Wellness

Υπάρχουν τροφές με αρνητικές θερμίδες και πώς θα φτιάξετε τέλειο κορμί το καλοκαίρι -Ο Κωνσταντίνος Ξένος απαντά!

Ο σύγχρονος τρόπος διατροφής (ζωικά λίπη, γλυκά, λίγα και μεγάλα γεύματα, απομάκρυνση από την λεγόμενη μεσογειακή δίαιτα) έχει συμβάλει σίγουρα στην αύξηση της παχυσαρκίας στην ελληνική κοινωνία. Έτσι, τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για την εύρεση του ιδανικού τρόπου ζωής και διατροφής ο οποίος να παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό και παράλληλα να συμβάλει στην απώλεια σωματικού βάρους.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό ο καθένας να ενημερώνεται σχετικά με τον τρόπο διατροφής από ειδικούς επιστήμονες και έγκυρες μελέτες, καθώς στα πλαίσια της αναζήτησης νέων τρόπων διατροφής έχουν αναπτυχθεί και δίαιτες ή θεωρίες που δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα, όπως η δίαιτα με αρνητικές θερμίδες.

Εμείς συναντήσαμε τον Κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο M.Sc., Ph.D.cand., Κωνσταντίνο Ξένο και του ζητήσαμε να μας λύσει όλες τις απορίες μας σχετικά με το αν υπάρχουν τροφές με αρνητικές θερμίδες, τα 5 ναι και όχι για γρήγορο και αποτελεσματικό αδυνάτισμα το καλοκαίρι κ.α.
Είναι μύθος ή πραγματικότητα η ύπαρξη τροφών με αρνητικές θερμίδες;

Πολλές «παράδοξες» θεωρίες έχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί στο χώρο του αδυνατίσματος. Μία από αυτές είναι και η θεωρία των τροφών με αρνητικές θερμίδες που υποστηρίζει πως τροφές όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα σπαράγγια και άλλες τροφές (αποκλειστικά φυτικές) έχουν την δυνατότητα να προμηθεύουν τον οργανισμό μας με τόσο μεγάλα ποσά βιταμινών και ιχνοστοιχείων, που προάγουν σε σημαντικό βαθμό την ενζυμική δραστηριότητα του οργανισμού και άρα συνεισφέρουν θετικά στο αδυνάτισμα. Η θεωρία αυτή που βασικός της υποστηρικτής είναι ο Δρ.Barnard δεν έχει τεκμηριωθεί από καμία μελέτη που να έχει δημοσιευτεί σε επιστημονική και έγκριτη ιατρική έκδοση! Σαφέστατα λοιπόν το σπανάκι, το μπρόκολο, τα σπαράγγια και το κουνουπίδι είναι πολύ υγιεινές τροφές, πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως ασκούν «μαγική» δράση στο μεταβολισμό!

Πείτε μας 5 ‘’Ναι’’ και 5 ‘’Όχι’’ για γρήγορο και αποτελεσματικό αδυνάτισμα για το καλοκαίρι.

Τα 5 ΝΑΙ για σωστή διατροφή το καλοκαίρι

1 (1)

Ναι στα φρούτα και στα λαχανικά (που με τις αντιοξειδωτικές ουσίες και τις φυτικές ίνες που εμπεριέχουν προασπίζουν μέγιστα την υγεία μας έναντι χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων)
Ναι στα ανεπεξέργαστα δημητριακά (δημητριακά προγεύματος, αναποφλοίωτο ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως)
Ναι στο ελαιόλαδο (ακόμα και στο τηγάνισμα είναι ανώτερο όλων των σπορελαίων που κυκλοφορούν στην Ελληνική Αγορά)
Ναι στο πολύ νερό (τουλάχιστο 1,5 λίτρο καθημερινά)
Ναι στις τακτές ώρες λήψης γευμάτων και στη καθιέρωση πρωινού γεύματος με χαμηλή ποσότητα σακχάρων

Τα 5 ΟΧΙ

Όχι στην υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών (λίπος γαλακτοκομικών, λίπος κρεατικών)
Όχι στη συχνή κατανάλωση τροφίμων έντονα επεξεργασμένων με αλάτι ή νιτρικά άλατα (π.χ. αλλαντικά)
Όχι στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Όχι στις ακραίες-μονοφαγικές-παράδοξες δίαιτες αδυνατίσματος που τελικώς διαιωνίζουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας και βλάπτουν την υγεία
Όχι στην μεγάλη κατανάλωση καφέ

Ποιός ο ρόλος του επιστήμονα διαιτολόγου στη διαχείριση του σωματικού βάρους;

Ο επιστήμονας διαιτολόγος καλείται πρώτα να ξεκαθαρίσει και να επαναπροσδιορίσει αρχές και θεωρίες και μετά να προτείνει λύσεις και μεθόδους.

Να ξεκαθαρίσει για παράδειγμα πως η παχυσαρκία αφορά την υπερβολική συσσώρευση λιπώδους ιστού και όχι απλά βάρους και άρα για να προσδιορισθεί ο βαθμός παχυσαρκίας θα έπρεπε κανονικά να μετρηθεί το ποσό του λίπους και όχι να ανέβει απλά κάποιος στη ζυγαριά.

Να ξεκαθαρίσει επίσης πως η πλειονότητα των περιπτώσεων παχυσαρκίας δεν οφείλεται σε ενδοκρινικά ή άλλα νοσήματα, αλλά σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων σε σχέση με τις ανάγκες του οργανισμού. Και βέβαια να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο πως κανείς θα προλάβει την παχυσαρκία και όχι στο πως θα την αντιμετωπίσει, μιας και όπως δεκάδες επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες υποδεικνύουν, όταν κάποιος γίνει παχύσαρκος, πρέπει να καταβάλει σημαντικά περισσότερες προσπάθειες για να αδυνατίσει από εκείνον που απλά προσπαθεί να διατηρήσει ένα ιδανικό βάρος.

Βλέπετε το σώμα του παχύσαρκου αντιδρά δύστροπα και έντονα σε κάθε προσπάθεια αλλαγής, ενώ έρευνες δείχνουν πως ο μεταβολικός μηχανισμός σε ένα παχύσαρκο άτομο λειτουργεί προσπαθώντας συνέχεια να εξοικονομήσει ενέργεια, πολλαπλασιάζοντας έτσι τη δυσκολία για αδυνάτισμα.

Μια ματιά ακόμα: Ποσό ασφαλή είναι τα παγωτά με στέβια; Ο Κωνσταντίνος Ξένος μας λύνει όλες τις απορίες μας!