Μαμά-Παιδί

Μαθήματα μουσικής στα μικρά παιδιά; Υπάρχει καλός λόγος

«Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου πριν την ηλικία των 7 ετών, επιδρά στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων των παιδιών», σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστημίο Κονκόρντια στο Μόντρεαλ, με δημοσίευσή τους στο «Journal of Neuroscience». Όπως ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης, Virginia Penhune «Η εκμάθηση ενός μουσική οργάνου απαιτεί συγχρονισμό των άκρων στα οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα». Δεδομένου ότι σε ηλικία 6 μέχρι 8 ετών συντελούνται αλλαγές που επηρεάζουν μακροπρόθεσμα τον εγκέφαλο, όσα παιδιά μαθαίνουν μουσική σε αυτό το διάστημα, επιταχύνουν την ανάπτυξη των κινητικών τους δεξιοτήτων και ενεργοποιούν το τμήμα αυτό του εγκεφάλου που ευθύνεται για το σχεδιασμό και την εκτέλεση των κινήσεων, προκαλώντας μακροπρόθεσμες αλλαγές στον εγκέφαλό τους. Οι ερευνητές μελέτησαν, με τη βοήθεια απεικονιστικών μεθόδων, τον εγκέφαλο 36 μουσικών, τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες: εκείνους που είχαν ξεκινήσει να μαθαίνουν μουσική πριν από την ηλικία των επτά ετών και σε εκείνους που ξεκίνησαν αργότερα. Επίσης, μελέτησαν και μια ομάδα εθελοντών που δεν είχε διδαχθεί ποτέ μουσική. Διαπίστωσαν, λοιπόν, πως όσοι εθελοντές είχαν αρχίσει να μαθαίνουν μουσική πριν από την ηλικία των επτά ετών, εμφάνιζαν μεγαλύτερη ακρίβεια ως προς το συγχρονισμό των κινήσεων τους, συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Όσοι είχαν διδαχθεί μουσική μετά τα 7 τους χρόνια, αλλά και όσοι δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με τη μουσική δεν εμφάνιζαν καμία διαφορά, κάτι που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα πως αλλαγές, θα προκληθούν είτε νωρίς, ή αλλιώς ποτέ. Αυτό, βέβαια, δε συνεπάγεται πως εάν ένα παιδί ξεκινήσει να μαθαίνει μουσική από μικρή ηλικία, θα γίνει αναγκαστικά… Μότσαρτ! Όπως εξηγεί η δρ Virginia Penhune «Όσοι ξεκινούν νωρίς έχουν κάποιες δεξιότητες και αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου που τους συνοδεύουν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Οι μουσικές επιδόσεις, όμως, απαιτούν ικανότητες, επικοινωνία, ενθουσιασμό, προσωπικό στιλ και πολλά άλλα, μη μετρήσιμα στοιχεία. Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου σε μικρή ηλικία θα μπορούσε να ευνοήσει την έκφραση της ιδιοφυΐας, αλλά δε μας κάνει αυτομάτως ιδιοφυΐες στη μουσική». Η μουσική, όμως, έχει αποδειχθεί πως έχει πολλές ακόμη ευεργετικές ιδιότητες.

 

• Μειώνει το στρες. Όσοι έχουμε τη συνήθεια να κυκλοφορούμε με ένα MP3, να ακούμε την αγαπημένη μας μουσική στο αυτοκίνητο ή να παίζουμε κάποιο μουσικό όργανο, έχουμε λιγότερο άγχος. Μάλιστα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως έχει στον οργανισμό μας ακριβώς την ίδια επίδραση με ένα χαλαρωτικό μασάζ!

• Βελτιώνει την ακοή ( όσοι παίζουν κάποιο μουσικό όργανο έχει διαπιστωθεί πως έχουν καλύτερο ακοή, καθώς εξασκείται το αυτί τους να διακρίνει και να αντιλαμβάνεται τις νότες).

• Όσο περίεργο και αν ακούγεται, η μουσική βοηθάει και στην καρδιά! Ερευνητές της Πανεπιστημιακή Κλινική του Maryland κατέληξαν στο συμπέρασμα πως βοηθά να απελευθερωθεί περισσότερο αίμα στις αρτηρίες.

• Καταπραΰνει τον πόνο, αφού μας αποσπά την προσοχή και μας ηρεμεί …λειτουργώντας σαν φυσικό παυσίπονο!

• Ενισχύει τη μνήμη. Τα παιδιά που διδάσκονται κάποιο μουσικό όργανο και μαθαίνουν να αποστηθίζουν παρτιτούρες τείνουν να εξασκούν τη μνήμη τους.