Wellness

Σταφίδα: Ένα σνακ με γεύση ιστορίας -Να γιατί πρέπει να το βάλετε στη διατροφή σας!

Γράφει η Νατάσα Πατρινού

Μετά από μια μονοήμερη εκδρομή στο Βραχάτι Κορινθίας η κουζίνα μου γέμισε σταφίδα. Η φίλη μου, η Γωγώ θέλησε να με φιλέψει τον «θησαυρό» της. Μου έδωσε πάνω από πέντε κιλά και έτσι εγώ πράγματι έγινα πιο πλούσια.

Όχι γιατί πούλησα το προϊόν, άλλωστε η τιμή του σήμερα είναι στα τάρταρα, αλλά γιατί διαβάζοντας τις συνταγές διάσημων αστέρων της μαγειρικής, συνειδητοποίησα την διατροφική αξία της σταφίδας , του «μαύρου χρυσού» που εδώ και αιώνες καλλιεργείται στην χώρα μας.

Πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα η σταφίδα αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα του κόσμου.

Περιέχει υψηλά επίπεδα σιδήρου, καλίου και ασβεστίου ενώ δεν έχει λιπαρά και χοληστερόλη. Έχει χαρακτηριστεί super food και λέγεται πως την εποχή της Κατοχής στη χώρα μας, όταν άνθρωποι πέθαιναν από την πείνα, αρκετοί σώθηκαν τρώγοντας μόνο μια χούφτα σταφίδα.

Η σταφίδα μετά τον 15ο αιώνα ξεκινά να αποτελεί βασική πηγή εσόδων για τους Έλληνες. Τα πλοία στα λιμάνια της Πάτρας, του Κατακόλου και της Ζακύνθου φόρτωναν καθημερινά σταφίδα και ξεκινούσαν το ταξίδι για την Αγγλία και άλλες αγορές του εξωτερικού.

Στην Πελοπόννησο λίγο αργότερα θα ξεσπούσε ένας σταφιδικός πυρετός με την παραγωγή να αυξάνεται έντονα ώσπου το 1875 οι τιμές διεθνώς έπεσαν κατακόρυφα και καλλιεργητές έμειναν με το εμπόρευμα στις αποθήκες.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται το 2021 με τους σταφιδοπαραγωγούς πρόσφατα να συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα στην Αθήνα ζητώντας κυβερνητική παρέμβαση για το αδιάθετο προϊόν τους.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο κέντρο της χώρας ο δήμος Πύλου –Νέστορος στην Μεσσηνία αποφασίζει να στηρίξει τους σταφιδοπαραγωγούς αγοράζοντας σταφίδα και διανέμοντάς την στα σχολεία. Ο στόχος διττός. Να φύγει η σταφίδα από τις αποθήκες και να μπει και πάλι στις κουζίνες.

Σαν την δική μου σταφίδα που με περιμένει μέσα στην σακούλα πάνω στον πάγκο της κουζίνας για να αποφασίσω αν θα την κάνω γλυκό του κουταλιού, σταφιδόψωμο ή αν θα την φάω με γιαούρτι και καρύδια το πρωί. Όπως και να έχει εγώ θα την γευτώ, γιατί εκτός από γλυκιά, η γεύση της έχει ιστορία.

*** Ο φορέας Πριμαρόλια ΑΜΚΕ στοχεύει να δημιουργήσει την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας για τη μαύρη σταφίδα, συλλέγοντας προφορικές διηγήσεις και καταγράφοντας “κρυφές” πτυχές της ιστορίας από όλες τις περιοχές παραγωγής και διακίνησης, συνεισφέροντας στη συλλογική μνήμη της μαύρης σταφίδας.

Φωτογραφίες: Unsplash

Μια ματιά ακόμα:

Ζάχαρη στη διατροφή: 5 εύκολοι τρόποι να μειώσετε από σήμερα την πρόσληψή της!

Φανταστικά Spring Rolls με λαχανικά και γλυκόξινη σάλτσα!