Wellness

Γεώργιος Θεοδωρόπουλος: Ομιλητής στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κολοπρωκτολογίας στη Θεσσαλονίκη

Περισσότερες από 2000 προσωπικότητες από τον ιατρικό χώρο παρακολούθησαν το 19ο επιστημονικό και ετήσιο συνέδριο του ESCP (Εuropean Society of Coloproctology), του επαγγελματικού οργανισμού στην Ευρώπη για την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου του παχέος εντέρου μέσω της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της έρευνας που προσφέρει στα μέλη του.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης-Ηelexpo και προσέλκυσε όλα τα βλέμματα του ιατρικού κόσμου και όχι μόνο πάνω του.

Διεθνώς αναγνωρισμένοι ομιλητές ανέλυσαν με τον πλέον επιστημονικό τρόπο, επίκαιρα θέματα που αφορούν το ειδικό αντικείμενο της χειρουργικής εντέρου, ήρθαν σε επαφή με τεχνολογίες αιχμής και επιτεύγματα της Ιατρικής Βιομηχανίας και μέσα από ένα δημιουργικό networking καλλιεργήθηκαν οι δυνατότητες μελλοντικών επιστημονικών συνεργασιών.

Ο καταξιωμένος Γενικός Χειρουργός και Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στην Χειρουργική Παχέος Εντέρου και Πρωκτού, Γεώργιος Θεοδωρόπουλος, ήταν ένας από τους προσκεκλημένους ομιλητές που μοίρασε τη γνώση του για την αφοσιωμένη ενασχόληση του με το αντικείμενο της χειρουργικής εντέρου.

Για την συμμετοχή του στο συνέδριο ο ίδιος δήλωσε:

“Είχα την τιμή να συμμετέχω ως ένας από τους προσκεκλημένους ομιλητές, απολαμβάνοντας αναγνώριση για την έως τώρα αφοσιωμένη ενασχόληση και εξειδίκευση μου. Ενημερωθήκαμε, ανταλλάξαμε απόψεις, βρεθήκαμε κοντά και με σημαντικούς Ευρωπαίους χειρουργούς που θα συμμετέχουν στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο masterclass που θα οργανώσει η ΕΕΚΠ σε συνεργασία με την ESCP στα πλαίσια του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της τον Απρίλιο του 2025 στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα. Ένα επιστημονικό γεγονός που πέρα από τους Έλληνες σίγουρα θα προσελκύσει το ενδιαφέρον και θα επιτύχει σημαντική συμμετοχή Ευρωπαίων νέων αλλά και εμπειρότερων καταξιωμένων χειρουργών εντέρου και πρωκτού.”

Ο ESCP (Εuropean Society of Coloproctology) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός μελών, με εκλεγμένο Συμβούλιο και Διοικητικό Συμβούλιο που έχει σκοπό την εκπαίδευση, την έρευνα και τη δικτύωση.

Ο καθηγητής χειρουργικής Γεώργιος Θεοδωρόπουλος με την Aλεξία Μήκα, Διευθύντρια-Ακτινολόγο του ΓΝΑ “Ιπποκράτειο”

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ :

Γεώργιος Θεοδωρόπουλος, FACS, FASCRS

Καθηγητής Χειρουργικής

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ: Χειρουργική Ογκολογία για νεοπλάσματα του πεπτικού, Χειρουργική του παχέος εντέρου και πρωκτού, λαπαροενδοσκοπικές τεχνικές, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, λαπαροσκοπικέςεπεμβάσεις κοιλίας, ειδικές επεμβάσεις για καρκίνο παχέος εντέρου, σφιγκτηροσωστικές επεμβάσεις για καρκίνο του ορθού, διαπρωκτικές τεχνικές για νεοπλάσματα ορθού, επανεπεμβάσεις κοιλίας και πυέλου, σφιγκτηροπλαστικές τεχνικές, ειδικές επεμβάσεις για παθήσεις πρωκτού (συρίγγια, ραγάδες, αιμορροΐδες), φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn, εκκολπωματίτιδα.

Ο κος Γεώργιος Θεοδωρόπουλος, FACS, FASCRS είναι Γενικός Χειρουργός και Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στην Χειρουργική του Παχέος Εντέρου και Πρωκτού.

Ο Γεώργιος Θεοδωρόπουλος, FACS, FASCRS έχει ειδικευθεί πλήρως στη Γενική Χειρουργική και εξειδικευθεί στη Χειρουργική Παχέος Εντέρου στις ΗΠΑ. Γεννήθηκε το 1969 στο Ναύπλιο Αργολίδας, και ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του στην Τρίπολη Αρκαδίας. Μετά την αποφοίτησή του με «Άριστα» από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετέβη στις ΗΠΑ, όπου ολοκλήρωσε την 6ετή ειδίκευση του Γενική Χειρουργική.

Έλαβε τον τίτλο ειδικότητας στη Χειρουργική από το American Board of Surgery. Ακολούθησε η μετεκπαίδευσή του στη Χειρουργική του Παχέος Εντέρου και Πρωκτού σε πιστοποιημένο πρόγραμμα εξειδίκευσης των ΗΠΑ. Η εξειδίκευσή του αυτή πιστοποιήθηκε με τα πρότυπα της Αμερικανικής Εταιρείας Χειρουργικής Παχέος Εντέρου και μετά από επιτυχείς εξετάσεις έγινε διπλωματούχος του American Board of Colon & Rectal Surgery. Το 2005 ανακηρύχθηκε Fellow of American College of Surgeons(FACS) από το Αμερικανικό Κολλέγιο Χειρουργών, ενώ το 2014, λόγω της κλινικής και επιστημονικής συμβολής και αφοσίωσής του στη Χειρουργική του Παχέος Εντέρου, ανακηρύχθηκε Fellow of American Society of Colon and Rectal Surgeons (FASCRS) από την Αμερικανική Εταιρεία Χειρουργικής Παχέος Εντέρου.

Η ερευνητική δραστηριότητα του είχε αρχίσει αμέσως μετά το πέρας των φοιτητικών του σπουδών, οπότε και ξεκίνησε την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής του στην Α΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, που αφορούσε στη μελέτη καρκινικών δεικτών σε νεοπλάσματα του πεπτικού, η οποία κρίθηκε με το βαθμό «Άριστα». Από το 2007 και, μετά την εκλογή του ως Λέκτορας Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, είναι τοποθετημένος στην Α΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και, αφού διήλθε από όλες τις Ακαδημαϊκές βαθμίδες εξέλιξης, το 2021 έγινε Καθηγητής Χειρουργικής.

Πέραν της αντιμετώπισης των παθήσεων που άπτονται του φάσματος της Γενικής Χειρουργικής, εφαρμόζει λαπαροσκοπικές τεχνικές στην αντιμετώπιση καρκίνου παχέος εντέρου, στη νόσο Crohn και στην ελκώδη κολίτιδα, διενεργεί επεμβάσεις αποφυγής μόνιμης «παρά φύσιν» έδρας για καρκίνους του ορθού (πρωτοπόρησε στην εφαρμογή της διαπρωκτικής ολικής μεσοορθικής εκτομής, νέας προσπέλασης που φέρεται διεθνώς ως ta-TME), είναι ειδικός σε διαπρωκτικέςεκτομές για την αφαίρεση νεοπλασμάτων του ορθού, συμπεριλαμβανομένης της μοντέρνας τεχνικής γνωστής ως ΤAMIS (Transanal Minimally Invasive Surgery) και αντιμετωπίζει δυσίατα προβλήματα του παχέος εντέρου και του πρωκτού, όπως προπτώσεις, ακράτειες κοπράνων, δύσκολα συρίγγια, παθήσεις που απαιτούν αποκαταστάσεις με κρημνούς και πολλά περιστατικά που έχουν υποτροπιάσει ή αποτύχει μετά από προηγούμενες χειρουργικές προσπάθειες.

Έχει λάβει 16 βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, καθώς και 4 υποτροφίες, έχει συμπεριληφθεί σε 3 διεθνείς συλλογές βιογραφικών, είναι μέλος 15 Επιστημονικών Εταιρειών, έχει διατελέσει μέλος της επιτροπής «Research Committee» της Εuropean Αssociation for Endoscopic Surgery (ΕΑΕS) και της επιτροπής «NewTechnologies Committee» της American Society of Colon & Rectal Surgeons (ΑSCRS), τώρα είναι μέλος του «International Committee» και του «Rectal CancerCommittee» της ίδιας εταιρείας, του Research Committee της Εuropean Αssociation for EndoscopicSurgery καθώς και Αντιπρόεδρος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας (ΕΧΕ). Από το 2023 έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κολοπρωκτολογίας, η οποία συστάθηκε το 2018 και στοχεύει στην προαγωγή της εξειδίκευσης της Χειρουργικής του Παχέος Εντέρου και του Πρωκτού. Είναι υπεύθυνος της Μονάδας Παχέος Εντέρου και Πρωκτού της Α΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του ΕΚΠΑ.

Η συνεισφορά του στην Εκπαίδευση τονίζεται από την επί 18ετίας αδιάλειπτη συμμετοχή του στην προπτυχιακή και μεταπτυχιακή διδασκαλία και, στα πλαίσια αυτά, τη συμμετοχή στην επίβλεψη 40 διδακτορικών διατριβών και την εκπαιδευτική συνεισφορά του στη διδασκαλία 9 Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών. Έχει δώσει συνολικά περί τις 150 ομιλίες σε επιστημονικές συναντήσεις. Έχει σημαντικό ερευνητικό και συγγραφικό έργο όπως τεκμηριώνεται από τις πλέον των 150 ξενόγλωσσωνδημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά, των οποίων ο συνολικός συντελεστής απήχησης ξεπερνά το 400. Το συγγραφικό του έργο έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης, όπως προκύπτει από τον σημαντικό αριθμό βιβλιογραφικών αναφορών του (8.000) και το υψηλό δείκτη Hirsch (h-index: 45).

Είναι εκδότης 1 Ελληνικού και 3 ξενόγλωσσων ιατρικών βιβλίων.