Wellness
O Κωνσταντίνος Ξένος μας λέει τι πρέπει να προσέξουμε για να μην πάρουμε κιλά την περίοδο των γιορτών!
Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι, τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ξεφεύγουν από τον άξονα της διατροφής που ακολουθούν. Τα πυκνά καλέσματα και οι συχνότερες έξοδοι, που ειδικά στη χώρα μας είναι άμεσα συνυφασμένες με το φαγητό, αποδιοργανώνουν από την έννοια της ισορροπημένης διατροφής.
Η αποδιοργάνωση όμως αυτή, όταν διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα και δεν χαρακτηρίζεται από υπερβολή στην κατανάλωση, είναι θεμιτή, προκειμένου να αισθανόμαστε μέρος του «εορταστικού» συνόλου και δεν είναι ικανή να μας εκτρέψει από την αξία μιας ισορροπημένης διατροφής, που καλούμαστε το υπόλοιπο του έτους να ακολουθούμε…
Ας δούμε τώρα πολύτιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε τα εορταστικά τραπέζια, χωρίς τύψεις, «ενδοιασμούς» και περιττά κιλά από τον Κλινικό Διαιτολόγο M.Sc., Κωνσταντίνο Ξένο.
Με ποιον τρόπο πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση του εορταστικού τραπεζιού;
Πριν φύγετε για το εκάστοτε γιορτινό κάλεσμα, μην είστε τελείως νηστικοί και άρα έτοιμοι να ενδώσετε σε κάθε «ορεκτικό», που ουσιαστικά δεν εξυπηρετεί και κανέναν σκοπό αφού συνήθως από όρεξη άλλο τίποτα….
Καλές εναλλακτικές για ένα γρήγορο και θρεπτικό σνακ που θα κοντρολάρει την όρεξη και θα σας βοηθήσει να δείξετε «καλή διαγωγή» στο γιορτινό τραπέζι, είναι ένα μικρό μπολ σαλάτας ή 2 φρυγανιές με λίγο τυρί μειωμένων λιπαρών ή ακόμα και ένα όχι πολύ ώριμο φρούτο.
Εφόσον ετοιμάζετε εσείς γιορτινό τραπέζι, επιλέξτε εδέσματα που να εξυπηρετούν την τέρψη αλλά και να συνάδουν με έναν πιο ισορροπημένο τρόπο διατροφής. Για παράδειγμα, για αλλαντικά επιλέξτε ποικιλία με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και 30% λιγότερο αλάτι. Δεν στερούνται γεύσης και μειώνετε την κατανάλωση 2 στοιχείων (λίπος – αλάτι), στα οποία παρατηρείται υπερβολή αυτές τις ημέρες.
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εγκλωβισθείτε σε σκέψεις του τύπου «δεν θα πάω στο κάλεσμα» ή «παρακαλώ για εμένα μόνο σαλάτα». Απωθημένα και ενδογενείς πιέσεις, θα σας οδηγήσουν την επόμενη στο να παραδοθείτε αμαχητί στο ταψί με τα λαχταριστά μελομακάρονα ή (και) τους κουραμπιέδες. Η σύνεση στο μέτρο κατανάλωσης και η συνειδητοποίηση πως η χαρά της συνεύρεσης με την αγαπημένη μας παρέα είναι το ζητούμενο, αρκούν να προφυλάξουν τον καθένα από υπερβολές με αντίκτυπο στο βάρος του.
Επιπλέον, αξιοποιήστε τον φούρνο σας και όχι το τηγάνι σας. Για παράδειγμα οι ψητές πατάτες φούρνου αποτελούν ένα γευστικότατο έδεσμα που μπορεί να συνοδεύουν το οποιοδήποτε ψητό, γλιτώνοντας σας από την κατανάλωση τεράστιας ποσότητας λίπους, που σαν «σφουγγάρι» τραβούν οι τηγανητές πατάτες…
Τι είδους αλκοόλ είναι καλύτερο να πιούμε στο εορταστικό τραπέζι και σε ποια ποσότητα;
Προσέξτε την κατανάλωση αλκοόλ, προσδίδει πολλές θερμίδες χωρίς να προκαλεί κορεσμό. Μην αυταπατάστε ότι το λευκό κρασί είναι πιο «light» από το κόκκινο. Επίσης μην λησμονείτε ότι η μπίρα αποδίδει λιγότερες θερμίδες από την αντίστοιχη ποσότητα κρασιού!!
1 ποτηράκι (145 ml) κρασί κόκκινο αποδίδει κατά μέσο όρο 125 θερμίδες και εμπεριέχει 15,6 γρ. αλκοόλ
1 ποτηράκι (145 ml) κρασί λευκό αποδίδει κατά μέσο όρο 122 θερμίδες και εμπεριέχει 15,1 γρ. αλκοόλ
Βλέπουμε δηλαδή ότι η θερμιδική διαφορά μεταξύ λευκού και κόκκινου κρασιού είναι ανύπαρκτη και θα πρέπει να σταματήσει να προτείνεται το λευκό κρασί σαν πιο “light”.
Ποια είναι η σωστή απάντηση στην ερώτηση: μελομακάρονα ή κουραμπιέδες;
Προτιμήστε μελομακάρονο από κουραμπιέ. Αποδίδει λιγότερες θερμίδες (110 Kcal έναντι 155 του κουραμπιέ) και έχει υψηλότερη διαθρεπτική αξία, αφού εμπεριέχει ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και μέλι αντί για ζάχαρη (η συμβουλή αυτή έχει ιδιαίτερη αξία όταν δεν αρκείστε στο ένα γλύκισμα…) !!
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις διατροφικές παρασπονδίες την επόμενη μέρα από το εορταστικό τραπέζι;
Για τα άτομα εκείνα που μπορεί να είναι επιρρεπή και να ενδίδουν στις γιορτινές διατροφικές παρασπονδίες, η εφαρμογή ακραίων διατροφικών σχημάτων ή νηστείας την επόμενη ημέρα, αντενδείκνυται.
Ας αναλογιστούμε ότι οι αυστηρές μονοδίαιτες και «φρουτοθεραπείες» και αποσυντονίζουν εντελώς το μεταβολικό ρολόι του οργανισμού μας, αλλά και μας οδηγούν σε απώλεια κυρίως υγρών και γλυκογόνου και άρα σε μια εικονική απώλεια, αφού η μείωση του λιπώδους ιστού που είναι το ζητούμενο, δεν επιτυγχάνεται στο βαθμό που θα θέλαμε.
Όσο λοιπόν παράδοξο και αν ακούγεται, μετά από την οποιαδήποτε διατροφική ατασθαλία, η ένταξή μας σε ένα ισορροπημένο διατροφικά διαιτολόγιο πρέπει να αποτελεί μονόδρομο, ασχέτως ενδείξεως της ζυγαριάς.