Wellness
Προβιοτικά: Αυτός ο άγνωστος που σώζει ζωές
Ο κυριότερος λόγος είναι το ότι κάθε άνθρωπος από τη γέννηση του κρύβει μέσα του, στο έντερό του, έναν άλλο του εαυτό. Μια κινητήρια δύναμη που σύμφωνα με τους ειδικούς ρυθμίζει πάρα πολλά πράγματα. Από τη συχνότητα των κενώσεων, το πόσο αέρα έχουμε στο στομάχι και το έντερό μας, το πόσο υγιές είναι το πεπτικό μας γενικότερα, μέχρι ακόμα και το πόσο συχνά αρρωσταίνουμε ή ακόμα και μηνύματα που σχετίζονται με την εγκεφαλική μας λειτουργία. Αυτή η δύναμη ή καλύτερα η ισορροπία δυνάμεων είναι η εντερική μας χλωρίδα. Μια χλωρίδα που περιλαμβάνει μια σειρά από βακτήρια, καλά και κακά, φιλικά και εχθρικά, που ανάλογα με το ποια επικρατούν ρυθμίζει την πεπτική μας λειτουργία. Η ισορροπία της χλωρίδας, επηρεάζεται σημαντικά από ποικίλους παράγοντες όπως η ηλικία, το άγχος και το στρες, η λήψη φαρμάκων και ίσως τον σημαντικότερο από όλους την καθημερινή μας διατροφή. Στοιχεία δείχνουν ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής με το έντονο στρες και άγχος της καθημερινότητας, την κακή διατροφή αλλοιώνει σημαντικά την ποιότητά της. Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ), ένας στους πέντε Έλληνες υποφέρει από κακή εντερική λειτουργία λόγω κακής χλωρίδας. Συμπτώματα όπως πόνος στο έντερο, δυσφορία, πρήξιμο, κακή διάθεση, ταλαιπωρούν το 40% των γυναικών, ενώ το πρόβλημα δεν είναι άγνωστο σε μεγάλο ποσοστό των ανδρών.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, με δεδομένες τις αντίξοες συνθήκες της καθημερινότητας, θα πρέπει να προετοιμάσουμε τον οργανισμό για να ανταπεξέλθει, θα πρέπει καθημερινά να δίνουμε στην εντερική μας χλωρίδα τα απαραίτητα στοιχεία, για να εξασφαλίσουμε τελικά την ισορροπία στο πεπτικό μας σύστημα. Και αυτά είναι τα λεγόμενα προβιοτικά.
Τα προβιοτικά είναι ακριβώς αυτά τα καλά – φιλικά βακτήρια που αναφέραμε παραπάνω. Δίνουμε δηλαδή στον οργανισμό μας ότι χάνει, ότι καταστρέφει το άγχος και το στρές. Δημιουργούμε δηλαδή τις συνθήκες για μια ισορροπημένη εντερική χλωρίδα. Τα προβιοτικά θα τα βρούμε σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, όξινα γάλατα, σε προϊόντα ζύμωσης κα.. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή και στο σημείο αυτό γίνεται πολλές φορές λάθος από τους καταναλωτές : Προβιοτικά δεν είναι όλα τα προϊόντα ζύμωσης και ούτε όλα τα γιαούρτια. Το ότι δηλαδή ένα γιαούρτι περιέχει φιλικά βακτήρια ή το ότι είναι «ζωντανό», που πολλές φορές ακούμε, δεν σημαίνει ότι αυτά θα περάσουν από το στομάχι και θα φτάσουν στο έντερο, στην ποσότητα μάλιστα που θέλουμε. Με απλά λόγια δεν βοηθούν όλα τα γιαούρτια να μην έχουμε φουσκώματα, να μην έχουμε δυσκοιλιότητα και γενικότερα να αποκαθιστούμε την υγεία του πεπτικού μας. Θα πρέπει να είναι γιαούρτι που να περιέχει συγκεκριμένες ποσότητες, μορφές και υπό συγκεριμένες συνθήκες παραγωγής και διατήρησης φιλικών βακτηρίων, για να «κάνει τη δουλειά του». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας (WGO) τονίζει ότι η καθημερινή κατανάλωση κλινικά αποδεδειγμένων προβιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων είναι σημαντική για την υγεία του πεπτικού μας συστήματος.
Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι το άγχος και το στρες δεν είναι εύκολο να το εξαλείψουμε, αλλά μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, για να είμαστε και πάνω από όλα να αισθανόμαστε υγιείς.
Πηγή: www.diettv.gr