Life

Λυκόβρυση: Ο νέος γαστρονομικός προορισμός στη Γλυφάδα για τους λάτρεις της Ελληνικής κουζίνας

H Λυκόβρυση στη Γλυφάδα αποτελεί έναν νέο ξεχωριστό προορισμό για όσους αγαπούν την Ελληνική κουζίνα, η οποία αποκτά κυρίαρχη θέση στο διεθνή γαστρονομικό χάρτη. Στα βραβεία Taste Atlas για τη σεζόν 2024-2025, η Ελληνική κουζίνα αναδείχθηκε η καλύτερη παγκοσμίως.

Το μενού στη Λυκόβρυση στη Γλυφάδα επιμελείται η Νένα Ισμυρνόγλου, ισορροπώντας ιδανικά ανάμεσα στην παράδοση και τις διεθνείς τάσεις της γαστρονομίας. Με μακρά πορεία στον χώρο, η Νένα Ισμυρνόγλου εξελίσσει την Eλληνική γαστρονομία, δίνοντας έμφαση στις άριστες πρώτες ύλες και την εποχικότητά τους την οποία αναδεικνύει μέσα από τις προτάσεις της, διατηρώντας τις γευστικές μνήμες της παράδοσης που παρουσιάζονται μέσα από μια σύγχρονη ματιά. H Nένα μαγειρεύει με φρέσκα αυθεντικά υλικά από έλληνες παραγωγούς και με βάση το ελαιόλαδο, επενδύοντας στην αξία του «σπιτικού» και ταυτόχρονα υγιεινού φαγητού.

Ανάμεσα στις signature συνταγές του μενού, ξεχωρίζει η φρέσκια μαριναρισμένη σφυρίδα, οι γαρίδες με ταραμά και φρέσκα κρίταμα, η ζεστή παντζαροσαλάτα με κορινθιακή σταφίδα, οι φρέσκες ταλιατέλες με άγρια μανιτάρια εποχής, το πεϊνιρλί με στρατσιατέλα Μπέκα και βούτυρο με αυγοτάραχο, το στήθος κόκορα με πέστο βασιλικού, το αρνάκι στα κάρβουνα, η βουβαλίσια μοτσαρέλα Μπέκα με ψητά κυδώνια, το στριφτάρι με γαρίδες σαγανάκι και πολλά άλλα. Ιδιαίτερες γεύσεις και τα γλυκά, όπως το παγωτό λουκούμι και το εκμέκ με σιροπιασμένο τσουρέκι-μαστίχα και κρέμα από φιστίκι Αιγίνης.


Με την πεποίθηση πως η ελληνική μαγειρική, πέρα από διατροφική συνήθεια και γευστική αισθητική, είναι τέχνη μετάδοσης συλλογικών μηνυμάτων ήθους και σοφίας που αφορούν την υγεία σώματος και νου, η Νένα Ισμυρνόγλου αφήνει τη δική της ξεχωριστή σφραγίδα στην ελληνική γαστρονομία.

Μια διαδρομή 137 χρόνων στις καρδιές των bon vivant Αθηναίων

Σημείο αναφοράς στην Αθήνα, η Λυκόβρυση αποτελεί εδώ και πολλές δεκαετίες επιλογή των πρωταγωνιστών της καλλιτεχνικής και πολιτικής σκηνής της χώρας. Χαρακτηριστική είναι η αφήγηση του Διονύση Σαββόπουλου, για στιγμές που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο κλασικό αθηναϊκό στέκι: “Ο Γιώργος Κούνδουρος καθόταν επί χρόνια στη Λυκόβρυση με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο, για να έχει την εποπτεία της πλατείας. Κάθε μέρα τρεις η ώρα έστριβε τα μουστάκια και έτρωγε μία μακαρόνια άσπρα, χωρίς σάλτσα. Αφού τον ήξερε ο Αποστόλης, το γκαρσόνι, και μόλις τον έβλεπε του πήγαινε τη μακαρονάδα. Μία φορά άλλαξε, λέει «Μπιφτέκι». Του πάει το μπιφτέκι, περνάει εκείνη τη στιγμή ο κυρ- Γιάννης Τσαρούχης κι αφηρημένος δεν τον είδε. Του λέει ο Γιώργος «Τι έγινε, Γιάννη, δεν μας χαιρετάς τώρα;», και εκείνος ετοιμόλογος: «Με συγχωρείς, δεν σε γνώρισα με το μπιφτέκι!».

Δεν ήταν μόνο ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νίκος Γκάτσος και ο Αλέκος Σακελλάριος πιστοί θαμώνες της Λυκόβρυσης. Η καλλιτεχνική και πολιτική ελίτ ήδη από τα 60s έδινε ραντεβού στα τραπέζια της, καθιερώνοντάς τη σε αγαπημένη συνήθεια και σταθερό σημείο συνάντησης.

H oνομασία «Λυκόβρυση» και το ταξίδι της στο χρόνο

To ταξίδι στον χρόνο της ονομασίας Λυκόβρυση ξεκινά πολύ πριν από τη δεκαετία του ’60, όταν πρωτοάνοιξε το κατάστημα στο Κολωνάκι. Ήταν στα τέλη του 19ου αιώνα, το 1887, όταν μία ομάδα φίλων, όλοι ευκατάστατοι Αθηναίοι, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν ένα πρότυπο Γαλακτοκομείο. Την επιχείρησή τους ονόμασαν «Γλυκόβρυση», με το όνομα στο πέρασμα των χρόνων να καθιερώνεται ως «Λυκόβρυση».
Οι εκτάσεις που ανεγέρθηκε το Γαλακτοκομείο ανήκαν στον Δημήτριο Σούτσο, ευκατάστατο αστό και εγγονό του ηγεμόνα της Μολδαβίας Μιχαήλ Σούτσου. Ο Σούτσος έβλεπε μπροστά από την εποχή του και θέλησε να εκμεταλλευτεί την επικείμενη ολοκλήρωση του Ζαππείου Μεγάρου το 1888 και την οργάνωση της Δ’ Ζάππειας Ολυμπιάδας, δημιουργώντας το σύγχρονο Γαλακτοκομείο που θα λειτουργούσε σαν σταθμός διανομής γαλακτοκομικών προϊόντων σε όλη την πρωτεύουσα. Το όνομα «Γλυκόβρυση» δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς έτσι ονομαζόταν μια από τις δύο πολύτιμες πηγές νερού της ευρύτερης περιοχής. Η επιχείρηση, που εγκαταστάθηκε απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο, νοτιανατολικά του Εθνικού Κήπου, δεν άργησε να γράψει την δική της ιστορία επιτυχίας, αποτελώντας ένα γαλακτοκομείο – πρότυπο για την εποχή.

Σημείο αναφοράς στην κοινωνική ζωή των Αθηναίων

Γενιές και γενιές Αθηναίων απόλαυσαν την φιλοξενία, έπαιξαν, μεγάλωσαν και ερωτεύτηκαν στα χαρακτηριστικά τραπεζάκια της Λυκόβρυσης, όπως καθιερώθηκε το όνομα στα χρονια. Το κατάστημα εξελίχθηκε σε Γαλακτοπωλείον – Ζαχαροπλαστείον, με τον χώρο να ανανεώνεται ριζικά σε ένα εντυπωσιακό καλλιτεχνικό περίπτερο, που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Αξελός.
Τη δεκαετία 1930 η Λυκόβρυση μαζί με την Όαση και την Αίγλη ήταν το απόλυτο τρίγωνο της διασκέδασης των Αθηναίων με τον θεατρικό συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά να αποκαλεί τα δημοφιλή αυτά κέντρα «διακεκριμένα νυφοπάζαρα της πόλεως»! Λίγα χρόνια μετά, το κλασικό στέκι της Λυκόβρυσης μετονομάστηκαν σε «Πεύκα», φιλοξενώντας θερινά βαριετέ, ενώ το 1965, μετά από περισσότερα από ογδόντα χρόνια σε ρόλο πρωταγωνιστή όχι μόνο στην οικονομική ζωή αλλά και στην ψυχαγωγία της Αθήνας, οι εγκαταστάσεις κατεδαφίστηκαν.

Σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κολωνάκι

Αυτό το “τέλος”, όμως, ήταν απλά μια άνω τελεία σε μια διαδρομή ξεχωριστών στιγμών και φανατικών θαμώνων. Έχοντας κερδίσει περίοπτη θέση στην καρδιά των κατοίκων της Αθήνας, το brand «Λυκόβρυση» απέκτησε τη δική τoυ υπεραξία. Και έγινε το όνομα για το restaurant-cafe που άνοιξε το 1969 στην πλατεία Κολωνακίου, σε ένα εκλεκτικιστικό κτίριο της δεκαετίας 1920, ένα spot που εξελίχθηκε σε ένα από τα αγαπημένα της περιοχής. Η Λυκόβρυση άντεξε στο χρόνο, πιάνοντάς τον… αγκαζέ με φινέτσα για να ταξιδέψει μαζί του στο μέλλον, διατηρώντας πάντα το ξεχωριστό της κλασικό στιλ.
Η νέα της θέση την καθιέρωσε ως σημείο συνάντησης στην Πλατεία Φιλικής Εταιρείας στο Κολωνάκι, τον θρυλικό «μπιντέ», όπως αποκαλούσαν την πλατεία χάρη στη μικρή νησίδα σε σχήμα που θύμιζε λεκάνη μπιντέ. Κάτω από τη νησίδα, είχαν τοποθετηθεί περίπου είκοσι τραπεζάκια με πάνινες πολυθρόνες που μοιράζονταν η Λυκόβρυση και το Ελληνικόν. Υπάρχει, μάλιστα, σπάνιο σχέδιο του Μίνου Αργυράκη από το σημείο, όπου απεικονίζεται σε ένα τραπέζι ο Νίκος Γκάτσος, δίπλα του ο Δήμος Μούτσης και απέναντί ο Μάνος Χατζιδάκις. Καλλιτέχνες διανοούμενοι και πολιτικοί έκλειναν τα ραντεβού τους στη«Λυκόβρυση» απολαμβάνοντας τον καφέ τους και τα μοναδικά γλυκά του Λευτέρη του ζαχαροπλάστη.

Η Λυκόβρυση έρχεται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Με μια διαδρομή ενάμιση σχεδόν αιώνα μέσα από την οποία ξετυλίγονται ατελείωτες διηγήσεις με πρωταγωνιστές τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της πολιτιστικής και πολιτικής ζωής του τόπου, η Λυκόβρυση παραμένει ένα από τα πιο κλασικά σημεία συνάντησης στο Κολωνάκι. Πλέον η Λυκόβρυση βρίσκεται και στη Γλυφάδα, στο νούμερο 34 της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη, μεταφέροντας το flair και το ξεχωριστό DNA της και στα νότια προάστια της Αθήνας, επενδύοντας στη μοναδική φιλοξενία, την ξεχωριστή ατμόσφαιρα, την ενέργεια που πηγάζει από τη συναρπαστική ιστορική της διαδρομή, αλλά και την απαράμιλλη ποιότητα που όσα χρόνια κι αν περάσουν αποτελεί σήμα κατατεθέν της.

Lykovrisi, Γρηγορίου Λαμπράκη 34, Γλυφάδα
@lykovrisi_glyfada

Διαβάστε ακόμα:

Γιάννης Βούρος: Αθωώθηκε για την υπόθεση με τα πλαστά τιμολόγια -«Αισθάνομαι δικαιωμένος»

Μαρία Ιακώβου για Θηρίο: «Έχει ήδη φύγει και από τη δική μας πλευρά εξώδικη δήλωση»

Μαριλού Κατσαφάδου για Πάνο Νάτση: «Κάπου νιώθεις ότι όλο αυτό μπορεί και να μη συμβαίνει στην πραγματικότητα»