Μαμά-Παιδί

Η 4 ετών κόρη μου από τότε που πήραμε διαζύγιο ενώ είχε βγάλει την πάνα, έχει συνεχώς «ατυχήματα» με τα τσίσα της. Πως να το διαχειριστώ;

Πολλές φορές όταν προκύπτει ένα διαζύγιο σε ένα ζευγάρι με παιδί ή παιδιά μπορούμε να δούμε πολλές αντιδράσεις των παιδιών που ούτε καν φανταζόμασταν, όπως κλάματα, απόσυρση, πόνους στην κοιλιά, άρνηση σχολική και η συμπτωματολογία δεν τελειώνει, γιατί κάθε παιδί είναι διαφορετικό και οι αντιδράσεις απρόβλεπτες.

Μια από αυτές μπορεί να είναι και η ενούρηση σαν ένδειξη διαμαρτυρίας σε αυτό που συνέβη (διαζύγιο) και που του αναστάτωσε τη ζωή. Φυσικά δεν πρέπει να επιπλήξουμε το παιδί, γιατί είναι κάτι που δεν μπορεί να καταλάβει γιατί του συμβαίνει και δεν χρειάζεται να το κάνουμε να αισθάνεται ενοχές. Τα περισσότερα παιδιά σε ένα διαζύγιο πιστεύουν ότι έχουν ευθύνη γιατί δεν ήταν καλά παιδιά και οι γονείς τους χώρισαν.

Αυτό που είναι σκόπιμο είναι να μην δώσουμε έμφαση και να προσπεράσουμε το ατυχές συμβάν σαν να μην έγινε. Εδώ θέλω να επισημάνω ότι:  Το βλέμμα πρέπει να λέει ότι και τα χείλη μας.

toddler upset.jpg.838x0_q67_crop-smart

Πρέπει να δώσουμε χρόνο στο παιδί μας να συνηθίσει στη νέα κατάσταση – απομάκρυνση του γονιού, αλλαγή πολλές φορές σπιτιού, σχολείου κτλ. Να μην ξεχνάμε ότι το παιδί μας χρειάζεται να αισθάνεται αγάπη, ασφάλεια και σταθερότητα και ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη φάση της ζωής του. Αν αυτά συμβούν το να επανέλθει και να προχωρήσει είναι θέμα χρόνου.

Η Νέλλη Θεοδοσίου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Αμιένης (Γαλλία) και εργάζεται ως ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία τόσο ενηλίκων, όσο και παιδιών από το 1990. Έχει δημιουργήσει το χώρο ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής, μαθησιακής υποστήριξης και λογοθεραπείας «Διαλέγεσθαι», όπου σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες του κάθε τομέα, αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών κάθε ατόμου που απευθύνεται στο κέντρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Όναρ – μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» και μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής».

Για περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το έργο της κάντε κλικ ΕΔΩ.