Wellness
Δεν μπορείς να κοιμηθείς; Πάρε μελατονίνη από τις τροφές!
Σε μία μελέτη για τα ακτινίδια, φάνηκε πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Ο μηχανισμός όμως που πρότειναν οι ερευνητές για τις επιδράσεις της σεροτονίνης που εμπεριέχεται στα ακτινίδια , δεν είχε νόημα, δεδομένου ότι η σεροτονίνη ως ουσία δεν μπορεί να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, δεν περνά δηλαδή το «πέπλο» που περιβάλλει και προστατεύει τον εγκέφαλο από την εισβολή διαφόρων ουσιών. Μια διαφορετική χημική ουσία όμως, ημελατονίνη, μπορεί να πάει από το έντερο στον εγκέφαλό μας.
Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται το βράδυ από την επίφυση, στο κέντρο του εγκεφάλου μας και βοηθά στη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού μας. Συμπληρώματα μεαλατονίνης χρησιμοποιούνται για την πρόληψη και τη μείωση του jet lag, ενώ περίπου 20 χρόνια πριν, το MIT πήρε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη χρήση μελατονίνης που βοηθούσε τους ανθρώπους να κοιμηθούν. Αλλά η μελατονίνη δεν παράγεται μόνο στην επίφυση, είναι επίσης φυσικά παρούσα σε βρώσιμα φυτά.
Αυτό μάλλον εξηγεί το αποτέλεσμα μιας έρευνας με τίτλο «Συνέπειες του ροφήματος από χυμό κερασιού στα ενήλικα άτομα με αϋπνία». Η ερευνητική ομάδα είχε κάνει μια παλαιότερη μελέτη για το χυμό κεράσι ως ρόφημα αποκατάστασης αθλητών. Στα κεράσια υπάρχουν φυτοθρεπτικά συστατικά με αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, ιδίου επιπέδου με φάρμακα όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη, και έτσι οι ερευνητές προσπάθησαν να δούνε αν ο χυμός κεράσι θα μπορούσε να μειώσει τους πόνους των μυών μετά την άσκηση. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, κάποιος από τους συμμετέχοντες είπα ασυναίσθητα ότι κοιμόταν πλέον καλύτερα. Αυτό ήταν απρόσμενο, αλλά οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι τα κεράσια είναι πηγή μελατονίνης, και έτσι τους υπέβαλαν σε μία δοκιμασία.
Ο λόγος που επέλεξαν μεγαλύτερες ηλικίες για το πείραμα, είναι ότι η παραγωγή μελατονίνης τείνει να μειωθεί καθώς γερνάμε, κάτι το οποίο εξηγεί γιατί υπάρχουν υψηλότερα ποσοστά αϋπνίας στους ηλικιωμένους. Έτσι, πήραν μια ομάδα ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών που έπασχαν από χρόνια αϋπνία και έφτιαξαν ένα φάρμακο με κεράσι.
Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες πραγματικά κοιμόντουσαν λίγο καλύτερα. Τα αποτελέσματα δεν ήταν τεράστια αλλά ήταν σημαντικά. Κάποιοι, για παράδειγμα, έπεφταν να κοιμηθούν λίγα λεπτά πιο γρήγορα (απ’ ότι συνήθως) και κέρδιζαν 17 λεπτά από την διάρκεια των “διαλειμμάτων” του ύπνου τους. Δεν ήταν η θεραπεία της αϋπνίας, αλλά βοήθησε και μάλιστα χωρίς παρενέργειες.
Πώς ξέρουμε ότι όλα οφείλονταν στη μελατονίνη; Επανέλαβαν τη μελέτη, αυτή τη φορά μετρώντας τη μελατονίνη και παρατήρησαν αύξηση στα επίπεδα της μελατονίνης στη κυκλοφορία του αίματος μετά το χυμό κερασιού. Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν σε ανθρώπους που έτρωγαν κεράσια και αύξησαν τα επίπεδα της μελατονίνης και της πραγματικής ώρας του ύπνου. Τα αποτελέσματα όλων των άλλων φυτοθρεπτικών συστατικών στα κεράσια, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι βοήθησαν, αλλά αν είναι η μελατονίνη αυτή που έδωσε το αποτέλεσμα, υπάρχουν άλλες τροφές που είναι πιο ισχυρές πηγές μελατονίνης.
Τέτοιες τροφές είναι οι πορτοκαλί πιπεριές, τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και η ντομάτα.
Η ντομάτα έχει λιγότερη μελατονίνη από τα κεράσια, αλλά σίγουρα μπορούμε να τρώμε μεγαλύτερες ποσότητες ντομάτας στη διάρκεια του έτους σε σύγκριση με τα κεράσια. Τα πολύ γλυκά κεράσια έχουν 50 φορές λιγότερη μελατονίνη από τα κανονικά, ενώ τα αποξηραμένα κεράσια φαίνεται να μην έχουν καθόλου.
Επίσης και κάποια μπαχαρικά περιέχουν αρκετή μελατονίνη: για παράδειγμα, ένα κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα ή λίγοι σπόροι τριγωνέλλας (βότανο).
Πηγή: www.diettv.gr