Wellness

Pilates: Μετά από λίγο καιρό, τι αποτέλεσμα θα δείτε;

Σήμερα, σε αυτό το άρθρο θα σου μιλήσουμε για το Pilates, μια από τις διασημότερες μεθόδους γυμναστικής στον κόσμο που άρχισε να εμφανίζεται στα μέσα του 20ού αιώνα.

Αρχικά βασιζόταν σε μια σειρά από τεχνικές που υπήρχαν την εποχή εκείνη και κατόπιν σε ασκήσεις που σχεδιάστηκαν με σκοπό να ενισχύσουν τη δύναμη και την ισορροπία στους κοιλιακούς μυς.

Με το πέρασμα του καιρού άρχισαν να χρησιμοποιούνται props όπως λάστιχα, foam rollers, μπάλες και ξύλινες ράβδους, που βοηθούν στο να επιτευχθεί η σωστή στάση σώματος και η ισορροπία πάνω σε ένα στρώμα, ή στο κρεβάτι, ένα όργανο, το οποίο αποτελείται από μια κινούμενη επιφάνεια που μοιάζει με καρότσι και είναι συνδεδεμένη με ελατήρια με το βασικό σκελετό του οργάνου.

Σε ποιους απευθύνεται το Pilates:

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από πόνους στη μέση που μπορεί να οφείλονται σε κακή στάση του σώματος εξαιτίας των αδύναμων μυών του πυρήνα.

Το Pilates ενισχύει την ενδυνάμωση των μυών του κορμού και της λεκάνης, ούτως ώστε να δυναμώσει η μέση και να στέκεστε σωστά.

Κάνοντάς το δεν θα αποκτήσετε μόνο λεπτή μέση, αλλά θα καταφέρετε να μειώσετε τους πόνους στη μέση, την πλάτη και άλλα σημεία στο σώμα.

Εξάλλου γι’ αυτό δημιουργήθηκε, για την αποκατάσταση και αποθεραπεία των τραυμάτων σε ανθρώπους που είχαν τραυματιστεί στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ιστορία του Pilates:

Ο Joseph Hubertus Pilates γεννήθηκε το 1880 στη Γερμανία από πατέρα βραβευμένο γυμναστή και μάλιστα ελληνικής καταγωγής και από μητέρα Γερμανίδα φυσιοθεραπεύτρια. Από μικρός ήταν πολύ φιλάσθενος και υπέφερε τόσο από άσθμα, όσο και από ραχίτιδα και ρευματικό πυρετό. Γι’ αυτό και κύριο μέλημά του ήταν να προσπαθεί συνεχώς να βελτιώνει τη φυσική του κατάσταση και τη ζωή του.

Ξεκίνησε με σκι, πυγμαχία, ενόργανη γυμναστική κ.α., μελέτησε γιόγκα και μια σειρά από ανατολικές φιλοσοφίες σωματικής και ψυχικής υγείας και κατέληξε να στις αρχές της δεκαετίας του 1900 να αναπτύσσει την «Τέχνη του Ελέγχου» (Contrology).

Λίγο αργότερα μετακόμισε στην Αγγλία όπου δούλεψε ως πυγμάχος και εκπαιδευτής της αστυνομίας και της Scotland Yard, ενώ κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοισμίου Πολέμου βοηθούσε τους ασθενείς στο νοσοκομείο να αυξήσουν την κινητικότητά τους με ελατήρια στα κρεβάτια τους -αυτό στάθηκε και η αφετηρία για το όργανο Pilates Reformer.

Το 1926 άνοιξε στη Νέα Υόρκη το πρώτο studio Pilates και εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, «Return to life through Contrology», όπου στις σελίδες του υπήρχαν οι ασκήσεις εδάφους (matwork).

Στην πορεία έγραψε κι άλλα βιβλία και επίσης εφηύρε και κατοχύρωσε περισσότερες από 26 πατέντες μηχανημάτων εκγύμνασης pilates.

Άφησε την τελευταίατου πνοή το 1967 στα 83 του χρόνια.

Μερικά από τα βασικά οφέλη του Pilates:

Βελτιώνει την ευελιξία της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων

Παρέχει καλύτερη στάση του σώματος και ισορροπία

Ενισχύει την ενδυνάμωση

Αυξάνει την αντοχή

Μειώνει το σωματικό βάρος -ειδικότερα όταν συνδυάζεται με υγιεινή διατροφή

Μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη

Προσφέρει καλύτερη ποιότητα ύπνου

Δίνει περισσότερη ενέργεια

Βοηθά στην πρόληψη των τραυματισμών στους αθλητές ή στην αποκατάσταση όσων έχουν ήδη τραυματιστεί

Βελτιώνει το καρδιακό σύστημα

Ποια η διαφορά του Pilates Mat από το Pilates Reformer:

Και στα δύο είδη Pilates οι βασικές αρχές είναι ίδιες, όμως η μεθοδολογία είναι διαφορετική. Κια αυτό  γιατί το πρώτο εφαρμόζεται στο στρώμα γυμναστικής με κάποιο εξοπλισμό, ενώ το άλλο σε εξειδικευμένο μηχάνημα με ελατήρια διαφόρων αντιστάσεων και ιμάντες για τα άνω και κάτω άκρα.

Ανεξάρτητα ποιον από τους δυο θα επιλέξεις, θα σου τονίσουμε ξανά πως τα οφέλη για τη σωματική υγεία σου, ανάλογα φυσικά με το επίπεδο και την προτίμησή είναι τεράστια.

Αν όμως μας ρωτάς θα σου απαντούσαμε πως ο συνδυασμός και των δύο, είναι απλά  κορυφαίος.

Η επιλογή είναι ξεκάθαρα δική σου.

Η διαφορά όμως που θα δεις στο σώμα σου μετά από λίγο καιρό θα είναι πραγματικά θεαματική, γι’ αυτό μην διστάζεις και άρχισε να απολαμβάνεις τα ευεργετικά του οφέλη από σήμερα κιόλας.

Πηγή φωτογραφιών: Unsplash, Pexels

Μια ματιά ακόμα παρακάτω:

Τα πιο υγιεινά φρούτα και λαχανικά του Φθινοπώρου!