Wellness
Πώς η μπύρα θα μπορούσε να “σώσει” τη ζωή όσων λατρεύουν το μπάρμπεκιου!
Μια κρύα μπύρα και μια μπριζόλα στο μπάρμπεκιου είναι συχνά ότι καλύτερο για μια καλοκαιρινή ημέρα.
Ωστόσο, έρευνα διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός τους είναι καλός για την υγεία σας, γιατί το μαρινάρισμα του κρέατος στην μπίρα πριν το ψήσιμο, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου που θα οφειλόταν στο κρέας που είναι ψημένο στα κάρβουνα.
Η διαδικασία του μαγειρέματος του κρέατος στα κάρβουνα είναι γνωστό ότι αυξάνει την παραγωγή των δυνητικά επιβλαβών χημικών ουσιών που ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH), οι οποίοι συνδέονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Γεωπονίας και Τροφικής Χημείας, το μαριναρισμένο κρέας σε μπύρα, και ιδιαίτερα σε μαύρη μπύρα, μειώνει τη δημιουργία πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων.
Τα υψηλά επίπεδα των χημικών ουσιών, οι οποίες υπάρχουν και στον καπνό του τσιγάρου αλλά και στα καυσαέρια των αυτοκινήτων, συνδέονται με τον καρκίνο όπως άλλωστε έχει φανεί σε πειραματόζωα, και οι γιατροί στο παρελθόν έχουν ανακαλύψει ότι στους ενήλικες υπάρχει μια σχέση μεταξύ καρκίνου του παχέος εντέρου και του κρέατος στα κάρβουνα.
Το μαρινάρισμα σε κρασί ή τσάι, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ορισμένων πιθανά καρκινογόνων ουσιών σε μαγειρεμένο κρέας, αλλά λίγα ήταν γνωστά στο παρελθόν για το πώς διαφορετικές μαρινάδες μπύρας επηρεάζουν σημαντικά τη μείωση δημιουργίας των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων.
Η καθηγήτρια Isabel Ferreira και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο του Πόρτο στην Πορτογαλία, πήραν δείγματα από χοιρινό στη σχάρα το οποίο ήταν μαριναρισμένο για τέσσερις ώρες σε μπύρα Pilsner, σε μη αλκοολούχα μπύρα και σε μια μαύρη μπίρα.
Η Pilsner περιείχε 5,2% αλκοόλ, ενώ η μαύρη μπύρα περιείχε 5,0% αλκοόλ. Η χοιρινή μπριζόλα ζύγιζε περίπου 100 γραμμάρια και είχε 75 χιλιοστά πάχος και όλα είχαν αγοραστεί από τοπικό σούπερ μάρκετ στην Πόρτο.
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η μαύρη μπύρα είχε την ισχυρότερη επίδραση, μειώνοντας τα επίπεδα πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων, σε σύγκριση με το κρέας που δεν είχε μαριναριστεί.
Όλες οι μαρινάδες μπύρας ήταν πολύ πιο αποτελεσματικές από το κρέας που δεν είχε μαριναριστεί καθόλου.
«Η μαύρη μπίρα είχε την ισχυρότερη επίδραση, μειώνοντας τα επίπεδα των οκτώ μεγάλων πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων κατά περισσότερο από το ήμισυ σε σύγκριση με το χοιρινό που δεν μαριναρίστηκε».
Για εκείνους που δεν θέλουν κόψουν το κρέας στα κάρβουνα, το να μαρινάρουν το κρέας πρώτα σε μπύρα θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική!
Σύμφωνα με την έρευνα, η συσσώρευση πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων στο κρέας προκαλείται από τρεις πιθανές πηγές: μόλυνση της επιφάνειας του τροφίμου από τον καπνό που παράγεται από τα αναμμένα κάρβουνα, θερμοχημική αποσύνθεση της οργανικής ύλης στο κρέας, όπως τα λιπαρά και οι πρωτεΐνες στην επιφάνεια του τροφίμου και κυρίως, από την επαφή του λίπους που στάζει στο ζεστό κάρβουνο.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν τις συγκεντρώσεις πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων στο κρέας, είναι η εγγύτητα προς την πηγή θερμότητας, η ποσότητα του λίπους στο ακατέργαστο προϊόν και ο χρόνος μαγειρέματος.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αν και δεν γνωρίζουν ακόμη τον ακριβή λόγο για τον οποίο η μπύρα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του σχηματισμού πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων, μπορεί αυτό που συμβαίνει να οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ενώσεις από τη δράση της μπύρας, αναστέλλοντας τα μονοπάτια των ελευθέρων ριζών που δημιουργούν την επιβλαβή χημική ένωση.
Πηγή: www.diettv.gr