Μαμά-Παιδί
“Δεν πάω σχολείο, σου λέω!”. Τι μπορείς να κάνεις;
Πολλά παιδιά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, κυρίως όσα πηγαίνουν στις πρώτες τάξεις, δυσφορούν ή αρνούνται να πάνε στο σχολείο. Μερικές φορές μάλιστα, η άρνηση του παιδιού είναι τόσο έντονη, που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Το παιδί κλαίει ασταμάτητα, εκλιπαρεί τους γονείς του να το κρατήσουν μακριά ή τους υπόσχεται ότι θα πάει την…άλλη μέρα. Στην περίπτωση που οι γονείς το πιέσουν έντονα, είτε κλείνεται στο δωμάτιο του είτε γίνεται ιδιαίτερα επιθετικό απέναντί τους.
Άλλοτε πάλι, αφήνεται, παθητικά να οδηγηθεί στο σχολείο αλλά πολύ σύντομα αρχίζει ένα μαραθώνιο συμπτωμάτων και εκδηλώσεων μήπως και τραβήξει την προσοχή των γονιών του. Μηχανεύεται, δηλαδή , απεγνωσμένα , τρόπους για να πείσει ότι δεν θέλει με τίποτα το σχολικό θρανίο και προτιμά να το “παίζει” άρρωστος, παρά να υποστεί το σχολείο.
Οι γονείς πανικοβάλλονται, πιστεύουν ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει στην υγεία του παιδιού τους και σπεύδουν να συμβουλευτούν τον παιδίατρο, ο οποίος τις περισσότερες φορές , τους διαβεβαιώνει ότι τίποτα το παθολογικό δεν συμβαίνει.
Έρχονται τότε να σκεφτούν μήπως πίσω από τα διάφορα συμπτώματα, που, κατά καιρούς , εμφανίζει το παιδί τους κρύβεται η “σχολική φοβία”.
Ποια, όμως, σώματα συμπτώματα εκδηλώνει για να αποφύγει το σχολείο;
Εμετός
Το παιδί που υποφέρει από σχολική φοβία κάνει πολύ συχνά εμετό, κυρίως το πρωί και μάλιστα, αφού πιεί το γάλα του.
Είναι η ώρα που φεύγει για το σχολείο, τον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο. Μερικά παιδιά βέβαια, όσα είναι ιδιαίτερα αγχώδη, κάνουν εμετό και τη νύχτα στο κρεβάτι τους. Ας σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τον εμετό που οφείλεται σε κάποια αρρώστια, ο εμετός που έχει ψυχογενή αιτία δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό, διάρροια κτλ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εμετός εμφανίζεται σαν επιδημία τις πρώτες μέρες του σχολείου και εξαφανίζεται, σχεδόν αυτόματα, όταν το σχολείο είναι κλειστό. Αυτή η ερώτηση (αν κάνει εμετούς το Σάββατο), είναι η πρώτη και η βασικότερη που θα σας κάνει ο παιδίατρος σας αν ζητήσετε τη γνώμη του. Προσοχή. Στην περίπτωση που ο μικρός σας μαθητής εμφανίσει παρόμοιο σύμπτωμα, μην ανησυχήσετε. Δείξτε κατανόηση στο πρόβλημα του και μην τον μαλώσετε. Οι φωνές, οι απειλές ή ακόμη χειρότερα το ξύλο , έχουν αντίθετα αποτελέσματα. Και πάνω από όλα, μην τον πιέσετε να πιεί το γάλα του. Είναι καλύτερα να πάει σχολείο έστω και νηστικός, φτάνει να πάει.
Και μην ξεχνάτε πως η χορήγηση αντιεμετικών φαρμάκων στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν βελτιώνει την κατάσταση.
Πόνος στη κοιλιά
Ο κοιλιακός πόνος, αναμφισβήτητα, ανησυχεί όχι μόνο τους γονείς , αλλά και το γιατρό, αν και το 90% των περιπτώσεων δεν έχει παθολογικά αίτια. Πρέπει να θυμόσαστε καλά, πως το παιδί που διαμαρτύρεται ότι πονάει η κοιλιά του ΔΕΝ παίζει θέατρο. Τις περισσότερες φορές πονάει πραγματικά ή… νομίζει ότι πονάει. Αυτό συμβαίνει γιατί τα συνηθισμένα ερεθίσματα του νευρικού συστήματος του εντέρου, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, περνούν απαρατήρητα. Όταν όμως το παιδί έχει ψυχολογικά προβλήματα, αυτά μεγεθύνονται ακόμη περισσότερα και εκφράζονται είτε με παραπονιάρικο τρόπο , είτε έντονα και πολλές φορές εκρηκτικά. Ο πόνος, είναι συχνός και διαρκεί πολύ λίγα λεπτά. Συνήθως το παιδί χάνει το κέφι του, σταματά το παιχνίδι και βάζει τα χέρια του στην κοιλιά.
Όπως συμβαίνει και με τον εμετό, συχνά το παιδί ξυπνά τη νύχτα, συνήθως την ίδια ώρα, βάζει τα κλάματα και σφαδάζει στους πόνους. Μόλις όμως, η μητέρα τρέξει κοντά του, καθίσει στο προσκέφαλο του και το φιλήσει, τότε το μικρό αγγελούδι γίνεται ως δια μαγείας καλά. Ο πόνος αρχίζει σιγά-σιγά να υποχωρεί και το παιδί συνεχίζει ήρεμα τον ύπνο του. Η χρήση αναλγητικών και σπασμολυτικών φαρμάκων σπάνια ωφελεί.
Πονοκέφαλος
Όταν το παιδί σας παραπονιέται για πόνο στο κεφάλι, που εμφανίζεται στην έναρξη του σχολείου, σκεφτείτε μήπως οφείλεται στη σχολική φοβία. Ο πονοκέφαλος , κάνει την εμφάνιση του συνήθως την ώρα που το παιδί ετοιμάζεται για το σχολείο ή όταν είναι στιγμή να μελετήσει τα μαθήματα του.
Αν και στο 90% των περιπτώσεων, δεν υπάρχει οργανική αιτία , εν τούτοις το παιδί χρειάζεται τη βοήθεια και τη συμπαράστασή σας. Αν το παιδί, παρά την προσπάθεια και την κατανόηση σας, συνεχίσει να παραπονιέται για πονοκέφαλο, τότε συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας και ένα παιδοψυχολόγο.
Ναι στην ενθάρρυνση. Όχι στην τιμωρία
Η πορεία του παιδιού με σχολική φοβία συνήθως εξελίσσεται καλά, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει πλήρης επανένταξη του στο σχολείο, πάντα όμως με την ψυχική υποστήριξη και τη συμπαράσταση της οικογένειας. Μην ξεχνάτε πόσο σημαντικό είναι για κάθε παιδί να το ενθαρρύνετε για τις πράξεις του και να του χαρίζετε τον έπαινο όταν το δικαιούται. Ο μικρός σας μπόμπιρας χρειάζεται την κατανόηση ας, ακόμα και αν σας παρουσιάζει κάποιο φανταστικό πρόβλημα. Η έλλειψη κατανόησης και επαφής με το παιδί σας, δυσκολεύει κάθε καλή διάθεση και προσπαθεί για σωστή ανατροφή και εκπαίδευση. Προσοχή , όμως! Σε καμία περίπτωση το παιδί δεν πρέπει να σταματήσει το σχολείο ακόμα και αν “υποδύεται” τον άρρωστο. Πρέπει να καταλάβει ότι οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει, έχει τη λύση του, αφού μπορεί να σας έχει συμπαραστάτες σε κάθε δύσκολη στιγμή. Ακόμα, να συνειδητοποιήσει ότι όλοι έχουν κάποιες υποχρεώσεις, συχνά όχι και τόσο ευχάριστες. Καλό λοιπόν θα ήταν το παιδί πριν χρειαστεί να μένει στον παιδικό σταθμό, να πηγαίνει στην αρχή λίγες μόνο ώρες, έτσι ώστε να έρχεται σιγά-σιγά σε επαφή με τα άλλα παιδιά και το περιβάλλον. Έτσι, θα αρχίσει να προσαρμόζεται στον καινούριο χώρο. Αν πράγματα, από την πρώτη στιγμή το παιδί σας νέσει ασφάλεια στο “ξένο” περιβάλλον θα δείτε πόσο ομαλά θα προσαρμοστεί στη μικρή σχολική κοινωνία.