Μαμά-Παιδί

Τα SOS της διατροφής στην εγκυμοσύνη

1. Εφοδιάσου με αρκετό φυλλικό οξύ. Ιδανικά θα ήταν καλό να λαμβάνεις βιταμίνη Β πριν μείνεις έγκυος. Η επαρκής πρόληψη το πρώτο τρίμηνο, μειώνει την εμφάνιση διάφορων προβλήμάτων, όπως ελαττώματα στον νευρικό σωλήνα.
2. Μην τρως για δύο. Αρκετές γυναίκες παίρνουν υπερβολικό βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν διαβήτη ή προεκλαμψία και να γεννηθεί πρόωρα το μωρό ή αρκετά μεγάλο.
3. Μην ξεχνάς το ψάρι. Το να λαμβάνεις επαρκή ποσότητα καλών λιπαρών, είναι ότι καλύτερο μπορείς να κάνεις τόσο για τη δική σου υγεία όσο και για του μωρού. Τα ωμέγα 3 λιπαρά ενισχύουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, με αποτέλεσμα καλύτερη όραση, μνήμη, κινητικές δεξιότητες και κατανόηση της γλώσσας στην πρώιμη παιδική ηλικία. Ωστόσο καλό είναι να αποφεύγεις την κατανάλωση μεγάλων ψαριών καθώς είναι επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα, που είναι τοξικά.
4. Απόφυγε το αλκοόλ.  σοβαρές εγκεφαλικές αλλοιώσεις, μειωμένος ρυθμός ανάπτυξης, νοητική καθυστέρηση και προβλήματα στην όραση  είναι μερικές από τα πιθανές παρενέργειες της κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που μπορεί να παρουσιαστούν στο έμβρυο. Καμία ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής.
5. Πάρε επαρκή σίδηρο.  Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χρειάζεσαι σχεδόν διπλάσια ποσότητα σιδήρου, προκειμένου να υποστηρίξεις 50% την αύξηση του όγκου στο αίμα και να βοηθήσεις το έμβρυο να αποθηκεύσει σίδηρο. Για την καλύτερη απορρόφηση σιδήρου, μπορείς να το συνδυάσεις με τροφές  πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως χυμό πορτοκάλι, φράουλες, ακτινίδια. 
6. Πρόσοχη στα βακτήρια. Για να προστατεύσεις το έμβρυο από βλαβερά βακτήρια, όπως σαλμονέλα, λιστέρια και E coli, απόφυγε τα μαλακά τυριά από μη παστεριωμένα γάλα, όπως επίσης και τα ωμά ή όχι καλοψημένα φαγητά (κοτόπουλο, αυγά, θαλασσινά). Μην καταναλώνεις φαγητό, το οποίο έχει μείνει εκτός ψυγείου πάνω από δύο ώρες, ενώ πλένε πολύ καλά τα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά.
7. Περιόρισε την καφεϊνη. Περίπου 300 ml καφέ ή περίπου δύο φλυτζάνια, θεωρείται αποδεκτή ποσότητα για μία έγκυο. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί συνιστούν την όσο το δυνατόν λιγότερη κατανάλωση καφείνης.
8. Μείνε μακριά από το πρόχειρο φαγητό. Σύμφωνα με την Elizabeth Somer, M.A., R.D., συγγραφέα του «Nutrition for a Healthy Pregnancy», η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει αντίκτυπο στις μετέπειτα διατροφικές προτιμήσεις του παιδιού.
9. Πάρε αρκετό ασβέστιο. Το μωρό σου χρειάζεται το ασβέστιο για την σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Σύμφωνα με την κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Βάσια Καρπαθίου, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης  είναι απαραίτητη η αύξηση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προιόντων με στόχο τις 2-3 μερίδες ημερησίως προκειμένου να καλυφτούν οι απαιτήσεις σε ασβέστιο (1000 mg/ημέρα). Προσοχή δε πρέπει να δοθεί σε περιπτώσεις που ακολουθείται κάποια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνη, καθότι τότε αυξάνεται η απέκκριση του ασβεστίου από τα ούρα, καθώς και σε περιπτώσεις χορτοφαγικών διαιτών που είναι συνήθως πλούσιες σε άλατα φυτικού και οξαλικού οξέος, που μειώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου.
10. Εστίασε στις φυτικές ίνες. Μια διατροφή υψηλή σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, σε προφυλάσουν από τις αιμορροΐδες και σου δημιουργούν το αίσθημα της πληρότητας. Τα τρόφιμα που είναι υψηλά σε φυτικές ίνες, συσκευάζονται με βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του μωρού.