Μαμά-Παιδί
Ποια παιχνίδια βοηθούν την ανάπτυξη των γνωστικών δεξιοτήτων του παιδιού;
Από τη στιγμή της γέννησης, το παιχνίδι αποτελεί για το παιδί έναν φυσικό τρόπο μάθησης και ανάπτυξης. Γι’ αυτό και θα πρέπει να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι του ημερήσιου προγράμματος των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Εκτός από την ψυχαγωγία που προσφέρει, το παιχνίδι συμβάλλει και στην προώθηση ευρύτερων στάσεων μάθησης, όπως η περιέργεια, η φαντασία, η δημιουργικότητα και η επιμονή, καθώς και στην ανάπτυξη των γνωστικών λειτουργιών, όπως η μνήμη. Επίσης, μέσα από δημιουργικές παιδικές δραστηριότητες θα έχετε την ευκαιρία να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το μικρό σας και το παιδί πραγματικά θα απολαύσει το παιχνίδι με τη μαμά του!
Τα καταλληλότερα παιχνίδια για παιδιά προσχολικής ηλικίας, είναι, φυσικά, αυτά που τα βοηθούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους και, σύμφωνα με έρευνες, αυτά ανήκουν στις εξής τρεις κατηγορίες.
Παιχνίδια με σχήματα και χρώματα
Το να μάθει να αναγνωρίζει τα σχήματα και τα χρώματα βοηθάει το παιδί να αντιλαμβάνεται καλύτερα τον κόσμο. Εκτός από τα παιχνίδια που προκαλούν τα παιδιά να τοποθετήσουν το σωστό σχήμα στην ανάλογη τρύπα, μπορείτε να επινοήσετε και ποικίλες δραστηριότητες, για παράδειγμα, βάλτε το παιδάκι σας να εντοπίσει γεωμετρικά σχήματα μέσα στο σπίτι π.χ. ορθογώνιο είναι: το βιβλίο, το μαξιλάρι, το κουτί του παζλ, κύκλος είναι: το πιάτο, το ρολόι κ.τ.λ. Ακόμη, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα κολλάζ, στο οποίο το μικρό σας θα βάλει όλα τα σχήματα που είναι ίδια, μαζί, δημιουργώντας έτσι διάφορες πόλεις π.χ. στο επάνω μέρος του χαρτιού θα κολλήσει όλα τα τετράγωνα, δημιουργώντας έτσι την «Τετραγωνούπολη» κ.τ.λ.
Παιχνίδια με αριθμούς
Το να μάθει το παιδί να μετράει και να αρχίσει να καταλαβαίνει τις ποσότητες και τους αριθμούς, δεν αποτελεί εφόδιο μόνο για την παιδική ηλικία, αλλά βάζει τις βάσεις για την ενήλικη μαθηματική του πορεία! Αφού το παιδί εξοικειωθεί λίγο με τους αριθμούς, μπορείτε να βρείτε σχετικά παραμύθια π.χ. τα τρία γουρουνάκια. Μέσα από ζωγραφιές, τραγούδια και με συνεχή επανάληψη, το παιδί θα μάθει σιγά σιγά να μετράει μέχρι το δέκα. Μπορείτε να ζητήσετε από το μικρό σας να σας φέρει αντικείμενα του σπιτιού και να δημιουργήσετε έτσι διάφορες ομάδες, π.χ. με 3 πραγματάκια .
Παιχνίδια με τα μεγέθη
Το να μάθει ένα παιδάκι από νωρίς πoιο είναι μεγάλο και πoιο μικρό, είναι ένας άθλος για τους γονείς. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με πολλά παραδείγματα, όπως: Να βάλει σε σειρά μεγέθους (μικρό προς μεγάλο) ή ( μεγάλο προς μικρό ) μια ομάδα από παιχνίδια ή να ζωγραφίσετε μαζί το ίδιο σχέδιο π.χ. ένα σπιτάκι σε τρία μεγέθη (μικρό, μεσαίο, μεγάλο). Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστελίνη, ώστε εσείς και το παιδάκι σας να πλάσετε μικρά και μεγάλα αντικείμενα και να τα εντάξετε σε μια ιστοριούλα. Το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία και όρεξη!