Μαμά-Παιδί

10 απαντήσεις σε «καυτά» ερωτήματα για τη διατροφή του παιδιού σας

 

Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά κάτω του ενός έτους δεν πρέπει να καταναλώνουν μέλι?

Όντως τα παιδιά κάτω του ενός έτους, που ως γνωστό δεν έχουν αναπτύξει μια «ώριμη» χλωρίδα στο έντερο τους, καταναλώνοντας μέλι το οποίο εμπεριέχει σπόρια κλωστρηδίου (clostridium botulinum), μπορεί να νοσήσουν από μια σοβαρή, νευρολογικής φύσεως ασθένεια, την αλλαντίαση. Στα μεγαλύτερα παιδιά, η ανεπτυγμένη πια χλωρίδα του εντέρου λειτουργεί σαν άμυνα, αποτρέποντας την ανάπτυξη των σπόρων των κλωστρηδίου.

Πόσο επηρεάζει η διατροφή της μητέρας που θηλάζει τους πιθανούς κολικούς ενός νεογέννητου βρέφους? Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγει και ποιες να προτιμά?

Αν και ξεκάθαρα διαμορφωμένη γνώμη στην επιστημονική κοινότητα, για την επιρροή της διατροφής της μητέρας στους κολικούς του νεογέννητου δεν υπάρχει, οι ενδείξεις προσδιορίζουν το αγελαδινό γάλα και τα προϊόντα του, τα παντός είδους μπαχαρικά , τον καφέ, το τσάι, τα αεριούχα ποτά και πιθανόν το χοιρινό κρέας, ως τροφές που πρέπει να αποφεύγονται, ιδιαίτερα όταν οι κολικοί είναι έντονοι. Από εκεί και πέρα ίσως η σημαντικότερη συμβουλή για το τι πρέπει να κάνει η θηλάζουσα μητέρα, αφορά το ήρεμο περιβάλλον μέσα στο οποίο πρέπει να λαμβάνει χώρα ο θηλασμός.
Πόσο μεγάλη σημασία έχει το πρωινό γεύμα για τα παιδιά? Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα σωστό πρωινό?

Ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες, αναδεικνύουν τη σημασία του πρωινού γεύματος για την εξασφάλιση καλής φυσικής και πνευματικής απόδοσης. Όπως άλλωστε φαίνεται και από την ερμηνεία του ξένου όρου breakfast (break the fast = «διακόπτω τη νηστεία»), το πρωινό γεύμα έρχεται να φορτίσει τον οργανισμό με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μετά από την πολύωρη νηστεία που συνεπάγεται ο ύπνος.

Το πρωινό πρέπει να καλύπτει το 25% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών του οργανισμού του παιδιού. Αυτή ακριβώς η ενέργεια πρέπει να προέρχεται από μια ισορροπημένη σύνθεση του πρωινού : υδατάνθρακες από φρούτα και προϊόντα δημητριακών (π.χ. ψωμί ολικής αλέσεως, φρυγανιές σικάλεως, κ.λ.π.), πρωτεΐνες από γαλακτοκομικά, αλλά και φυτικά λιπαρά, που χαρίζουν απαραίτητα λιπαρά οξέα και λιποδιαλυτές βιταμίνες. Η προσθήκη μάλιστα πολυακόρεστων λιπαρών μέσα από μαργαρίνες τύπου soft, κρίνεται ευεργετική ιδιαίτερα για τα παιδιά, των οποίων οι ενεργειακές και θρεπτικές απαιτήσεις είναι αυξημένες.

Πολλές φορές η γεύση του γάλακτος δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη στα παιδιά. Πως μπορούμε να το κάνουμε πιο δελεαστικό γευστικά, διατηρώντας παράλληλα όλα τα θρεπτικά συστατικά του?

Είναι γνωστό πως το κακάο κάνει πιο ευχάριστο το γάλα σε γεύση για τα μικρά παιδιά. Είναι όμως επίσης γνωστό, πως το κακάο δυσχεραίνει τη καλή απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Μια μικρή ποσότητα κακάο βέβαια (και όχι οι τεράστιες ποσότητες κακάο που εμπεριέχουν τα έτοιμα σοκολατούχα γάλατα) δεν θα επηρεάσει σημαντικά τη συνολική πρόσληψη ασβεστίου, ιδιαίτερα δε αν εμπλουτίζουμε το διαιτολόγιο του παιδιού και με τυρί και γιαούρτι. Από την άλλη μεριά λίγο μέλι (σε παιδιά άνω του ενός έτους) ή μια σταγόνα φυσικό εκχύλισμα βανίλιας, μπορεί να κάνει ευχάριστο το γάλα, χωρίς την ανάγκη του κακάο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.kxenos.gr