Μαμά-Παιδί

Πώς βοηθάμε τα παιδιά μας όταν αυτά αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες

 

Με τον όρο “μαθησιακές δυσκολίες”, πολλοί επιστήμονες περιλαμβάνουν, κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζει το παιδί στο σχολείο και αυτή μπορεί να είναι:

υπερκινητικότητα,δυσλεξία, δυσαριθμησία, διάσπαση προσοχής, προβλήματα προσαρμογής ή συμπεριφοράς.
Με απλό τρόπο, ορίζουμε ως μαθησιακές δυσκολίες τα όποια προβλήματα οδηγούν στη μη αναμενόμενη σχολική επίδοση.
Ως γονείς, με παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες,είναι καλό και σπουδαίο, να τα αντιμετωπίζουμε με Αγάπη, Υπομονή και Επιμονή.
Είναι καλό, να τα ενθαρρύνουμε και να μην τα αποδοκιμάζουμε καθώς και να αποφεύγουμε τις τιμωρίες και κυρίως αυτές που μπορούν να ταπεινώνουν ένα παιδί!
Να αποκλείουμε από το λεξιλόγιο μας, τους “κακούς χαρακτηρισμούς” και τις φράσεις κλισέ, όπως: “Έξυπνος…αλλά τεμπέλης και αδιάφορος!”
Να μην τα συγκρίνουμε ποτέ με άλλα παιδιά, θεωρώντας πως έτσι δίνουμε κίνητρο στο παιδί μας να ενεργοποιηθεί γιατί διατρέχουμε το σοβαρό κίνδυνο να είμαστε εμείς οι υπεύθυνοι που θα καλλιεργήσουμε το αίσθημα της”ζήλειας”, στον εσωτερικό του κόσμο.
Να το προστατεύουμε και να μην το υπερπροστατεύουμε, εννοώντας πως πρέπει πάντα να είμαστε σε επαγρύπνηση, για τη βοήθεια που θα μας ζητηθεί και όχι να τρέχουμε μπροστά από το ίδιο το παιδί, δίνοντας του την εντύπωση, “ότι δεν το θεωρούμε ικανό”.
Σοφό είναι, να συνεργαζόμαστε χωρίς προκατάληψη, με τους ειδικούς και το σχολείο, αναζητώντας από κοινού γνώσεις και μεθόδους που θα μας βοηθήσουν.
Να θέτουμε όρια στη χρήση κάθε είδους οθόνης (υπολογιστή ή τηλεόρασης…) και να επιλέγουμε οι ίδιοι, τα προγράμματα που θα παρακολουθήσει.
Περισσότερο από όλα όμως, σπουδαίο και σημαντικό είναι,
“η αφιέρωση πραγματικού χρόνου στο παιδί”.
Σπουδαίο και σημαντικό είναι,να προσπαθούμε διαρκώς να το γνωρίζουμε καλύτερα, όπως αυτό είναι και όχι όπως εμείς, θα θέλαμε να είναι.
Και οι μέρες των γιορτών που φέρνουν πολύ κοντά μικρούς και μεγάλους, προσφέρονται για να αφιερώσουμε πραγματικό χρόνο κυρίως σε ήρεμες συζητήσεις, σε περιπάτους αλλά και σε κοινές δραστηριότητες με το παιδί,δημιουργώντας έτσι ήρεμη και ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα που ωφελεί τόσο τα παιδιά μας όσο κι εμάς τους ίδιους τους γονείς.