίνετε τις δύο παρακάτω φωτογραφίες μεταξύ τους και δείτε τις διαφορές που προκύπτουν αλλάζοντας μονάχα το είδος, το «χρώμα» και την ένταση του φωτισμού.

thehomeissue_lightstips10-692x400

Στην πρώτη φωτογραφία τα δύο όμοια μεταξύ τους φωτιστικά που βρίσκονται σχεδόν πάνω από τον καναπέ καθώς και το σποτ φωτιστικό στο πίσω αριστερό μέρος της εικόνας έχουν λάμπες πυρακτώσεως και δίνουν μια θερμή ατμόσφαιρα στο χώρο. Υπάρχει, όμως, και ένας διάχυτος φωτισμός, στο σύνολο του χώρο που παράγεται από κάποιο άλλο φωτιστικό οροφής το οποίο βρίσκεται πιο ψηλά από τα υπόλοιπα και έχει λάμπες φθορίου με αποτέλεσμα να δίνει μια μπλε απόδοση του φωτός. Όλος αυτός ο συνδυασμός των φωτιστικών σωμάτων καθώς και οι διαφορετικές μεταξύ τους θερμοκρασίες χρώματος (δηλαδή φωτιστικές χρωματικές αποδώσεις) που παράγουν οι λάμπες δίνουν ένα φωτιστικά ισορροπημένο αποτέλεσμα με έμφαση όμως στη λεπτομέρεια.

Αντίθετα, στη δεύτερη φωτογραφία που λείπει ο διάχυτος φωτισμός με το φωτιστικό οροφής, τις λάμπες φθορίου και την μπλε απόδοση του φωτός, ο χώρος γίνεται πιο ατμοσφαιρικός ενώ παράλληλα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα σημεία του χώρου.

Μην κουράζεστε, όμως, με την θεωρία. Περάστε αμέσως στην πράξη ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο spirossoulis.com – thehomeissue, το μεγαλύτερο ελληνικό online περιοδικό αφιερωμένο αποκλειστικά στο σπίτι και τη διακόσμηση.

Δείτε εδώ περισσότερες ιδέες για όλους τους χώρους του σπιτιού σας και τη ζωή σας μέσα σε αυτό!