Wellness

Mπορεί η παχυσαρκία να επηρεάσει την ακοή;

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι οι παχύσαρκοι έφηβοι είχαν μειωμένη ακοή σε όλες τις συχνότητες και διέτρεχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν βαρηκοΐα των χαμηλών συχνοτήτων στο ένα αυτί.

«Είναι η πρώτη μελέτη που συσχετίζει την παχυσαρκία με την απώλεια της ακοής σε εφήβους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άνιλ Λαλουάνι, καθηγητής στο Τμήμα Ωτολαρυγγολογίας – Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη.

Όπως εξήγησε, η παχυσαρκία των εφήβων συσχετίσθηκε με νευροαισθητήρια απώλεια της ακοής σε όλες τις συχνότητες που ακούνε οι άνθρωποι. Ωστόσο, το πρόβλημα ήταν εντονότερο στις χαμηλές συχνότητες – έπασχε από απώλεια της ακοής το 15% των παχύσαρκων εφήβων έναντι 8% των εφήβων με φυσιολογικό βάρος.

Οι πάσχοντες από βαρηκοΐα χαμηλών συχνοτήτων μπορούν να ακούν καλά την ομιλία, αλλά να αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά τις ομαδικές συζητήσεις ή όταν βρίσκονται σε χώρους με πολύ θόρυβο.

Η νευροαισθητήρια απώλεια της ακοής προκαλείται από βλάβες στα τριχοειδή κύτταρα του έσω ωτός.

«Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά», τόνισε ο δρ Λαλούανι. «Επειδή προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι το 80% των εφήβων με διαταραγμένη ακοή δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν ακούνε καλά, οι παχύσαρκοι έφηβοι πρέπει να ελέγχονται τακτικά, ούτως ώστε να γίνει εγκαίρως αντιληπτό το πρόβλημα και να αποφευχθούν γνωστικά ή συμπεριφορικά προβλήματα».

Οι ερευνητές γράφουν στην επιθεώρηση «The Laryngoscope», την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Λαρυγγολογίας, Ρινολογίας και Ωτολογίας (ALROS), ότι τα ευρήματά τους καθίστανται ιδιαίτερα ανησυχητικά επειδή η βαρηκοΐα νωρίς στη ζωή έχει επιπτώσεις στην κοινωνική ανάπτυξη, τις ακαδημαϊκές επιδόσεις, τη συμπεριφορά και τη νοητική λειτουργία.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία από σχεδόν 1.500 εφήβους και νέους, ηλικίας 12 έως 19 ετών.

Αν και η παρούσα μελέτη δεν παρέχει στοιχεία για το πως θα μπορούσε η παχυσαρκία να πλήξει την ακοή των εφήβων, οι ερευνητές εικάζουν ότι μπορεί να δράσει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.

Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι επηρεάζει τα επίπεδα της αντιφλεγμονώδους πρωτεΐνης λιπονεκτίνη (ή αδιπονεκτίνη), τα χαμηλά επίπεδα ης οποίας έχουν συσχετισθεί με την βαρηκοΐα υψηλών συχνοτήτων στους ενήλικες.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παχύσαρκα παιδιά έχουν χαμηλά επίπεδα λιπονεκτίνης.

Μπορεί επίσης να συμβάλλει η παχυσαρκία στην βαρηκοΐα λόγω των σχετιζομένων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιαγγειακή νόσος και η αυξημένη χοληστερόλη, τα οποία συσχετίζονται με αυτήν.

Πηγή : www.tanea.gr

Δες επίσης εδώ πότε μια ελιά πρέπει να μας ανησυχεί