Μαμά-Παιδί

Μήπως η πιπίλα είναι επικίνδυνη;

Μπορεί η πιπίλα να αποδεικνύεται σωτήρια για αρκετούς γονείς, αλλά μία έρευνα εστιάζει σε κάτι που μέχρι τώρα μάλλον δεν είχαν σκεφτεί γι αυτές: τα μικρόβια. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, οι πιπίλες είναι  γεμάτες με βακτήρια, ζυμομύκητες και μούχλα, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνει τα μωρά παρά να τα ηρεμεί. Μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Παθολογίας, υπέδειξε ότι μία μολυσμένη πιπίλα αναπτύσσει μία βιομεμβράνη – οι ερευνητές περιγράφουν ως «γλοιώδη επίστρωση των βακτηρίων» που αλλάζει την φυσιολογική ισορροπία των μικροβίων στο στόμα και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική σε αντιβιοτικά.
Ωστόσο, πολλοί  εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας αλλά και οι γονείς δεν φάνηκαν να ανησυχούν με τις τελευταίες διαπιστώσεις και παραμένουν επιφυλακτικοί με το θέμα, όπως και με την υπερβολική και ακραία καθαριότητα. Επισημαίνουν μάλιστα ότι μία βρώμικη πιπίλα μπορεί να μην είναι κάτι τόσο κακό, επειδή βοηθά το παιδί να χτίσει το ανοσοποιητικό του σύστημα.
Τι κάνεις λοιπόν, όταν το παιδί σου φτύσει ή απλά πετάξει την πιπίλα του κάτω; Οι ειδικοί προτείνουν να την πλύνεις καλά με σαπούνι πιάτων, να την ξεβγάλεις με κρύο νερό και να την αφήσεις να στεγνώσει από τον αέρα. Μπορείς να τη βουτήξεις σε ένα ποτήρι με μαγειρική σόδα και νερό, να την ξεπλύνεις και να την αφήσεις πάλι να στεγνώσει. Όταν είσαι έξω μπορείς να έχεις μερικές καθαρές πιπίλες σε μία πλαστική σακούλα για περισσότερη ευκολία. Αν πάλι δεν έχεις και το μωρό σου την φτύσει, οι ειδικοί συμβουλεύουν να την σκουπίσεις με μία χαρτοπετσέτα για να μειώσεις τη συσσώρευση της βιομεμβράνης.