Μαμά-Παιδί

Επιλόχεια κατάθλιψη: Υπάρχει τρόπος να καταλάβεις αν θα νοσήσεις;

Σαν Φρανσίσκο: Τα επίπεδα της ορμόνης του στρες pCRH θα μπορούσαν να προβλέψουν τον κίνδυνο της ανάπτυξης επιλόχειας κατάθλιψης των γυναικών, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας. Η εν λόγω έρευνα αποδεικνύει ότι η μέτρηση των επιπέδων αυτής της ορμόνης, που ονομάζεται κορτικοτροπίνη του πλακούντα θα μπορούσε κάποια μέρα να βοηθήσει στην αναγνώριση των γυναικών που είναι επιρρεπείς στην επιλόχεια κατάθλιψη λίγο πριν τον τοκετό. «Οι γυναίκες που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης προγεννητικά έχουν αυξημένο κίνδυνο», αναφέρει η ψυχολόγος Λόρα Γκλίν. Η επιστημονική μελέτη έδειξε ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στα επίπεδα της εν λόγω ορμόνης pCRH και της επιλόχειας κατάθλιψης.

Περαιτέρω έρευνα, ωστόσο, είναι απαραίτητη για να καθοριστεί το πώς ακριβώς λειτουργεί συνδέονται αυτά μεταξύ τους. Ο πλακούντας που παρέχει την τροφή στο παιδί, παράγει αυτή την ορμόνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση λίγο πριν τον τοκετό. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η ορμόνη παίζει σημαντικό ρόλο στο χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο καθορίζεται η ακριβής ημερομηνία του τοκετού. «Ονομάζεται ρολόι του πλακούντα», αναφέρει η Λόρα Γκλίν. «Οι γυναίκες για παράδειγμα που γεννούν πρόωρα τείνουν να δείχνουν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης pCRH σε σχέση με αυτές που γεννούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα».

Σύνδεση με την κατάθλιψη
Για να αντιληφθεί κανείς πώς τα επίπεδα της ορμόνης συνδέονται με την επιλόχεια κατάθλιψη, η Γκλιν και οι συνεργάτες της μέτρησαν τα επίπεδά της στο αίμα 170 εγκύων που διένυαν την 15η, την 19η, την 25η, την 31η και την 36η βδομάδα κύησης. (Μία πλήρης κύηση διαρκεί 40 βδομάδες). Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα κατάθλιψης των γυναικών στους 3 και στους 6 μήνες μετά τον τοκετό. Οι γυναίκες που είχαν υψηλά επίπεδα της ορμόνης κατά την 25η βδομάδα της εγκυμοσύνης τους έτειναν να παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης 3 μήνες μετά τον τοκετό, σε σύγκριση με αυτές των οποίων τα επίπεδα ήταν χαμηλότερα κατά τη μέση περίπου της εγκυμοσύνης. Ωστόσο δεν υπήρξαν ευρήματα σχετικά με τη συμπεριφορά των γυναικών 6 μήνες μετά τον τοκετό.

Προληπτική θεραπεία
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναγνώριση των γυναικών που κινδυνεύουν από επιλόχεια κατάθλιψη πριν τον τοκετό, ώστε να επέμβουν ιατρικά άμεσα. Είναι δύσκολο για μια γυναίκα να προσπαθεί να τα βγάλει πέρα ταυτόχρονα με τη μητρότητα και με την κατάθλιψη, αλλά εξίσου δύσκολο είναι να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό. Γι’ αυτό το λόγο είναι χρήσιμο ο γιατρός να μπορεί να το γνωρίζει από πριν για να βοηθήσει. Είναι πολύ σημαντικό να προβλέψεις τον κίνδυνο νωρίς, διότι η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην ψυχική υγεία της γυναίκας. «Δεν υποφέρει μόνο η μαμά, αλλά και το μωρό, καθώς τα συναισθήματά της θα επηρεάσουν αρνητικά και την ανάπτυξη του παιδιού και μάλιστα με έκδηλους τρόπους», αναφέρει η Γκλιν.

Η ψυχολόγος δεν μπορεί να εξηγήσει επακριβώς γιατί τα επίπεδα αυτής της ορμόνης προλαμβάνουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης, αλλά τα αποδίδει στο γεγονός ότι κάποιες γυναίκες αργούν να ανακτήσουν την κατάσταση υγείας που είχαν προ εγκυμοσύνης. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η επιλόχεια κατάθλιψη που εμφανίζεται σύντομα μετά τον τοκετό μπορεί να έχει διαφορετικές συνέπειες από την κατάθλιψη που εμφανίζεται αργότερα.