Wellness

Πόνοι περιόδου: Ο γυναικολόγος Θάνος Παράσχος σας λέει πώς θα τους αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά!

Οι πόνοι κατά τη διάρκεια της περιόδου γενικά δε θεωρούνται ιδιαίτερα ανησυχητικοί, υπάρχουν όμως περιπτώσεις γυναικών στις οποίες ο πόνος είναι πολύ έντονος και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Τότε χρειάζεται βοήθεια από τον ειδικό καθώς και διερεύνηση μήπως ο πόνος  δεν είναι τόσο αθώος αλλά είναι σύμπτωμα άλλης νόσου, της ενδομητρίωσης. Ο γυναικολόγος Θάνος Παρασχός σας λύνει κάθε απορία σας για το θέμα αυτό. Διαβάστε προσεκτικά τη συνέντευξή του.

Πού οφείλονται οι πόνοι της περιόδου και φυσιολογικά ποσό διαρκούν;

Κατά την έμμηνο ρήση η μήτρα κάνει σπασμούς για να αποβάλει τον ενδομήτριο ιστό, που έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του μηνιαίου κύκλου, σκοπός του οποίου είναι να υποδεχθεί το έμβρυο. Όταν δεν υπάρχει σύλληψη, η μήτρα κάνει σπασμούς για να αποβάλει το ενδομήτριο που έχει σχηματιστεί, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία από την αρχή. Ο πόνος οφείλεται, λοιπόν, στους σπασμούς της μήτρας. Φυσιολογικά οι πόνοι αυτοί πρέπει να διαρκούν 1-3 ημέρες μόνο.

Είναι αλήθεια ότι ο πόνος μπορεί να είναι διαφορετικής έντασης για κάθε γυναίκα;

Αυτό είναι απόλυτα αληθινό και εξαρτάται από την κληρονομικότητα (τον οργανισμό και την ανατομία του γεννητικού συστήματος κάθε γυναίκας) καθώς και με το αν έχει γεννήσει φυσιολογικά. Σε ένα 10% με 15% των γυναικών ο πόνος κατά την περίοδο δεν είναι ανεκτός και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλά παυσίπονα. Οι γυναίκες αυτές δεν υπερβάλλουν για τα συμπτώματά τους. Πονούν πραγματικά περισσότερο.  Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για δυσμηνόρροια, που συνδέεται με πιο επώδυνα συμπτώματα κατά την περίοδο. Οφείλεται συνήθως στις προσταγλανδίνες (ορμόνες που προκαλούν σπασμούς στη μήτρα, με σκοπό την απομάκρυνση του αίματος από την κοιλότητά της). Οι γυναίκες που πονούν περισσότερο φαίνεται ότι  παράγουν πιο μεγάλες ποσότητες προσταγλανδινών. Σε αυτή την περίπτωση συνήθως μπορεί να βοηθήσει η χορήγηση αντισυλληπτικών, που ρυθμίζουν τα επίπεδα των ένοχων ορμονών, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο πόνος.

Ποτέ πρέπει να μας ανησυχήσουν;

Αν μία γυναίκα πονάει πάρα πολύ, αν ο πόνος επιδεινώνεται με τους μήνες, αν συνοδεύεται από ναυτία, πόνο στην πλάτη ή τα πόδια και αν τα απλά παυσίπονα δεν καταφέρνουν να καταπολεμήσουν τον πόνο πρέπει να ενημερώνει τον γιατρό της.  Τότε ανησυχούμε για άλλα γυναικολογικά προβλήματα που μπορεί να κρύβονται πίσω από τους έντονους πόνους περιόδου, όπως είναι η ενδομητρίωση. Η ενδομητρίωση είναι ιστός ενδομητρίου ο οποίος εναποτίθεται στο περιτόναιο, στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες ακόμα και στο έντερο. Εκεί εγκλωβίζεται και αιμορραγεί στο ίδιο χρονικό διάστημα που αιμορραγεί η γυναίκα κατά την έμμηνη ρύση, αποτελώντας αιτία του πιο έντονου πόνου κατά την περίοδο.

Μπορεί μια γυναίκα να παίρνει από μόνη της αναλγητικά – καταπραϋντικά φάρμακα για τον πόνο της περιόδου;

Βεβαίως μπορεί να πάρει κάποιο απλό μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες , αλλά αν δει ότι δε είναι δραστικό ή ότι χρειάζεται αγωγή για αρκετές μέρες ίσως χρειάζεται μία επίσκεψη στον γυναικολόγο.

Εκτός από τα παυσίπονα τί άλλο μπορώ να κάνω για να ανακουφίστηκε από τους πόνους;

Η ζέστη γενικά μπορεί να λειτουργήσει καταπραϋντικά για τον πόνο, δηλαδή ένα ζεστό ντους ή η τοποθέτηση μιας θερμοφόρας με ζεστό νερό στην περιοχή της κοιλιάς. Επίσης, η συστηματική άσκηση μπορεί να ωφελήσει στην ύφεση των συμπτωμάτων, όμως καλό είναι να αποφεύγεται τις μέρες που η γυναίκα πονάει.

Μια ματιά ακόμα: Εξωσωματική γονιμοποίηση: τα 5 SOS που πρέπει να γνωρίζουμε από τον γυναικολόγο Θάνο Παράσχο!