Wellness

Σωματείο ΕΛΙΖΑ: Με θετικό πρόσημο ολοκληρώνεται το έργο «Κύκλος Υπερασπιστών των Δικαιωμάτων των Παιδιών»

Με μεγάλη συμμετοχή και θετικό πρόσημο ολοκληρώνεται το έργο «Κύκλος Υπερασπιστών των Δικαιωμάτων των Παιδιών», από το ΕΛΙΖΑ – Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού. Μέσα σε 12 μήνες, υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις για επαγγελματίες, καθώς και πανελλαδικής εμβέλειας πρωτοβουλίες για τους πολίτες, σε μία κοινή προσπάθεια για την προβολή και κυρίως την προάσπιση των Δικαιωμάτων των Παιδιών.

*1.600 δημόσιοι λειτουργοί και επαγγελματίες που φροντίζουν παιδιά εκπαιδεύθηκαν σε όλη την Ελλάδα
*10.000 γονείς και φροντιστές έλαβαν εξειδικευμένο υλικό για την πρόληψη της σωματικής κακοποίησης
*3.000.000 πολίτες έγιναν κρίκοι της αλυσίδας προστασίας των παιδιών

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ACTIVE CITIZENS FUND

Το έργο “Κύκλος Υπερασπιστών των Δικαιωμάτων των Παιδιών” υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund με φορέα υλοποίησης το ΕΛΙΖΑ. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ!

H ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Σε έναν κόσμο που τα μωρά και τα παιδιά αποτελούν τους πιο ευάλωτους κοινωνικά πληθυσμούς παγκοσμίως, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εδώ και αρκετά χρόνια υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η Σύμβαση, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

Τη Μη διάκριση – όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους
Το υπέρτερο συμφέρον του παιδιού να λαμβάνεται πρωτίστως υπόψη
Να εκφράζει το παιδί τη γνώμη του για τα θέματα που το αφορούν και αυτή να λαμβάνεται υπόψη
Το δικαίωμα στη ζωή και την υγιή ψυχοκοινωνική και σωματική ανάπτυξη
Μέσω των 54 άρθρων της Σύμβασης ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και την προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού, προκειμένου να προλαμβάνεται το αποτρόπαιο φαινόμενο της στέρησης της παιδικής ηλικίας.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

300.000 παιδιά ηλικίας 2 έως 4 ετών δέχονται συχνά σωματική κακοποίηση από το «στενό» τους περιβάλλον
500.000 παιδιά είναι άμεσα ή έμμεσα θύματα βίας
1 στους 4 ενήλικες έχει υποβληθεί σε σωματική κακοποίηση όταν ήταν παιδί
Πηγές: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Unicef

TΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

1. ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ 1.600 ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ & ΦΟΙΤΗΤΩΝ – ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Στο πλαίσιο του έργου, σχεδιάστηκε, σε συνεργασία και υπό την επιστημονική επίβλεψη του προσωπικού της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών στη Β’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», ένα εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Μέσα από αυτό, 1.600 επαγγελματίες που φροντίζουν παιδιά, καθώς και φοιτητές, επιμορφώθηκαν στην αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών παιδιών με υποψία σωματικής κακοποίησης. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύθηκαν και στο ειδικά σχεδιασμένο Πρωτόκολλο-εργαλείο για την ανίχνευση της σωματικής κακοποίησης, το οποίο περιλαμβάνει συνοπτικά τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ιατρός, όταν αντιληφθεί κάποιο περιστατικό με υποψία κακοποίησης.

2. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΓΙΑ 10.000 ΓΟΝΕΙΣ & ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ
Μέσα από παιδιατρικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, διανεμήθηκαν εξειδικευμένοι οδηγοί του ΕΛΙΖΑ που στόχο έχουν να βοηθήσουν νέους γονείς και φροντιστές σε καθημερινές προκλήσεις και προβλήματα για την πρόληψη της κακοποίησης και παραμέλησης. Περισσότεροι από 10.000 γονείς και φροντιστές, μέσα από τη δράση, παρέλαβαν 20.000 οδηγούς «Γονιός γίνεσαι μέρα με τη μέρα» και «Σύνδρομο Ταρακουνήματος του μωρού» σε όλη την Ελλάδα.

3. ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΠΟΤ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ & SOCIAL MEDIA
Μία μεγάλη καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου. Δημιουργήθηκε ένα εξειδικευμένο σποτ, για την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών που έρχονται αντιμέτωποι με ένα πιθανό περιστατικό κακοποιημένου παιδιού, το οποίο προβλήθηκε εκτενώς σε τηλεόραση και social media.

Ταυτόχρονα, ειδικά σχεδιασμένο περιεχόμενο διοχετεύθηκε στα social media, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών γύρω από τα Δικαιώματα των Παιδιών, καθώς και την ενεργοποίησή τους, ώστε να γίνουν συμμέτοχοι στην πρωτοβουλία.

Οι παραπάνω δράσεις οδήγησαν στην ευαισθητοποίηση 3.000.000 πολιτών σε όλη τη χώρα που έγιναν άμεσα ή έμμεσα συμμέτοχοι στην πρωτοβουλία μας και στον απώτερο στόχο για την προστασία των ευάλωτων παιδιών που κινδυνεύουν.

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: Unsplash

Διαβάστε ακόμα:

Όλα όσα πρέπει να περιλαμβάνει η καθημερινή διατροφή των παιδιών!