Wellness

Πολύποδας ενδομητρίου: Γιατί είναι απαραίτητο να τον βγάλεις;

Το πρώτο που χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι ο πολύποδας ενδομητρίου (διάβασε περισσότερα) είναι ένα σύνηθες εύρημα, αφού παρουσιάζεται σε 1 στις 10 γυναίκες. Πρόκειται για μια καλοήθη νεοπλασία, όπως το ίδιο ισχύει και για τα ινομυώματα. Σε αντίθεση όμως με το ινομύωμα μήτρας, που μπορεί να το παρακολουθεί ο γυναικολόγος μήνες ή και χρόνια πριν συστήσει την αφαίρεσή του, στην περίπτωση πολύποδα συνήθως συστήνεται να αφαιρεθεί άμεσα.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, μαιευτήρας – γυναικολόγος, ενδοσκοπικός χειρουργός, Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO, (διάβασε περισσότερα) εξηγεί το γιατί, απαντώντας σε 3 βασικές ερωτήσεις.

Γιατί συστήνεται ένας πολύποδας να αφαιρείται;

Ο πρώτος λόγος είναι ότι μπορεί να ευθύνεται (όχι πάντα) για συγκεκριμένα γυναικολογικά συμπτώματα, όπως πιθανά μεγάλη σε ποσότητα ή παρατεταμένη σε διάρκεια έμμηνος ρύση, καθώς και ροή μικρής ποσότητας αίματος ανάμεσα στις περιόδους. Επίσης, αν μεγαλώσει πολύ, πέρα από τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει, θα είναι πιο δύσκολη η αφαίρεσή του. Ο δεύτερος λόγος είναι για να αποκλεισθεί η πιθανότητα κακοήθειας ή κακοήθους εξαλλαγής στο μέλλον. Γι’ αυτό, μετά την αφαίρεσή του, ακολουθεί πάντα η βιοψία.

Πρέπει να αφαιρεθεί πριν από μια εγκυμοσύνη;

Ναι! Ένας πολύποδας θα πρέπει να αφαιρεθεί πριν από μια προγραμματισμένη εγκυμοσύνη. Όχι μόνο επειδή μπορεί να δυσκολέψει τη σύλληψη ή να ευθύνεται για υπογονιμότητα, αλλά και γιατί αυξάνει την πιθανότητα να προκαλέσει αποβολή, σε περίπτωση που η γυναίκα μείνει έγκυος.

Με ποιο τρόπο αφαιρείται;

Ο Δρ. Παράσχος εξηγεί ότι τα σύγχρονα μέσα επιτρέπουν την αφαίρεση του πολύποδα με εύκολο τρόπο με υστεροσκοπική επέμβαση. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία που γίνεται δια μέσου του κόλπου, κρατά περίπου 5 έως 10 λεπτά και δε χρειάζεται ολική νάρκωση. Γίνεται δηλαδή με μέθη ή ελαφρά αναισθησία. Η γυναίκα μένει λίγες ώρες στο ιατρείο ή την κλινική και μετά μπορεί να πάει στο
σπίτι της την ίδια μέρα και να αναλάβει τις καθημερινές της δραστηριότητες.

Μια ματιά ακόμα: 8 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών!