Wellness

Θα μπορούσε η αίσθηση της γεύσης να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής;

Η γεύση, ενδέχεται να έχει θετική επίδραση στην υγεία και τη μακροζωία του άνθρωπου. Τουλάχιστον κάτι τέτοιο ισχύει σε πειραματόζωα, όπως έδειξαν δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Αμερική.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το Πανεπιστήμιο Wayne State και το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας στην Ελβετία, διαπίστωσαν ότι περιορίζοντας την ικανότητα του ζώου να γευτεί το φαγητό του, ανεξάρτητα από το πόσο τρώει, μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί σημαντικά η διάρκεια της ζωής του και ενδεχομένως να επηρεαστεί η διαδικασία της γήρανσης του. 

Οι πικρές γεύσεις φάνηκε να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην διάρκεια ζωής, οι γλυκές γεύσεις φάνηκε να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα, ενώ η δυνατότητα που είχαν οι μύγες των πειραμάτων να γευτούν το νερό είχε την πιο σημαντική επίδραση. Οι μύγες που δεν μπορούσαν να γευτούν το νερό έζησαν μέχρι και 43% περισσότερο από ό, τι άλλες μύγες. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι στις μύγες, η απώλεια της γεύσης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές για να βοηθήσει το σώμα να προσαρμοστεί στην αντίληψη ότι δεν παίρνει επαρκή θρεπτικά συστατικά. 

Η περίπτωση των μυγών που δεν μπορούσαν να γευτούν το νερό, οδήγησε σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Οι ερευνητές λένε ότι τα ζώα έχουν τη δυνατότητα να αντισταθμίζουν την έλλειψη νερού με την αποθήκευση μεγαλύτερης ποσότητας λίπους και στη συνέχεια, να χρησιμοποιούν αυτά τα αποθέματα λίπους για την παραγωγή νερού στο εσωτερικό. Έχουν προγραμματιστεί και περαιτέρω μελέτες για την καλύτερη διερεύνηση του πώς και γιατί, η πικρή και γλυκιά γεύση, επηρεάζουν τη γήρανση. 

Ο συντάκτης της έρευνας, Scott Pletcher, Ph.D., λέει: «Αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς η αισθητική αντίληψη επηρεάζει την υγεία. Αποδεικνύεται ότι οι γευστικοί κάλυκες κάνουν περισσότερα από όσα νομίζαμε. Ξέρουμε ότι είναι σε θέση να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε ή να προσελκύσουμε ορισμένα τρόφιμα, αλλά στις μύγες, φαίνεται ότι η γεύση μπορεί να έχει μια πολύ βαθιά επίδραση στη φυσιολογική κατάσταση και την υγιή γήρανση».

Συντάκτης άλλης  μελέτης, ο Joy Alcedo είπε ότι «Ο κόσμος μας διαμορφώνεται από τις αισθητήριες ικανότητες μας, που μας βοηθούν να περιηγηθούμε στο περιβάλλον μας. Εξετάζοντας  πώς αυτό επηρεάζει τη γήρανση, μπορούμε να θέσουμε τις βάσεις, για νέες ιδέες, ώστε να βελτιώσουμε την υγεία μας».

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η αισθητική αντίληψη μπορεί να επηρεάσει τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την υγεία, όπως η αθλητική απόδοση, ο διαβήτης τύπου II και η γήρανση. Οι δύο νέες μελέτες ωστόσο, παρέχουν μια πιο λεπτομερή ματιά στο ρόλο της αντίληψης της γεύσης. 

Ο Waterson λέει ότι «Τα ευρήματα αυτά μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα την επίδραση των αισθητήριων σημάτων, όχι μόνο ως προς την αισθητική αντίληψη, αλλά και ως την αιτία για σημαντικές αλλαγές στη φυσιολογία που επηρεάζουν τη γενική υγεία και τη μακροζωία. Χρειαζόμαστε περαιτέρω μελέτες για να μας βοηθήσουν να εφαρμόσουμε αυτή τη γνώση για την υγεία του ανθρώπου, ενδεχομένως με προσαρμοσμένες διατροφές ή ακόμα και φαρμακευτικές ουσίες χωρίς αλλαγές στη διατροφή».

Πηγή: www.diettv.gr